• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

WereldstageCURAÇAO – De afhandeling van gewelddadige overvallen op stagiairs schiet ernstig tekort, zegt directeur Maarten de Jong van bureau Wereldstage. Het stagebureau detacheert jaarlijks 1200 Nederlandse stagiairs bij bedrijven op Curaçao. Volgens De Jong gooien alle betrokken partijen er met de pet naar.

De Jong reageert op berichtgeving in de Nederlandse media vandaag, dat tientallen Nederlandse stagiairs op Curaçao de afgelopen tijd slachtoffer zijn geworden van roofovervallen waarbij geweld, vuurwapens en messen zijn gebruikt. Het leven van de Nederlandse stagiairs loopt volgens hem echter niet meer of minder gevaar dan andere mensen op het eiland. “Maar het is een herkenbare groep in de binnenstad.”

Kapitaalkrachtige groep
Stagiairs worden op Curaçao gezien als een kapitaalkrachtige groep, zegt De Jong. “Dat is niet verwonderlijk, want er is een grote kloof tussen rijk en arm op Curaçao. Die is vooral zichtbaar in de binnenstad. En dat is de plek waar stagiairs met dure mobieltjes tot diep in de nacht uitgaan en plezier maken”, aldus De Jong.

Overval
Twee gewelddadige berovingen deze zomer laten volgens De Jong zien dat de incidenten zich nu ook verplaatsen naar overdag en dat er wapens worden gebruikt. In juni werd een stagiaire na haar lunch in een parkeergarage overvallen en diverse malen met een mes gestoken.

Nazorg
“Zowel de politie als de toeristenorganisaties op het eiland worden er niet warm of koud van”, zegt De Jong. “Wereldstage heeft daarom de hele nazorg van dit incident op zich genomen, maar het is voor ons niet te doen om die service aan iedereen te geven.”

Geen standaardprocedure
De directeur van Wereldstage zegt dat de politie geen standaardprocedure hanteert in de aangifte en opvolging van roofovervallen. “Het is totaal afhankelijk van de dienstdoende agent of er aangifte wordt opgenomen. Sommige stagiairs zijn zeer goed behandeld, maar de dame die in de parkeergarage werd neergestoken, werd door de politie niet serieus genomen”, aldus De Jong.

© Novum

16 reacties op “‘Afhandeling overvallen stagiairs Curaçao slecht’”

 1. Toch jammer dat als je overvallen wordt met een pistool, de politie je totaal niet serieus neemt. Hadden ze maar een huiszoeking gedaan. Nu 3 maanden verder heb ik nog steeds geen kopie van mijn aangifte en betaald de verzekering dus ook niks. Ben nog steeds angstig als ik alleen naar huis moet in het donker. Als die KL*TE oplichters nu geen valse aangiftes deden, had ik nu gewoon waar ik recht op heb!

 2. De minister van justitie heeft gisteren bevestigd dat veel stagiaires valse aangiften doen.
  Het is dus niet zomaar een verzonnen verhaal maar helaas de werkelijkheid.
  Een verzekeringsexpert uit Nederland komt de zaak uitzoeken.
  Eigenlijk zou de politie bij elke aangifte een huiszoeking moeten verrichten om de zogenaamde gestolen goederen te zoeken. Waarschijnlijk worden die onder het bed gevonden.
  De politie moet ze dan arresteren en opsluiten in de gevangenis bij die boeven.
  Eens kijken wat er dan gebeurt, ik denk dat het aantal valse aangiften dan flink zal dalen.

 3. @Boneiru, Dat heb ik ook met die antillianen die klagen dat Nederland zo koud en racistisch is. waarom blijf je er dan? Ga lekker naar huis op de Antillen!

 4. Het merkwaardige is dat deze ”beroofde stagiaires” niet eens terug naar Nederland willen.
  Als Curaçao zo slecht is, waarom blijf je dan op het eiland? Wat heb je hier te zoeken?
  Nederland is vlakbij zo’n tien minuten vliegen en je bent thuis in ‘Nederland.’

 5. @Edward, Jouw Held Gerrit De raaf schijnt ook een expert te zijn in het oplichten van verzekeringsmaatschappijen.. stond ook in de lokale krant!

 6. @GVC, Hoe komt dat dat we dat niet hebben op Curacao? Of doen jullie je kop in het zand want het gebeurt maar al te veel hier! In NL worden ze nog opgepakt!

 7. Grappig, wereldstage is de grootste “overvaller” je betaald bakken met geld voor niks.

 8. Ja Edward, je gelooft natuurlijk de lokale krantjes, die uitmuntende journalistiek tot de elleboog diep in het achterste van ons ‘gezag’, het is allemaal niet waar, danwel zwaar overdreven. En ja, het gebeurt wel overal ter wereld en ja we zitten hier met 150 k aan mensen en ja we zijn geen van allen in staat om de orde hier op deze rots te handhaven. En ja we zijn uitmuntend in bagataliseren, en ja we steken liever onze kop in het zand dan er daadwerkelijk iets aan dit gezwel (wat we ons allen raakt) te doen. Lang leve de anarchie, want dat is toch ons uiteindelijke doel ofwel ons eigen nest volschijten en altijd volhouden dat het de schuld van een ander is. Lekker makkelijk, drumi dushi, morgen schijnt de zon weer en voor niks gaat de zon op… Lekker toch, waar maken we ons eigenlijk druk over?

 9. @Berend kun je mij vertellen welke taal de meeste verkrachters, aanranders, pyromanen,dierenbeulen, oplichters en vergeet niet pedofielen spreken bij opsporing verzocht? Voor het geval jij zo selectief bent in wat je wil zien en horen kan ik jou vertellen dat ze meestal accentloos Nederlands spreken.

