• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag kondigt Jeannette Cratz haar rapport aan over de financiële positie van gepensioneerden.

Op 26 juli herdenken wij dat Curaçao werd ontdekt. Een goede zaak daar de ontdekking de huidige gemeenschap van het land mogelijk heeft gemaakt. Gemakkelijk was het nooit voor Curaçao en is het nog niet. In feite zijn wij ergens blijven hangen in de geschiedenis. Zoals ik heb aangekondigd, ben ik sinds januari bezig met het verzamelen van gegevens voor een project waaronder de hoognodige voorstellen voor een nieuwe visie tegenover de senioren in onze gemeenschap. Een nieuwe visie waarin de wet inhoudelijk wordt nageleefd.

Wit, bruin, zwart, geel, of rood houdt zich aan de wet. Ik ben onder de indruk van de Ontvanger die duidelijk heeft laten zien wat de wet inhoudt en wat er gebeurt als de wet wordt aangewend in dit land. Ik verzoek hem nu op te staan voor de belastingbetaler die zijn voorbeeld zeker kan gebruiken in deze tijden.

Het ouderdomspensioen is een kwestie van geld. Het Koninkrijk heeft duidelijk gekozen voor een verzekering, die belegging toelaat maar de senioren direct geld verschaft in een wereld van de materie. Cijfers tonen aan dat de senioren teruggedreven worden tot armoedzaaiers met het geld dat zij hebben opgespaard. Hun geld is steeds minder waard.

Onvoorstelbaar dat een burger uitgelachen wordt als hij opkomt voor zijn rechten tegenover degene die uit zijn portemonnee wordt betaald. De koopkracht moet omhoog voor iedereen zodat de handel gestimuleerd wordt. De koopkracht kan niet omhoog als het geld alle waarde verliest.

De senioren kunnen een enorme bijdrage leveren aan de economie van het land en als volwaardige burgers bijkomen van de weg die zij hebben afgelegd in het leven in moeilijke omstandigheden. Zij zijn de financiële, economische en sociale pioniers van dit internationale handelscentrum. De sociale zekerheid is een financiële cirkel, die voor hen sluitend moet worden. Dit is zeker het geval als de sociale wetgeving niet naar behoren met de tijd is meegegaan.

Ik kan morgen moeilijk met een vlag bij de Sint Annabaai gaan staan en niets zeggen. Het rapport is onderweg. Bijna klaar. Het neemt tijd om alle woorden die aan senioren zijn besteed in de geschiedenis van Curaçao onder te brengen in een geheel. Dit was en is mijn vakgebied. Eenmaal klaar en aangeboden aan de bevoegde autoriteiten binnen het Koninkrijk (die introductie van sociale zekerheid heeft geëist en de grondslag heeft gelegd voor pensioenen op het eiland en hierbij de constitutionele waarborg voor integriteit heeft gegeven) wordt dit document aangeboden voor publicatie in het Koninkrijk.

Elk woord in dit relaas kan door documentatie worden ondersteund. De jongere generatie kan alvast beginnen te lachen. Zij krijgen hun kansen zoals mijn generatie de kans heeft gehad. Reik de senioren een helpende hand en wij komen er allemaal samen. Overigens komt het rapport uit in het Engels zodat het meteen doorgestuurd kan worden naar de Verenigde Naties voor meer informatie.

8 reacties op “Ingezonden: ‘Ouderen zijn de pioniers van dit land’”

 1. @Jenny Cratz:
  Sorry Jenny, mi ta pidi despensa!

 2. Mijn opvoeding was negentig procent Hollands. De eer komt dus eigenlijk Nederland en de Nederlandse mentaliteit dus toe meneer Willems. Sante en groetjes iedereen. Jammer dat Cratz zo Caribisch klinkt. Jenny

 3. We hoeven de gepensioneerden nergens dankbaar voor te zijn, ze hebben van het eiland een grote puinhoop gemaakt dat al lang failliet was gegaan als Nederland niet zo goed was geweest om miljarden over te maken naar deze kleine rots in de zee.

 4. Volledig eens met eerdere reacties. Wanneer de gepensioneerden en de generatie daarna hun kinderen beter hadden opgevoed, hadden we nu niet de zure vruchten hoeven te plukken. Nu wordt er te weinig geld verdiend om de pensioenen nog te kunnen betalen. En hoe komt dat dan. Penshonados, boso asuntu!!

 5. Edgar, top reactie….
  ik wil best respect hebben voor de ouderen, maar hier hebben ze slecht werk gelevert.

 6. Edgar heeft volledig gelijk. De huidige generatie gepensioneerden heeft een generatie opgevoed die het eiland aan de rand van het faillissement heeft gebracht en die ervoor kiest zich te laten regeren door MAVO3-ers, fraudeurs, winkeldievegges, diplomavervalsters, meineedpleegsters, alcoholistes, wanbetalers, doodrijders, creditcardfrauders, verzekeringfraudeurs en sinds gisteren ook politiemishandelaars (Dean Rozier).

  Voorwaar iets om de penshonados voor te bedanken.

  Niet dus.

 7. In iedere normale gemeenschap zouden de ouderen kunnen worden aangemerkt als degenen die de maatschappij mee hebben opgebouwd.
  Echter, hier op Curacao zou ik als oudere daar niet zo trots op zijn, want wat we dan als ouderen hebben afgeleverd is een op en top egoïstische maatschappij, met veel narcisten, veel agressie, een zeer lage arbeids moraal, zeer veel criminaliteit, een totaal gebrek aan respect voor het milieu en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Ik begrijp dat de ouderen dit niet graag willen horen, maar het feit dat je oud bent houdt niet automatisch in dat je perfect werk hebt afgeleverd.

  Misschien moeten de ouderen ook maar eens met de neus op de feiten worden gedrukt. Degenen die nu het geld aan het verkwanselen zijn hebben dan van hun generatie geleerd. Trek dus de schoen aan die je past !

 8. Dat er mensen zijn zoals mevr. Jeannette Cratz, is nooit in twijfel genomen. Maar of haar
  eerzaam voorstel en zienswijze gehonoreerd zal worden, wél!