• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

PMRutteCURAÇAO – Premier Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten heeft donderdag met premier Mark Rutte, gesproken over diverse projecten van het eiland. Ook justitie en integriteit zijn ter sprake gekomen. Wescot-Williams vindt het storend dat St. Maarten elke keer vragen over integriteit moet beantwoorden.

“Wij hebben onze volledige uitleg gegeven over de kwestie integriteit. Via onze gouverneur Eugene Holiday krijgen wij steeds te horen dat de informatie onnauwkeurig is, ondanks dat wij aan Holiday de juiste informatie verstrekken.” Rutte was donderdag op het eiland voor een werkbezoek. Begin maart eiste Rutte dat de onderste steen op St.Maarten naar boven. Dit zei hij naar aanleiding van berichten over corrupte politici op het eiland.

Integriteit
Wescot-Williams heeft tijdens de bespreking aangegeven dat zij op de hoogte is van de bezorgdheid van de Nederlandse regering. “Ik heb premier Rutte laten weten dat Nederland de informatie moet controleren in plaats van gelijk te roepen dat deze onjuist of onvolledig is. Wij waarborgen onze integriteit en daarom heb ik ook de hulp van Transparency International ingeroepen. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam om integriteitswetten te ontwikkelen en deze te waarborgen.”

Medewerking
De premier van St. Maarten heeft er geen problemen mee als de gouverneur een rapport moet opstellen met betrekking tot de integriteit van het eiland. “Het zit mij wel dwars dat wij na het verstrekken van informatie geen enkele respons ontvangen. Ik vraag mij af wat er met de informatie gebeurt. Nederland moet vanuit haar kant ook meewerken”, aldus Wescot-Williams.

14 reacties op “‘Nederland moet ook medewerking verlenen’”

 1. Blijft vreemd verhaal van Sarah Westcot-Williams.
  Wij waarborgen onze integriteit!
  Er werd hulp ingeroepen van Transparency International. Er zijn ook afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam om integriteitswetten te ontwikkelen en deze te waarborgen.
  Het lijkt er dus op dat men ook op St. Maarten niet geloofd dat deze zaken op orde zijn maar als er vanuit Nederland signalen in deze richting komen is men verbaasd? teleurgesteld?
  Zelfstandigheid is alleen voor volwassenen weggelegd. Nog een lange weg te gaan!

 2. @ Marcus

  je poneert stellingen zonder ook maar 1 flintertje bewijs.
  Dan mag ik dat ook : al dat geld dat door Nederland als ontwikkelingsgeld aan Curcao is gegeven, is verdwenen in de zakken van Marcus !

 3. “,dat het grootste deel hiervan zg. Ontwikkelingshulp was, die in de zakken van de Nederlandse bedrijven is verdwenen”, zegt Marcus.

  @Marcus, Ben het met je eens dat het volk er relatief weinig van zag. Het ging naar de politiek en naar de ambtenaren. Die zijn nu nog verwend en het volk moet dat accepteren. De bureaucratie eet ons leeg en willen nog niet in de Ziektekosten meedoen. Niemand wil zijn privileges opgeven. Het volk betaalt wel. De ambtenaren en de politici zijn onaantastbaar met “verworven rechten”. Walgelijk!

  Er komt al lang veel geld deze kant op. In 1867 was dat 160.000 gulden in het jaar 1922 was dat al 1.493.787 gulden (Nederland houdt dat exact bij…). Nederland heeft in 2010 (cadeautje) 70% van de schulden van de voormalige Antillen overgenomen en de rest lenen we tegen een laag rentepercentage, (2,5% tot 3,125%) . Al weer zo aardig laag, we waren meer dan 8% gewend..! Dat alles met een looptijd van 10 tot 30 jaar… Dat scheelt miljoenen rente per jaar! Wat nog mooier is, de schuld staat in NAF, dus als we 30% devalueren krijgt Nederland straks nog minder terug. Daarnaast komt er nog geld van de BRK deze kant op!

  Het meeste geld van de schuldsanering ging naar pensioenen van ambtenaren en politici. Als die (gestapelde!) pensioenen en pensioenaanspraken van ambtenaren en (ex-) politici eens openbaar zouden worden en per persoon zouden kunnen worden bekeken op internet (waar blijft Curaleaks), brak direct de revolutie hier uit en zou er een politieke aardverschuiving komen. Maar dat soort zaken houden we angstvallig geheim. Wie bij APNA werkt wordt om die reden in de watten gelegd en gaat er nooit meer weg. Mondje dicht! (Typerend: In 2010 waren er 15 medewerkers die daar hun ambtsjubileum hebben gevierd. Van deze 15 medewerkers waren 5 gedurende 25, 30 of 40 jaar onafgebroken werkzaam bij het fonds.)

 4. @ Marcus,

  Ben jij toevallig ook niet vergeten dat diezelfde Antilliaanse politici moord en brand schreeuwden wanneer Nederland opmerkingen had ?
  Ze wisten het zelf allemaal veel en veel beter, de oude kolonialisator moest zich er buiten houden, die had al zoveel kwaad gedaan.

  Nu, decennia later, begint de lokale bevolking ook langzaam te begrijpen dat (wat men in Nederland al 40 jaar geleden wist) lokale bestuurders totaal incapabel, maar voornamelijk CORRUPT zijn en slechts werken voor het EIGEN GEWIN.
  Net zoals het grootste deel van de bevolking van de eilanden overigens, als ze het ergens kunnen hosselen dan zullen ze het niet nalaten.

