• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Novum: Alexander PechtoldCURAÇAO – D66-leider Alexander Pechtold vindt het niet gepast dat premier Mark Rutte openlijk praat over het opgeven van de eilanden van Caribisch Nederland. Hoewel Rutte staatsrechtelijk gelijk heeft, noemt Pechtold het ‘weinig diplomatiek’.

 
“Je zou hopen dat het ondoordacht is, maar ik ken de premier met al zijn populistische trekjes en hij doet dit soort uitspraken omdat mensen dit graag horen”, zo zei Pechtold, voormalig minister van Koninkrijksrelaties, vandaag in een reactie op Radio 1. “Voor de historicus Rutte vind ik dat ongepast. En voor een premier weinig diplomatiek.”

Formulering
Pechtold vindt dat Rutte veel zorgvuldiger moet formuleren met het oog op de geschiedenis die Nederland en de eilanden delen. “Als hij hetzelfde had gezegd over Limburg, waar we al kijkend naar koninkrijk en republiek misschien nog wel een lossere relatie mee hebben dan met deze eilanden, dan was het land te klein geweest.”

Banden doorsnijden
Rutte stelde vandaag tegenover verslaggevers van NRC Handelsblad en De Telegraaf dat de Antillen de banden met Nederland altijd mogen doorsnijden. “Ik zei: als u eruit wilt, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat”, aldus de minister-president.

© Novum

22 reacties op “Pechtold vindt uitspraken Rutte ongepast”

 1. Keke, op 21-07-2013 om 08:02 schreef:niet voor niks.

  De heer Rutte is een moderne manager : behouden wat leuk is, hetgeen te moeilijk is afstoten.
  Kan hij nooit verwijtbare fouten hebben gemaakt (helaas ook niets goed)

 2. @vito, snap jij dan waarom de politiek hier dan toch geen haast maakt met het aankondigen van zelfstandigheid? Ik hoor Wiels nog zeggen “duurt nog even, want eerst orde op zaken stellen”.Maar als Nederland niks doet en ons liever ziet gaan, want moeten we dan van NL verwachten? Gaan die hier orde op zaken stellen? Nee toch! Geld komt er niet meer en we moeten zelf orde op zaken gaan stellen. Dan is NL toch alleen maar een last. Dat we deel van NL zijn maakt dat de VN en andere landen niet met ons begaan zijn,,we niet in Caricom zitten etc.

 3. Die uitspraken van Rutte klinken mij niet vreemd in de oren. Rond die periode van Surinaamse onafhankelijkheid was er ook een ander premier of minister die ook gezegd heeft “als ze de onafhankelijkheid willen kunnen ze die per post krijgen van Nederland”. Ik weet nou niet zeker of het van Joop den Uyl afkomstig was of van wie. Het kan ook zijn in die periode van Arubaanse status apartus waar de gemoderen hoog op liepen. Toen had iemand uit Nederland ook zulke dreigtalen geuit naar de Antillen. Daarom moeten wij als Curacao zich niet druk maken wanneer men dat soor populistische talen speekt als Rutte. Zolang de Antillen de van VN bewnadelen blijft het bij populistischetaal gebruik verder niks. De vaderlandseuitingen vanuit Nederland,lijkt precies op de houding en verantwoordelijkheid van de Antilliaanse mannen ten opzichte de Antilliaanse vrouwen. Lekker met de vrouwen slapen en wanneer er kindertjes komen weg lopen voor je verantwoordelijkheid. Nederland is een slechte vader en Curacao is een goede moeder voor zijn kinderen. Ook al zijn ze criminelen geworden het blijft hun moeder en laat hun kinderen nooit in de steek.Het is een feit dat de Nederlandse politici altijd schuilen achter de waarheid en zo zal het ook altijd blijven. Hun hebben het gedaan niet wij, toch. Die andere minister van PVV heeft ook een keertje laten scheren dat hij Curacao wil verkopen voor 1 cent met Venezuela op internet zetten toch. Dus is zijn de Antilliaanse politici al gewend met dat soort racistische uitspraken.

 4. Ik vind dat Rutte minder hard de woorden ”we willen geld verdienen” had moeten roepen.
  Ik zie de koning al met zijn zakendelegatie in Zuid Amerika aangekomen zoiets roepen…
  Rutte houdt totaal geen rekening met de mentaliteit van de Zuid-Amerikanen. Op het moment dat je je zo opstelt laten ze jou juist links liggen. Vergeet niet dat deze landen ook een koloniale verleden hebben. Sommige dingen liggen nou eenmaal gevoelig in deze landen. Hij had ook kunnen zeggen dat hij graag handel wil doen met de regio. Klinkt vriendelijker en minder koloniaal anno 2013.
  Ik weet dat hij het niet zo bedoeld had, maar het is wel een gemiste kans.

