• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vertelt Philippe Maaskant hou hij de komende onderhandelingen van de regering en PDVSA over de Isla-raffinaderij voor zich ziet.

Adviesbureau Ecorys heeft vorig jaar geconcludeerd dat een upgrade van de raffinaderij winstgevend kan zijn. Snel zoeken naar investeerders… Dat lezen we nu medio 2013, maar dat wisten we al in 2012 (‘RdK op zoek naar oliemaatschappijen’, lazen we in november 2012). Je mag dus aannemen dat er nog geen geldschieter is gevonden. Die zal er ook niet komen.

Wat zei de Raad van Commissarissen van RdK vorig jaar? ‘Studies tonen aan dat de raffinaderij erg winstgevend kan worden, indien de nodige investeringen worden gedaan in geavanceerde technologie’. Als ik namens PDVSA moest onderhandelen, zou ik zeggen: ‘waarom moeten we dan zoveel betalen voor die ouwe troep, ons huurbedrag moet sterk omlaag, geen 80/20-regel en nog wat andere voorwaarden inzake loonbelasting, OB-vrijstelling voor onderaannemers et cetera. Hoe kunnen we anders winstgevend werken?’

RdK zoekt naarstig naar een partner voor PDVSA, maar die wil niet praten. Waarom zouden ze? Er worden wereldwijd raffinaderijen gesloten die niet rendabel zijn. Nog meer nieuwe capaciteit wordt gebouwd. Rara, wie gaat er dan investeren in Isla? Niemand dus. Wat gaat er gebeuren? PDVSA doet niks, Curaçao kan niks. Stilzwijgend worden straks de deals met PDVSA verlengd, maar dan tegen betere voorwaarden voor PDVSA en lagere opbrengsten voor Curaçao en een vrijwaring voor alle aansprakelijkheid voor PDVSA. PDVSA  weet dat ze alleen maar hoeven af te wachten. Nergens aan mee werken en in 2018 roepen dat de werkgelegenheid op Curaçao in gevaar komt.

De Isla blijft dan, de PDVSA blijft. Er wordt niks opgeknapt en de Isla zal ons na 2019 nog tot 2029 blijven vergiftigen. Er is geen keus, beter een half (giftig) ei dan een lege dop. Ik hoor het de politici al zeggen. Hebben die het World Oil Outlook-rapport (2012) van OPEC gelezen? Begin maar met het hoofdstuk over ‘refinery capacity’!

12 reacties op “Ingezonden: ‘PDVSA doet niks, Curaçao kan niks’”

 1. @para mira, meer vertrouwen in Nederland dan de lokale politici!!

 2. @ Makayu niet in dienst van ISLA of PDVSA maar een realistische kijk op de situatie. En Greentown is een droom van iemand…………………

 3. @caribbeancynic. Ik zou de geschiedenisboeken weer open slaan als ik jouw was. Nix vertrouwen in Nederland het ging om de haven.

 4. PDVSA is niet geïnteresseerd in de hoop schroot in de volksmond genaamd Isla. De zoetwatermatrozen aka Overheid hebben dat niet door.
  PDVSA wil Bullenbaai. Daar zit de de winst, een diepzee haven waar monstertankers zonder problemen kunnen aanmeren, laden en lossen.
  Een slimme onderhandelaar weet daar raad mee.

 5. Het ergste is dat de zo belangrijke beslissing over de toekomst van de raffinaderij moet worden genomen door onder andere een corrupte mislukte MAVO leerling, een meineed plegende wimkeldievegge, de loopjongen van Robbie dos Santos en ene Pik Pisas of all people.

  Om de vakken te vullen bij Mangusa dien je van onbesproken gedrag te zijn, maar een beslissing over de toekomst van de rafinaderij mag je nemen zonder opleiding en met strafblad.

 6. Zoals ik wel eens eerder geschreven heb gaan we naar oud Curaçaose gewoonte zitten wachten totdat er voor ons beslist wordt, we beroepen ons dan op het feit dat we niets anders kunnen dan een nieuw voor ons waardeloos contract te accepteren, en we sukkelen op dezelfde voet met de oude troep verder zoals Philippe Maaskant dat ook aangeeft.

  Dit is voor mij nog steeds het meest geloofwaardige scenario. Slagvaardigheid om tot iets anders te komen heeft ons tot op de dag van vandaag totaal ontbroken, en het zou mij hoogst verbazen indien we dat nu wel ineens zouden hebben en of kunnen, en daadwerkelijk iets positiefs tot uitvoering brengen in het geval van de raffinaderij.

  De tijd schrijdt voort en we zijn al bijna te laat willen we ons in 2019 niet voor een ongunstig blok laten zetten.

 7. @Lucas
  Bevalt het nog steeds goed op de loonlijst van PdvSA of begint door de “heat van ontmanteling ISLA” het ook bij jou te heet onder de voetjes te worden zodat je begint te raaskallen?
  ISLA is einde verhaal en laten we NU beginnen de alternatieven uit te werken (of dit nu Green Town is of …… ZOEK TIJDIG NAAR ALTERNATIEVEN) !!!!!
  KORSOU verdient eindelijk een eerlijke schone kans ….

 8. Greentown…. hahaha what a joke….

  Oh ja hoeveel jaren zijn ze al niet bezig met asfaltmeer???

  hahahhaha Greentown bosnan kemen GHOSTTOWN

 9. @nardy. Bullseye. In de “westerse” wereld wordt capaciteit afgebroken. Grote clubs als Shell en Esso bouwen deze af. Shell is in gas (LNG) in Nigeria, Rusland, Qatar. PDVsa heeft geen geld en de productie glijdt af naar bedenkelijke hoeveelheden. Opruimen die schroothoop. En Ecorrys? Dit is een goede consultant: voor geld praten ze de opdrachtgever naar de mond.

 10. Angst is een slechte raadgever. Wedden dat voor Greentown meer investeerders te vinden zijn , dan voor Isla. En het levert nog eens extra werkgelegenheid ook, in een schone omgeving. Nu nog een niet corrupt eilandbestuur.

 11. Helemaal juist. Raffinagecapaciteit wordt opgebouwd in het Verre Oosten. Venezuela gaat hier niet investeren, als ze al geld zouden hebben dan investeren ze natuurlijk in Venezuela.
  Er zijn ooit hier en in Aruba raffinaderijen neergezet omdat Shell en Exxon geen vertrouwen hadden in de stabiliteit van Venezuela maar wel in de stabiliteit van Nederland. Curaçao als ‘onafhankelijk’ land wordt als een te groot risico gezien voor de vele miljarden die er in moeten worden gestopt.

  Ik vrees dat het wachten is op een ramp voordat de Isla wordt opgedoekt.

 12. Philippe heeft gelijk. Upgrading is geen optie. Ontmantelen en schoonmaken en ontwikkelen wel. Bovendien levert dat veel meer banen op. Handige link voor mensen die zich willen inlezen in het World Oil Outlook-rapport (2012) van OPEC:

  http://www.opec.org/opec_web/static_files_project/media/downloads/publications/WOO2012.pdf