bursalenCURAÇAO – Ruim 250 bursalen stonden gistermiddag op Hato om afscheid te nemen van hun vrienden en familie. Voor de jongeren begint een nieuw avontuur in Nederland. Na een gezamelijk introductieprogramma in Nederland gaan de bursalen naar hun eigen studiestad.

De studenten hebben nu de komende weken tijd om Nederland te verkennen, hun nieuwe stad eigen te maken, mensen te ontmoeten en te wennen aan een nieuwe cultuur en tempratuur. Zo kunnen zij over een aantal weken goed voorbereid aan hun nieuwe studie beginnen.

bursalen2

12 reacties op “Bursalen op weg naar Nederland”

 1. @obi

  toch ben ik benieuwd welke studierichting jullie als bursalen destijds hadden gekozen.

 2. @edgar

  ik heb……
  wat is daar vaut aan?

 3. Carmen,

  Waar haal je de onzin vandaan dat studenten uit dorpen in Nederland geen Nederlands spreken ?
  Is dit zelfverzonnen om als Curacaoenaar maar een excuus te hebben voor het feit dat je nooit hebt op zitten letten tijdens de lessen ?

  Het is wel correct te stellen dat het niveau van het Nederlands er niet beter op is geworden. Op universitair niveau valt het nog mee, maar wat je op hogescholen tegenkomt is tenenkrommend slecht.
  Zal wel te maken hebben met de SMS, twitter en e-mail cultuur.
  Ik heb !
  Geslaagt !
  Heppie dat gesien ?
  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 4. @Ray, ik: geef je groot gelijk dat studenten goed geinformeerd en begeleid moeten worden, zelfs voordat ze hier komen studeren. Zodra de student ervoor kiest om naar Nederland te gaan, zou dit de eerste stap moeten zijn. In mijn tijd ben ik door Nederlanders op Curacao geinformeerd en begeleid. Groot sukses!
  Kleinere steden zoals Nijmegen, Maastricht etc. zijn prima steden om te starten. Zelf heb ik mijn studies ook in Nijmegen gedaan.
  Iets voor een ideeenbus?

 5. S. Bernardina.. zie antwoord Rignald

  Ik heb met opzet niet gezet wat ik doe, komt mijns inziens een beetje arrogant over.. maar goed. Tegenwoordig ben ik senior business consultant.

 6. @S.Bernardina, Lees het stuk nog 1 keer door en dan snap je dat hij het heeft over de bursalen lichting en niet lichting van zijn studie op de universiteit.

  @Ray, Inderdaad in een kleinere stad is het meer overzichtelijk en loop je minder snel kans op het slechte pad te komen.. Steden als Groningen en Enschede hebben ook een goede ervaring met Curacaose (en ook buitenlandse) studenten. De stad is overzienelijker en je hebt ook sneller en makkelijker contact met lokale studenten. Studeren in de USA is zowiezo alleen weggelegt voor de rijken van Curacao..

 7. @Carmen
  Grote onzin dat studenten uit de zogenaamde ‘dorpen’ uit Nederland geen Nederlands verstaan danwel spreken en daardoor hun studie niet zouden halen. Ook ik spreek uit ervaring en de meeste mensen in Nederland wonen nog altijd in ‘dorpen’ of kleinere steden. Niet iedereen woont in Amsterdan, Rotterdam, Utrecht of Den Haag. Hoe graag bepaalde mensen dat ook willen doen geloven. Er zijn percentage gewijs net zoveel Nederlanders in deze ‘dorpen/kleinere steden’ te vinden met een goede opleiding als in de grote steden. Naast wat jij dialect noemt spreekt nagenoeg iedere Nederlander die gaat studeren gewoon Nederlands. Er wordt in, pak hem beet, Oss heus niet in brabants dialect onderwezen op de middelbare school. Mischien moeten wij de bursalen informeren dat je ook in bijvoorbeeld Maastricht, Nijmegen, Tilburg etc. kan studeren. Dat het mischien voor een aantal van hen een eenvoudigere stap is te nemen van Curacao naar 1 van deze kleinere steden. We zullen onze studenten veel meer moeten informeren en begeleiden. De komende jaren wordt het alleen nog maar moeilijker om te gaan studeren met de bezuinigingen op de studiefinanciering. In plaats van overal commentaar op te leveren is het beter om nu al op de middelbare scholen de toekomstige studenten te gaan voorzien van informatie en samen met hen te bepalen wat voor hen de beste optie is. Of dit nu Nederland, USA, Colombia of waar dan ook is.

 8. @obi

  je oud-klasgenoten oefenen wel zeer uiteenlopende beroepen uit. Verbaast me een beetje.
  welke studierichting was dat destijds die jullie samen volgden?
  enne…ben je ook trots op jezelf? Wat doe jij voor de kost tegenwoordig?

 9. Slap gelul Frenk! Weer alles en iedereen over 1 kam scheren. Van mijn lichting van 2002 is vrijwel iedereen geslaagd en vandaag mag ik trots zijn dat mijn oudklasgenoten zich Oncoloog, arts, doctor of medicine, advocaat, ondernemer, consultant bij Capgemini etc etc mogen noemen!!

 10. Frenk, wat denk je van aankomende studenten die vanuit een dorp in Nederland, in de grote stad komen studeren? Hun Nederlands is slecht, ze zijn nauwelijks te verstaan doordat ze gewend zijn dialect te spreken.. Heimwee en verleidingen in de grote stad spelen ook voor hen een rol. Studenten met ruggegraad , zelfrespect en doorzettingsvermogen, redden het uitstekend in Nederland. Ik spreek uit ervaring!

 11. @Freek, dat zullen ze ook hebben in de USA of Colombia etc. In Nederland hebben ze vaak nog familie om terug te vallen. Ook is er alles beter geregeld.

 12. Dit is een missie die gedoemd is te mislukken. De vooropleiding van de bursalen is van weinig niveau, hun kennis van het Nederlands is slecht, en in Nederland moet je studeren voor je examens waar je ze op Curacao met allerlei vage taken cadeau krijgt.

  Om nog niet te spreken van de heimwee en alle verleidingen waaraan de bursalen in het grote Nederland aan worden blootgesteld zonder enig ouderlijk gezag.