 5. @jan,
  Denk je echt dat het Rutte om Curacao haar vrijheid gaat? Lijkt mij wel erg duidelijk dat het alleen om het financiële plaatje gaat, er is geen gewin meer te behalen. Verder heeft Nederland ooit een log ambtenaren apparaat gecreëerd op de Antillen om het werkloosheidscijfer kunstmatig laag te houden, een erfenis die nog steeds zwaar op de begroting drukt. En dan opeens Je handen van de eilanden aftrekken en brullen dat het allemaal niet klopt.
  Toen in de jaren 80 en 90 de noordelijke provinciën begonnen te morren dat zij zelf wilde beschikken over de gaswinning en wel los van Nederland wilden, was er echt geen ruimte voor vrijheid ( en nog niet) puur omdat er winst te behalen is. De opbrengsten gaan linea recta naar Den Haag en het Westen. Ja, Delfzijl als waardeloze haven kreeg men terug om toch een procent terug te geven aan de regio die uitgebuit wordt. En een PTT hoofdkantoor, waar een directie zelf nooit is komen werken.
  Nee, Rutte denkt alleen in geld, en nog steeds zwart/wit. Het racisme is op papier afgeschaft, maar nog niet in onze hoofden.

 6. Meneer Rutte ze noemen u momenteel in Nederland niet voor niets Prutte en dat is niet voor niks. Zal het te maken hebben dat u zomaar iets uit de lucht brult en dat het prut is? Uw denkwijze heeft wat weg van ex collega minister president Joop den Uil die de onafhankelijkheid in Suriname ook door hun strot heeft geduwd. Zal het zo zijn dat u momenteel met het PvdA virus bent besmet?

 7. @etienne Sambo,

  Zelfstandigheid, zonder deel uit te willen maken van een groter gehee,l gaat niet meer werken. Je bent dan te klein om tegenspel te geven tegen de commerciele en criminele krachten. (zie St Maarten).

  Nederland kan met de EU nog een beetje tegenwicht organiseren tegen China en monopolisten als Google en Microsoft dwingen tot een beetje aangepast gedrag. Anders was Nederland ook nergens.

  Laatst las ik een stukje over bedrijven die internet kabels tussen Zuid Amerika en de USA exploiteren (ook via Curacao!) Die gingen fuseren. In de USA en de EU moet je toestemming vragen bij die concentratie. Concurrenten die samenwerken kunnen zelfs beboet woden, en stevig. De consument wordt beschermd tegen woekerprijzen.

  In onze regio (en soortgelijke “onafhankelijke” gebieden in de wereld) kunnen ze hun gang gaan. Dat betekent dat wij straks bijv. de duurste internet voorzieningen gaan krijgen en dat is lastig in een kennismaatschappij. En dat is nog maar EEN voorbeeld.

  Om met Rutte te spreken “we” (zij dus) kunnen hier veel geld verdienen.
  Asjes stond erbij te lachen. Een ongrijpbaar soort kapitalisme (zie voorbeeld) gaat ons kolonialiseren en uitmelken. Maar…we zijn “zelfstandig” . Hoera!
  Op zo’n eiland is er straks nog maar een manier om geld te verdienen: In de politiek.

 8. @etienne Sambo, zo is dat. Alle lof voor dhr. Rutte.
  Snap de hysterie om zijn logica niet. Tegen stribbelen heeft geen zin, het roer moet gewoon om. Dit is juist een motivatie om zelf dingen te doen in plaats van bedelen.

 9. Probleem met Rutte en de VVD/ PVV is dat hij/ zij nog steeds als een koloniaal denken en handelen. Wat Pechtold terecht aangeeft is dat Rutte met zijn rechtse kliek een onterecht onderscheid maken en ook een gebrek aan respect hebben voor de Antillen als gelijkwaardige broeders en zusters. En zo te lezen aan een deel van jullie als lezers! De beweegredenen van Rutte lijken mij wel erg duidelijk en voor een iedereen zichtbaar als je dat rechtse gebral van hun vaker hoord.
  Stap van het koloniale denken af en zie iedereen binnen het koninkrijk als echt gelijke!
  Niet dit arrogante gebral van Rutte en sommige van jullie ( neo kolonialen).

 10. Is het niet Pechthold die altijd ventileerd dat de wens van de bewoners van de eilanden op de Antillen gerespecteerd dienen te worden?
  Nu Rutte ons beloofd aan onze wensen om zelfstandigheid toegemoet te komen loopt hij allerlei populistische opmerkingen te maken. Ik weet niet wie hij hiermee dient, mogelijk reisjes op rijkskosten naar het tropische deel van Nederland die door z’n neus geboord worden?

 11. Premier Rutte krijgt van mij alle lof. Hij respecteert het hoogte goed van de mens: vrijheid. Indien wij dat willen, dan kunnen we los van Nederland verder. Dat vind ik ook gepast. Toen de zuidelijke staten van Amerika uit de unie wilden stapen brak de oorlog uit. Dat is hoe het niet moet. Indien wij vrij willen zijn, houdt NL ons niet tegen. Zou overigens ook voor elke provincie en elke gemeente moeten gelden.

