• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

KustwachtCURAÇAO – Een Super-RHIB van de Kustwacht is vanmiddag in de St. Annabaai tijdens een vaardemonstratie met schoolkinderen omgeslagen, nadat het met een andere Super-RHIB in aanvaring kwam. De kinderen zijn direct uit het water gehaald en naar het Steunpunt op de marinebasis Parera gebracht.

Daar zijn ze opgevangen door een arts en verpleegkundigen van de Marine. Twee kinderen en één van de begeleidsters zijn door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nadere controle, maar konden na de controle naar huis.

Vaarverbod
Naar de toedracht van dit ongeval wordt een grondig onderzoek ingesteld, zo meldt woordvoerder Roderick Gouverneur. Beide bestuurders hebben tot nader onderzoek een vaarverbod opgelegd gekregen. De Kustwacht heeft het Openbaar Ministerie, de Arbeidsinspectie, de Landsrecherche en de Scheepvaartinspectie van het ongeval op de hoogte gebracht. Na het ongeval is direct slachtofferhulp ingeschakeld ter ondersteuning en opvang.

12 reacties op “Super-rhib’s met kinderen omgeslagen”

 1. Laten ze maar die aso’s oppakken in bootjes die op het Spaanse Water en bij Fuik veel te hard varen…

 2. De kustwacht is onmisbaar en mijn ervaring met de organisatie is doorgaans professioneel.
  Dat gezegd hebbende, *moet* er iets aan de zeemans vaardigheden van de boot teams gedaan worden.

  Bij patrouille, zeker niet op het dichtbevolkte/ bevaren spaanse water moet je geen mach 10 varen.
  Ik heb een keer de kustwacht een jetski zien achtervolgen dwars door het ankergebied heen.. vol gas. Gewoon voor routine controle.
  De boot beheersing van deze kids in combinatie met hun “zeekennis” maakt ze gevaarlijk. In het verleden met een dode tot gevolg.

  Misschien is het een idee om deze jongens verplicht stage te laten lopen bij vischarters en andere watersport bedrijven. Deze jongens moeten meer feeling ontwikkelen voor de zee. Nu zijn het gewoon mensen van het land die op zee werken. Zonder affiniteit met water.

 3. Laten we wel zijn: zo’n incident (want dat is het) is verschrikkelijk! Maar als het gaat om voorbeelden stellen, dan zou iedere werknemer zich moeten realiseren dat je eigen gedrag, of je nu bij de kustwacht, het KPC, de supermarket, de immigratiedienst, Aquaelectra en noem maar op werkt , altijd uitstraalt over je eigen bedrijf. Met andere woorden: ben je politicus of kassamedewerker, of in dit geval de schipper van een rhib: daden hebben altijd gevolgen! Of je die daad nu bewust of onbewust pleegt: realiseer je nu eens wat die gevolgen kunnen zijn !

 4. @ Kim,

  Dit heeft niets met zeiken te maken. Helaas hebben veel kustwachters niet de juiste mentaliteit om bij een instantie als de kustwacht te werken.
  Het is inderdaad te vaak macho gedrag en weinig professionalisme. Maar ja, de kustwacht moet nu eenmaal roeien met de riemen die het heeft en de kwaliteit van het personeel is niet echt om over naar huis te schrijven.
  In het verleden moest men zelfs het personeel opdragen alle telefoons etc op de wal te laten, want er waren wat slimmerikken die tijdens de patrouilles gewoon de drugsbendes op de hoogte hielden waar ze precies waren !

  Dan is de Citro toch een stuk professioneler dan deze show offs op de RIB’s.
  Maar ik neem aan dat de leiding deze jokers nog wel gaat aanpakken. Het is alleen jammer dat ze er niet veel van leren, over een tijdje gaan een stel anderen wel weer in de fout.

  Overigens, waar is de Kustwacht op zondagmiddag rond 6 uur wanneer bij Mambo beach nog meer macho’s op jet ski’s gaat varen in het voor zwemmers afgebakende gebied ?

  Dan zijn ze ook in geen velden of wegen te bekennen ! En zo moeilijk moet het niet zijn om die idioten te grazen te nemen. Jet ski’s afpakken, torenhoge boete en dan zijn we er voor eens en altijd vanaf.

 5. De kustwacht moet zich diep schamen na de zoveelste incident; gelukkig zijn er dit keer geen slachtoffers gevallen en zijn de kinderen ongedeerd gebleven. De vraag is alleen voor hoe lang dit nog goed gaat en wat er moet gebeuren voordat de kustwacht zelf gaat inzien dat er toch echt wat moet gebeuren!

 6. Idd, discipline & respect lijkt iets van het verleden.

 7. Is dit niet de zelfde brokken piloot als die al een keer een snorkelaar op de blauwe rand heeft dood gevaren?
  het zou me niks verbazen. Volgens mij is ontslag op staande voet het minste wat ze nu verienen.

 8. In Amerika noemen ze dat soort lui: “Show-offs” in het Papiamento vertaald: boeia-boeia. Tof doen, echte helden in opscheppen maar wanneer zij met levensgevaar moeten optreden zijn ze helden op sokken, rennen met de staart tussen de benen weg en verstoppen zij zich onder moeders bed.
  Zij houden ervan te scheuren met die bootjes. De belastingbetaler betaalt toch alles.

 9. Gelukkig zijn er altijd mensen die denken dat ze moeten zeiken als er een keer wat misgaat. Totdat er een dag komt dat je ze nodig hebt en ze er wel gwn zijn!

 10. Iedere zeeman op Curacao weet dat de kustwacht een stelleteje prutsers zijn.
  Hoeveelste incident is dit wel niet met de kustwacht die mensen in gevaar brengt of nog erger ??
  10 +++ ????
  TRISTUUUU

 11. Totaal geen discipline alleen maar macho gedrag.

 12. Was het niet zo dat de Kustwacht een VOORBEELD zou moeten stellen voor andere gebruikers van vaartuigen ?

  Helaas mist een groot deel van de Kustwacht nog altijd de discipline welke samen hoort te gaan met dit werk.