• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

mangrovenCURAÇAO – In het kader van Internationale Mangrovendag vraagt milieuorganisatie Amigu di Tera aandacht voor het regeringsbeleid op dit gebied. Volgens de natuurvrienden doet de overheid veel te weinig om de mangroven te beschermen. Om de druk op te voeren, is de organisatie een handtekeningenactie gestart.

“Het regeerakkoord heeft het in het algemeen over de milieuwetgeving waaraan gewerkt zou moeten worden, maar zegt niets over de mangroven”, stelt Amigu di Tera. “Hoe het fout kan gaan, zien we vandaag in het binnenwater van Piscadera. Daar heeft de overheid een toeristische ontwikkelingsproject toegestaan – kennelijk zonder noemenswaardige voorwaarden te stellen om de typische Curaçaose natuur zoveel mogelijk tot haar recht te laten komen. De ontwikkelaar gaat op brute wijze tekeer en schuift alles wat op natuur lijkt weg. Ook de aangrenzende mangroven dreigen verloren te gaan.”

Koraalriffen
De mangroven zijn belangrijk voor de natuur, waarschuwt de milieuorganisatie. De mangrovenbossen bieden bescherming als broedgebied voor koraalvissen. Als de eitjes uitkomen, voeden ze zich met ontbonden mangrovebladeren. Ook bieden de wortels bescherming tegen grotere vissen. Eenmaal volgroeid, eten de koraalvissen algen. Zonder de vissen zouden de koraalriffen bezwijken onder een dikke laag algen. De koraalriffen lopen een enorm gevaar als de mangroven gekapt worden.

Economische schade
Amigu di Tera vreest ook voor economische schade. “De duiktoeristen komen immers voor de prachtige koraalriffen en vissen van ons eiland. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor Curaçao. Met regelmaat houden de politici de bevolking voor dat natuur en economie in een evenwicht moeten worden gebracht. Maar uit hun beleid blijkt daar niets van.”

Online petitie
Om de mangroven beschermd te krijgen, is de organisatie een online petitie begonnen. Schrijf je naam voluit plus adres of ID-nummer, en voeg als je dat wilt een commentaar toe.

www.versgeperst.com