• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Glas waterCURAÇAO – MFK-Statenlid en ex-minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia wil opheldering van minister Ben Whiteman over de huidige dosering fluoride in het drinkwater. Het Statenlid vraagt in een brief aan de minister onder meer of het klopt dat de dosering is verhoogd naar 1,5 mg per liter.

De ex-minister wil weten wat de reden is geweest om de dosering te verhogen. Nutsbedrijf Aqualectra moest onder haar bewind de dosering terugbrengen naar 0,5 mg per liter om uiteindelijk te werken naar 0 mg. Scoop-Constancia wijst op de waarschuwing van de World Healt Organization (WHO) voor de gevaren van dagelijks gebruik van een dosis fluoride tussen de 2 en 8 mg. Volgens het Statenlid is het mogelijk dat het volk een te hoge concentratie van de substantie binnenkrijgt.

Brief aan minister Ben Whiteman (Papiamentstalig)

17 reacties op “Scoop-Constancia eist opheldering dosering fluoride”

 1. Het gebruik van fluoride ter voorkoming van cariës begon in Amerika in de dertiger jaren van de twintigste eeuw. Twee feiten speelden hierbij een rol. Ten eerste de fluorverbindingen die als afvalstoffen vrij kwamen bij de staal- en aluminiumindustrie. De introductie van deze afvalstoffen in het milieu veroorzaakte massale vissterfte, degeneratie van gewrichten bij koeien en bij mensen hoofdpijn, buikpijn, huidklachten, pijn aan de ogen en algemene malaise. Ten tweede constateerde men dat kinderen die water dronken uit bronnen met een hoog fluoridegehalte lelijke, bruinverkleurde tanden kregen. Men had bovendien de indruk dat deze tanden harder waren. Deze twee feiten bij elkaar gebracht zorgde er voor dat fluorideverbindingen royaal gebruikt gingen worden in de strijd tegen cariës. Al snel constateerden wetenschappers gezondheidsproblemen (Fluorose) bij mensen die fluoride gebruikten, en werden de doseringen verlaagd.

  In 1995 stelde de Belgische overheid een onderzoek in naar fluoridering. De Hoge Gezondheidsraad (van België) (HGR) en de Nationale Raad voor Voeding (NRV) liggen aan de basis van dit onderzoek. In dit onderzoek kwam men op volgende bevindingen uit:

  Fluor is geen essentieel sporenelement;
  Fluor heeft een beperkte veiligheidsmarge.

  Hieruit werd besloten dat:

  fluor niet zomaar mag worden toegevoegd als voedingssupplement;
  voedingsproducten die toch fluor bevatten, dit op een duidelijke manier moeten kenbaar maken op het verkochte product.

  Inzake controle fluorhoudende producten zoals voedingsmiddelen, water en tandpasta wordt een richtlijn voorgehouden:

  een blijvende controle op een maximale hoeveelheid van 0,25 mg die toegediend mag worden aan kinderen tussen 0 en 2 jaar;
  onder hetzelfde voorbehoud de dosis in tandpasta voor kinderen tussen 2 en 12 jaar niet hoger mag zijn dan 0,50 mg per dag;
  geen supplementaire toediening van fluor voor zwangere vrouwen.

  Er wordt eveneens gevraagd om discussie of speculatie tegen te gaan, deze maatregelen niet enkel aan tandartsen en geneesheren, maar aan maatschappelijk werkers en de algemene bevolking dienen meegedeeld te worden.[6]

 2. @ R, Helaas of U het leuk vindt of niet zal deze partij bij de volgende verkiezing een enorme overwinning behalen. Begin er maar alvast naar toe leven.

  Je vergeet te vermelden, dat Schotte cum laude door de screening zal komen 🙂

 3. Ze heeft wel gelijk. Ik denk dat het haar voorgezegd is, idd zoals Dino vermelde verwisselt ze mg met ml. Schoenmaker blijf bij je leest. Jatten is ze beter in. Waarom niet een reactie van een toxicoloog. Dat is de professie die je moet hebben voor zo een expertise. Geen fysiohterapeut of meervoudige winkeldief met een Curacaos mbo diploma die ik reeds op het toneel heb zien verschijnen.

 4. We worden volledig vergast door de uitstoot van de Isla en Miss Meineed maakt zich druk over een paar druppels fluoride in het water.

  Maar we kunnen gerust slapen, want Constantia heeft haar zeeeer capabele familieleden bij het BZV op de loonlijst gezet, dus onze medische zorg is in goede handen.

 5. Je kan zeggen wat je wilt maar constancia heeft in dit geval gelijk.
  Kinderen onder de 6 maanden mogen GEEN fluoride.
  En met wat wordt het metk gemaakt?
  Tevens belemmert fluoride de opname van bepaalde medicijnen.