 12. Was het niet Pechtold die wist dat we olie hadden? Dat laat Rutte zo maar lopen?

 13. Ach, jongetje Pechtold moet nog wat in de microfoon roepen.
  Hij doet me een beetje aan jongetje Rosaria denken, of andersom, daar ben ik nog niet over uit……..
  Alleen stem ik nooit op een van de twee.

 14. Met alle respect, maar dhr. Pechtold is nog nooit op een waarheid betrapt kunnen worden als hij iets zei over de (voormalige) Nederlandse Antillen.
  Een populistische vergelijking tussen Limburg en de (voormalige) Nederlandse Antillen gaat al helemaal mank. Appels met peren vergelijken mijnheer Pechtold, dat is het enige wat u kunt.
  Als je dan zo nodig iets wilt zeggen komt dan met argumenten die hout snijden, houdt anders uw mond dicht.

 15. Voor hen die het niet weten: de kolonie Curaçao was ver voor Limburg onderdeel van het koninkrijk (even voor het gemak zo genoemd, anders moeten we praten over WIC en alles wat erbij hoort). Wie ooit een Limburger heeft meegemaakt, weet dat hij zich geen Nederlander voelt, maar vooral een Limburger. Ook al Limburgs geen officiële taal, de Limburger blijft Limburgs praten, zelfs als er Nederlanders bij zijn, die dat gebrabbel niet verstaan. Ik zou zeggen, dat eenYdK moet kiezen voor economische vooruitgang, stabiliteit en vooral integriteit van de bestuurders. Curacao gaat ten onder aan het idee, dat God eenYdK is.

 16. pechthold speelde destijds Sinterklaas voor de Antillen. Zegde een hoop geld toe zonder dat aan voorwaarden onderhevig te maken. Vraag maar eens aan Van Raak wat Pechthold deed. Bovendien deelde heer P. mee dat er olie onder de grond zat bij de N.A. en claimde de opbrengst voor Nederland. ( daar waren veel lokale politici heel boos over). De echte populist is Pechthold.

 17. Spiertballentaal een premier van Nederland onwaardig. Doet echt niets onder voor de Caribische politici. Je zou meer waardigheid verwachten van een historicus van zijn niveau.

 18. Vreemd dat alleen ‘Europese’ Nederlanders zich diplomatiek moeten gedragen, die strenge eis geldt nooit voor ‘Caribische’ Nederlanders. Die mogen rustig roepen dat ze een hekel aan die andere Nederlanders hebben en onafhankelijk willen zijn.

  Allemaal praatjes voor de vaak, de bevolking hier is niet zo gek om voor echte onafhankelijkheid te stemmen, ze kennen hun politici!

 19. Meneer Pectold, U zou gelijk hebben als de Limburgers bij iedere scheet die hun dwars zit om hun onafhankelijkheid zouden schreeuwen en tegen deze achtergrond vraag ik mij dan af wie er nu eigenlijk populistisch bezig is. Nee Rutte heeft gelijk, dat gezeik moet maar eens afgelopen zijn, of wel of niet onafhankelijkheid. Tenslotte heeft hij zich duidelijk gerealiseerd dat “zinnen” van meer dan 5 woorden Nederlands moeilijk begrijpbaar zijn.

 20. Kijk, daar is Pechtold die eigenlijk hetzelfde zegt, alleen verpakt. Geef mij maar Rutte wat dit aangaat. Rutte weet net zo goed als Pechtold dat de wegen om zoiets te bewerkstelligen eerst bewandeld zullen moeten worden. Niet echt tactisch de opmerking over “bel maar even”, maar wel zoals het is, geen doekjes, geen verbandjes, geen franje.

  We zijn op Curaçao ook vergeten kennelijk hoe onze politici zich uitlaten over anderen en dit soort situaties.

  Het wordt tijd voor de wereldse realiteit voor Curaçao zelfs al houdt ik mijn hart ervoor vast. Misschien gaan we dan eens politici kiezen die niet alles verkwanselen en verkwisten en aan zaken uitgeven die bij voorbaat al trot mislukken gedoemd zijn.

 21. Zo lang je het niet probeert, weet je het maar nooit. Gewoon de knopen doorhakken. Het wordt tijd, dat wij zelf ons koers gaan bepalen. Wij moeten bij de VN gaan aansluiten, dat is zeker ook met oog voor bescherming van het land en territoliare wateren. Geen eigen leger en wij moeten ook ons aandacht meer naar het Zuiden richten, de Nieuwe Wereld.

 22. Alexander, hoe haal je het in je hoofd om Limburg en Curacao op 1 lijn te zetten. “Weinig diplomatiek” betekent eufemismen gebruiken en om de hete brij heen draaien en andere dergelijke achterbakse en onduidelijke betekenissen, waarmee niemand is gebaat. We weten met Rutte weer waar het op staat.