 10. @ Edward

  Het ligt natuurlijk weer aan de Nederlanders ,slaap lekker .En Sinterklaas is ook weer 6 december jarig.

 11. Dhr. de Jong denkt maar aan één ding en dat is het vullen van zijn zakken over de ruggen van de stagiaires.
  Als het op voorlichting geven aankomt is hij niet thuis. Als er iets met een stagiaire gebeurd is hij niet te bereiken of laat hij ze in de “kou” staan. Dan moeten ze het opeens zelf allemaal zelf maar uitzoeken.

  Overigens zijn de stagiaires na een “overval” altijd de navolgende goederen kwijt:
  I-phone, i-pod, i-pad, ray-ban zonnebril, gucci-tas enz. enz.
  Deze overvallen komen het vaakst voor als ze met een bijna alcoholvergiftiging van Bapor Kibra naar huis gaan en daarbij ook nog eens bij wildvreemden, die hen een lift aanbieden, in de auto stappen. Vervolgens vinden zij het vreemd als ze dan “leeggeschud” worden.

  Met alle respect voor hen die wel daadwerkelijk beroofd zijn, maar er is veel kaf onder het koren. Trouwens, dat weet dhr. de Jong ook wel.

 12. In een locale krant heb ik gelezen dat er stagiaires zijn die valse aangifte doen van atrakko of diefstal.
  Ze willen zo geld terug ontvangen van de verzekering.
  Geen wonder dat de politie de aangiften minder serieus neemt.
  Ze verpesten het niet alleen voor andere stagiaires maar ook de economie van Curacao.
  Toeristen blijven weg als ze horen over die zogenaamde diefstallen.

 13. Misschien worden de stagiaires niet goed voorgelicht als ze naar Curaçao komen? Waarschuwt het stagebureau de jongelui voldoende? Ja, jammer genoeg is dat nodig.
  Datzelfde geldt voor bv de waarschuwing dat men hier sneller verbrand door de zon en de wind dan in Nederland maar men slaat deze raad vaak in de wind met alle gevolgen van dien. En zo gaat het hier t.a.v. het uitgaansleven idem dito.
  Overvallen en berovingen gebeuren overal ter wereld en Curaçao is daar geen uitzondering op.
  Pietermaai is berucht daarvoor maar men gaat daar wel lekker feestvieren en met een bezopen kop naar huis/appartement, soms ook het risico nemen om alleen over straat te gaan.
  Loop niet te koop met je apparatuur en wees alert, ga niet alleen over straat maar in groepjes. Jammer genoeg is dat nodig. Helaas is het wel zo dat deze zaken in de Nederlandse kranten ter sprake komen. In de Curaçaose kranten lees ik amper iets over al die inbraken, overvallen aanrandingen etc die in Nederland plaatsvinden. Is men er daar al aan gewend?

 14. Vandaag het artikel van de Telegraaf als hot item.
  Stagiairs zouden hun leven niet meer zeker zijn op Curacao.

  De Telegraaf houdt van overdrijven en dat stagiairs hun leven niet meer zeker zijn is natuurlijk niet waar.
  Maar dat er stagiairs (en andere toeristen) overvallen zijn is wel waar.

  In de eerste jaren van Wereldstage (opgericht in 2000) werden er veel meldingen gedaan van overvallen en geweld op stagiaires. Door betere voorlichting, beveiliging van de studentenhuizen en gesprekken met politie is dit de jaren daarna tot rust gebracht.
  Wat we de afgelopen 2 jaar merken is dat de voorvallen weer aan het toenemen zijn.
  We hebben te maken met groot-stedelijke problemen, rijk en arm leeft dicht naast elkaar en we maken momenteel een politiek instabiele periode mee.
  We informeren daarom onze stagiairs nog beter, adviseren om waardevolle spullen thuis te laten, niet alleen over straat te lopen ‘s-avonds en rekening te houden met de cultuur van het eiland.

  De meeste probleemgevallen bij studenten hebben echter niets te maken met overvallen maar met problemen qua gezondheid, problemen op de stageplek of in huis.
  Onze adviezen gaan dus ook over gezondheid, groepsgedrag, financien, verplichtingen naar je opleiding, veilig rijden etc.
  We nemen alle problemen serieus en ieder incident is er een teveel.
  Studenten kunnen zich 24/7 melden bij onze helpdesk mocht er iets voorgevallen zijn.

  Stagelopen op Curacao is nog steeds een superervaring!
  Steeds meer studenten kiezen hiervoor. Natuurlijk blijft de zon en zee een goede reden om te komen maar uiteindelijk wil je gewoon je punten halen. Curacao biedt een combinatie van beide.
  Maak gebruik van onze adviezen en gebruik je gezonde verstand dan wordt ook jouw stageperiode een toptijd.
  Wil je informatie van stagiaires die hier nu stagelopen? Gebruik onze blog en Facebook en stel je vraag.

 15. Ik had ze gemist de overvallen op 3 mei…
  5 slachtoffers bij de Bonitostraat
  5 slachtoffers bij Grebbelinieweg
  1 slachtoffer bij Berg Altena
  2 slachtoffers bij Berg Altena, even later
  www.wikicrimes,org
  is bijgewerkt.

 16. Het is intriest en het wordt met de week erger.

  Kijk de laatste uitzending van Opsporing Verzocht eens terug op www.uitzendinggemist.nl

  Werkelijk ALLE getoonde daders spraken of Papiaments of Marokkaans.

  Vind je het gek dat Nederland de vrije toegang uit deze landen wil stoppen? En ook in Nederland leest men hoe men zich op Curacao vrijwillig laat besturen door wanbetalende Nederlands belastinggeld verkwistende winkeldiefstallen -, creditcardfraude -, verzekeringsfraude – en meineed plegende MAVO3-ers.