 6. @aurelius,

  mee eens, ze is een doos, maar het fluoride gehalte moet wel op een acceptable niveau zijn.
  ik drink wel 3 a 4 liter of meer water per dag…

 7. we worden tegenwoordig bijna 100 jaar oud,dus zo giftig zal het nu ook weer niet zijn,ga eens wat meer sporten ,heb je meer aan!

 8. Constancia kan dan wel een ongelofelijke doos zijn, maar als er werkelijk teveel fluoride in het water zit, dan moet dat wel officieel worden uitgezocht. En water wordt hier veel geconsumeerd, want het is warm! Elke idioot roept wel eens (per ongeluk) iets wijs. Dit moet worden uitgezocht en ik sta voor dit maal (echt de eerste en waarschijnlijk laatste keer hoor!) achter LBO winkeldiefje en zatlapje 🙂

 9. Hoor net Constancia op Radio MAS; Ze heeft het over ml i.p.v. mg. My good god, bewaar me van deze onnozele mensen die over ons gezondheid gaat. Hoe lang kan dit nog doorgaan?

 10. Well…even if a monkey from our zoo wrote the letter: i would also like to know the status of our water.
  Especially if I fill my daughters bottle with it.
  What about that brown water? Now that we all have brown clothes and bed sheets can we get an answer on that too?

 11. Onlangs stond er een artikeltje in het Antilliaans Dagblad waarin het fluoridegehalte werd besproken door Aqualectra. Er is inderdaad tijdelijk gezakt naar een dosering van 0,5 en er werd naar gewerkt om dit 0 te maken. Er moest echter nog het een en ander besproken door de politici over deze termijn en het al dan niet 0,5 aanhouden of voor 0 gaan.
  In die tijd verstreek het tijdelijk amendement m.b.t. het fluoride gehalte waardoor Aqualectra is terug gevallen op het wettelijk vastgestelde niveau van 1,5. Dus pas de wet aan…

 12. @ À Mozzel.

  Wie denkt U dat U bent vraag ik me steeds af.
  We leven hier nogaltijd in een democratisch land. Steeds maar weer beledigd U mensen.
  En doet dus vrolijk mee met diegenen die volgens U datzelfde doen.
  Iedere burger heeft het recht om vragen te stellen.
  En van waar de arrogantie die U heeft om iemand zomaar dom te noemen en alleen naar diploma’s te kijken.
  Een ingelezen iemand op een vakgebied kan nog zo oer stom zijn op andere vlakken net zo dom als diegene die slechts op diploma’s oordeelt.
  Wees maar blij dat volengs U zo’n dom persoon nog bij de MFK zit.
  Helaas of U het leuk vindt of niet zal deze partij bij de volgende verkiezing een enorme overwinning behalen. Begin er maar alvast naar toe leven.
  Hoe mee trappen hoe groter ze worden aan U of U eens stopt met zulke ingezonden stukken of helpt deze partij nog groter te laten worden.

 13. @Minister Whiteman,

  Geachte Minister, ik ga ervan uit dat u deze vrouw niet serieus zult nemen, zij is voldoende beschreven door anderen in dit artikel, zij is enkele malen zwaar beschonken op straat gezien ten tijden dat ze Minister was, kan ze worden opgesloten om eerst eens wat jaartjes af te kicken en bij te studeren?

 14. Heren, eventjes niet zaniken over Scoop, maar over het gehalte aan fluoride. Als het werkelijk klopt heeft niet Constancia maar Whiteman een probleem. WHO wijst niet voor niets op het gevaar voor de volksgezondheid. Dat is toch de post van Whiteman?

 15. Constancia met een vervalst m o b diploma,en bekend staat voor haar winkeldiefstallen,en wanbeleid bij het GGD en GBZ wil opheldering van een Minister die meer diploma’s en kennis heeft zitten in zijn kleine pink als Constancia in haar hele lijf en dat is er één? hoor, Hoe is het toch mogelijk dat de leden van de MFK haar nog tolereren als volksvertegenwoordiger of weet zij teveel!

 16. Als ik haar in actie zie heb ik altijd wat medelijden. Omhoog gevallen via de MFK en na een carriere als winkeldief en diploma fraudeur met types als Schotte moeten omgaan. Dom, dommer. domst.

 17. Gelukkig, ze is er nog…… dacht even dat ze achter de geraniums zat en haar gage als parlementslid zonder het verrichten van enige arbeid kreeg. (Normaal voor leden van de MFK)
  Natuurlijk is de brief in het Papiaments, de Nederlandse taal is zij niet machtig.