ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag Mark Vos van stichting Dierenhulp over de strijd van de stichting voor wetgeving ter bescherming van dieren.

Nadat eerder al Aruba als eerste zelfstandig land kennis heeft genomen van de wetgeving en regelgeving ter bescherming van dieren, staan nu tal van gesprekken op stapel met de politieke fracties van Curacao. Inzet is om het algemeen belang van mens en dier samen te voegen op weg naar een hoger niveau voor alle partijen. Het grote maatschappelijke belang van een samenleving waar mens en dier leven verder uitdiepen. Trefwoorden zijn o.a. Respect, veiligheid en educatie.

Stichting Dierenhulp heeft achter de schermen inmiddels 3 jaar werk verzet om te komen tot concept wetgeving voorstellen voor de Caribische eilanden. Curacao als autonoom land binnen het koninkrijk kent een basis deel aan wetgeving echter niet up to date. Verschillende juristen hebben zich gebogen over de specifieke situaties van voornamelijk huisdieren. Met slechts een doel, het gezamenlijke belang van een betere samenleving voor al wat leeft op Curaçao.

Tijdens een bespreking met mevr. Omayra V.E. Leeflang, lid van het Parlement van Curacao werden de plannen ontvouwd en doorgenomen. In dit eerste gesprek werd vooral benadrukt dat het gezamenlijk belang prefereert. Dat deze wetgeving het land Curacao en haar bevolking naar een hoger plan kon tillen. ‘Het is goed dat we kijken naar mogelijkheden om de situatie mens en dier verder te belichten. Waarbij het mij enorm aanspreekt dat Stichting Dierenhulp niet met een pak aan strafmaatregelen komt of boetes, maar heel goed heeft gekeken en geluisterd naar wat er leeft. Waar de problemen zitten, die vaak voorkomen uit onwetendheid. Daarom ben ik blij met dit eerste gesprek en de voorgestelde initiatief wetgeving. Curacao is het waard om gezamenlijk hoger op te komen en dit initiatief van Stichting Dierenhulp is daarvan een goed voorbeeld. ‘ aldus mevr. Omayra V.E. Leeflang.

In de komende tijd zullen meerdere gesprekken gaan plaatsvinden met de verschillende facties om te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak.

Op de vraag aan mevr. Leeflang waarom ze de plannen omarmt en zal steunen gaf ze als antwoord: ‘ Als dierenliefhebber heb ik de werkwijze van Stichting Dierenhulp gevolgd. Hun aanpak en oplossingen. Waarbij onze bevolking gratis gebruik kan maken van het sterilisatie programma. Op die wijze is de drempel verlaagd voor juist die groep inwoners die geen goed gevulde beurs hebben. Hun zorg om een sterilisatie niet te kunnen betalen is weggenomen. Zo draagt deze stichting enorm bij aan het maatschappelijke belang en als men dan bedenkt dat het een particulier initiatief is, dat de moeite neemt om op Curacao samen met ons de dierenwelzijn problemen aan te pakken, dan verdient dat onze steun. Daarbij komt dat de mensen achter stichting Dierenhulp kunnen bogen op jarenlange ervaring en zo een maatschappelijke autoriteit vormen op het gebied dierenwelzijn. ‘

foto

8 reacties op “Ingezonden: Dierenwetgeving”

 1. We hebben heel veel wetten en daarvan getuigen onze wetboeken, maar hoeveel worden er gehandhaafd? Ik durf er geen percentage op los te laten maar veel zal het niet zijn. Wel handhaving van een wet, die nota bene niet bestaat, bij mevr. Rozier met haar hondepoep. Wat zal het dus schelen of er wel of geen dierenwetgeving is en voor de zogenaamde dierenliefhebbers zijn huisdieren toch minderwaardige schepsels. Als er geen dierenpolitie en een meldpunt dierenmishandeling komen is alle moeite voor de kat z’n viool. De economie en sommige regeringsmaatregelen zullen er zeker niet toe bijdragen, dat dieren beter behandeld zullen worden en dat men een thuis wil bieden aan een (asiel)hond. November 2012 hebben we 3 pups uit het asiel aan onze meute toegevoegd, waarvan helaas 1 pup niet van de hondeziekte gered kon worden en ook deze 2 pups zouden we voor geen goud willen missen, maar goedkoop is het beslist niet als je het goed wil doen en het blijft niet alleen bij hondebrokken. Natuurlijk moesten zij ook aan een sterilisatie geloven. Geen van de honden is ooit weggelopen, want ze hebben het veel te goed.

 2. Voor alles moet er een wet gemaakt worden. Je kan niet ééns in de bossen pissen, want je pist op dec openbare weg. Wij moeten oppassen met wetten maken voor elk kleinigheidje, want je brand je vinger zelf eraan, het wordt allemaal te wettig. Ik noem dat een wanshoopdatad, nee dank je, geen interesse.

 3. Een super-initiatief en about time. Op dit moment kunnen mishandelingen en verwaardelozing nauwelijks effectief worden aangepakt, laat staan strafbaar is. En iedereen kent wel zo’n geval in de straat. Alles begint met een goede wetgeving. Controle en handhaving volgt vanzelf met zulke geweldige actieve vrijwilligers op het gebied van dierenbescherming.

  Stichting Dierenhulp, namens alle dieren van Curacao, masha danki voor dit fantastische werk! En duimen dat de wet snel aangenomen wordt 🙂

 4. Ik hoop van harte dat dit ook echt doorgedrukt wordt. Hopefully our government will prove that they have a heart afterall.

 5. Wanneer?

 6. triest, maar ik heb er geen enkel geloof in.
  wetten maken, dat is werk en daar zijn onze politici niet in getrained.

  Alleen in eige zakken vullen, daar zijn ze wel in getrained.
  Sorry hoor, maar ik heb geen enkel vertrouwen in deze groep, dat zich politice noemt.

 7. @ opmerker. “Briljante” opmerking. Ga eens het boek “Met lege handen” van Freek van Beetz lezen.

 8. Een goed initiatief maaaaaarr…… Een wetgeving dierenwelzijn? Als die net zo lang duurt als de wetgeving t.b.v. het milieu dan hebben we nog heel wat jaren voor de boeg.
  En als zo’n wetgeving er komt wie leeft deze na, wie controleert en wat worden de sancties?
  Mw.Leeflang heeft jarenlang de tijd gehad om de milieuwetten te laten wijzigen en orde op zaken te stellen maar helaas, ook daarin heeft zij (PAR)gefaald.