• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

homovlagCURAÇAO – Een groep Nederlandse documentairemakers is in het Russische Moermansk aangehouden op verdenking van homopropaganda. Onder hen bevindt zich de Curaçaose Sharelly Emanuelson (1986), meldt het NRC Handelsblad.

 
Aanvankelijk zou de groep vandaag al voor de rechter zou komen, maar de Russische homobelangengroep LGBT spreekt dat tegen.

Uitstel
Ook fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen van Groenlinks in Groningen heeft begrepen dat de rechtszaak is uitgesteld. “Dat zou zijn omdat er documenten ontbreken in de rechtbank”, zegt Gijsbertsen, die zegt er niet van uit te gaan dat de zaak van de baan is. “Het uitstel lijkt van technische aard te zijn”. De opgepakte Nederlanders, volgens Gijsbertsen gaat het om vier personen, waren bezig met een documentaire waarvoor zij mensen ondervroegen over seksualiteit.

Overtreding
“Het schijnt dat ze de wet hebben overtreden door een minderjarige te interviewen over homoseksualiteit”, laat Gijsbertsen weten. De straf die daar mogelijk op staat is volgens de fractievoorzitter van GroenLinks in Groningen vijftien dagen cel, een geldboete of uitzetting. Kris Van der Veen, één van de arrestanten en raadslid voor Groenlinks in Groningen en voorzitter van een stichting die opkomt voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, liet eerder op de dag weten steun te krijgen van het Nederlandse consulaat. Het consulaat helpt onder meer met zoeken naar een advocaat, weet Gijsbertsen. Waar de Nederlanders momenteel zijn, weet hij niet. “Ze zijn beperkt bereikbaar. Eerder hebben we elkaar een minuut gesproken.”

Frans Timmermans
Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten op de hoogte te zijn van de zaak. Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de aanhouding en weet niet precies wat de arrestanten wordt verweten, staat in een verklaring. Het ministerie laat weten dat zo snel mogelijk uit te zoeken en alles te doen om de groep bij te staan. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) volgt de zaak op de voet.

© Novum

5 reacties op “Curaçaose documentairemaker opgepakt in Rusland”

 1. @ neffie. En wat doet de Curacause regering bij wijze van steun?

  Buitenlandse Zaken valt onder de minister van het Koninkrijk. Misschien kan Curacao voor die ene Curacaoenaar een dominospel opsturen 🙂

 2. @art,
  kruip alsjeblieft weer heel snel onder je steen..daar is het veilig…

 3. De groep Nederlandse documentairemakers zijn allang weer vrijgelaten!

 4. En wat doet de Curacause regering bij wijze van steun?
  Volgende keer beter nagaan van wat we en niet mag.
  Heel veel sterkte en alle steun van iedereen en van jouw familie Sharelly.
  Joyke alles komt goed als ik wat kan doen laat even weten.Nev.

 5. Zij waren duidelijk op de hoogte van de lokale wetgeving. Toch wou men de Russen uitdagen, en daar betalen zij nu terecht de prijs voor. Je hoort je aan te passen aan de cultuur van een land om de lokale bewoners te respecteren. Helaas hebben deze homo-fanaten nooit van het woord ‘respect’ gehoord. Dit zal ze leren.