 5. @lastiwz. Wie heeft de offshore van notaris Smeets de nek omgedraaid? Was zo’n 400 miljoen dollar per jaar aan inkomen. Ja, een NL regering in het verleden.

 6. @ Lastiwz. U bent waarschijnlijk te jong om te beseffen,dat het grootste deel hiervan zg. Ontwikkelingshulp was, die in de zakken van de Nederlandse bedrijven is verdwenen. Koekje van eigen deeg. NL heeft alleen maar profijt gehad van dit soort deals. En waarom saneren?
  Om niet voor neo-koloniaal te worden uitgemaakt door de wereld. Wat waren die nL-ers toch gul!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂
  C

 7. marcus, op 21-07-2013 om 16:48 schreef:
  …NL heeft in deze voorbije jaren erg weinig tot geen steun gegeven….

  Ben je de schuldsanering van ettelijke MILJARDEN vergeten?

 8. @ allen. Het besef schijnt er niet te zijn, dat NL al decennia lang de eilanden van Nederlands West Indië/Nederlandse Antillen/Caraïbisch Nederland moedwillig in een kwaad daglicht stelt om haar eigen straatje schoon te vegen. NL heeft in deze voorbije jaren erg weinig tot geen steun gegeven aan de Caraïbische Nederlands politici. En…… Rutte heeft een achterstand goed te maken in NL. wat is gemakkelijker dan de Caraïbische Nederlands politici continu te kleineren.
  Hoe transparant is NL na de bouwfraude, HSL-lijn, betuwelijn, Van Rey etc etc?

 9. Sarah, je slat grote onzin uit.

  Hoe serieus kan Nederland een regering op Sint Maarten nemen waarin een minister van justitie zit die bordeelhouder is?

  Waar parlementslid Patrick Illidge met beeld en geluid betrapt is op schandalige omkoping, maar waar hij toch gewoon aan kan blijven?

  Waar de regering zichzelf een schandelijke salarisverhoging heeft gegeven?

  Schaam je Sarah, schaam je diep.

 10. Ik heb zo het vermoeden dat integriteit en Wescot niet tezamen gaan. Ze heeft het over het verbeteren van de integriteit maar doet eigenlijk niets. Het feit dat ze te pas en te onpas kritiek uitoefent op Nederland is een afleidingsmanoeuvre om te verhelen dat ze een puppet on a string is van de criminele elite. En ze wil haar veel te goed betalende job niet kwijtraken. Daarvoor doet ze een knieval voor de plaatselijke maffia. Gelukkig heeft Nederland haar door en doet alleen in de publiciteit aardig over haar maar binnenskamers wordt ze uitgespuugd.

 11. In plaats dat Curacao en St Maarten griepen op Nederland gaat Nederland nu griepen op Curacao en St Maarten. Net zo lang tot die eilanden zich zo beledigd voelen dat ze GRAAG het Koninkrijk uit willen.

  Met zo’n land wil je dan toch ook niet samenwerken? In het geval van een zelfstandig St Maarten zal Frankrijk ingrijpen als de mafia daar de baas wordt en Curacao, ach een onafhankelijk Curacao dat zal Venezuela na enige tijd wel claimen om haar belangen hier te beschermen. Nederland is over 10 jaar van deze landen af.

 12. Kennelijk is integriteit gedurende de lange regeerperiode van mevrouw Wescot-Williams niet haar eerste prioriteit geweest, ook al is zij – voor zover ik weet – zelf nooit in opspraak gekomen. Maar het e.e.a. roept toch vraagtekens op, gezien de lieden waarmee zij zich pleegt te omringen. Misschien is het een goed idee dat mevrouw Wescot-Williams zou opstappen. Dat zal allicht het aantal twijfels/verzoeken/vragen/opmerkingen, etc. vanuit Nederland verminderen of zelfs wegnemen.

 13. Justitie en integriteit als projecten op St.Maarten. De politie wordt aangestuurd vanuit de gevangenis. De minister van Justitie is eigenaar van een bordeel. Nederland weet natuurlijk precies hoe de vork in de steel zit op St.Maarten. Allerlei onzin-projectien , bedoeld om geld uit Nederland te krijgen worden opgezet. Statenleden krijgen euro 9000,- per maand voor hun werk, omdat ze meer moeten verdienen dan een ambtenaar. Althans volgens mevrouw Westcot- Williams. En dat op een eiland van amper 30000 inwoners. En als er dan een sprookjes rapport wordt geproduceerd, over de situatie op het eiland, vindt mevrouw Westcot het vreemd als Nederland niet reageert. Rutte heeft het ook daar gezegd : “de laatste euro is uw kant opgekomen. Als het u niet bevalt, dan hunt u gewoon gaan”
  Dat laatste zou een idee zijn voor mevrouw. Gewoon gaan !

 14. Beste Sarah………….

  De informatie, welke jij verstuurt, gaat regelrecht het rond archief in !
  Nederland weet inmiddels hoe de vork WEL in de steel zit en neemt dus niet langer de moeite de leugens van de regering van St Maarten te lezen. Daar kun je kwaad om zijn, maar jullie hebben het wel geheel aan jezelf te danken.
  Wanneer continu politici in het nieuws komen vanwege corruptie, banden met de georganiseerde misdaad etc dan moet je niet vreemd staan te kijken wanneer men je niet meer serieus neemt.