• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Mark RutteCURAÇAO – Het staat de eilanden van Caribisch Nederland vrij om het koninkrijk desgewenst elk moment te verlaten. Premier Mark Rutte laat hen dan zonder morren gaan. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn bezoek aan de regio, schrijven De Telegraaf en NRC Handelsblad vandaag.

“Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat”, aldus Rutte. Volgens hem werd op de eilanden verbaasd gereageerd.

Financiële steun
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn sinds oktober 2010 een bijzondere gemeente binnen Nederland. De premier wil voorkomen dat de eilanden nieuwe verzoeken voor financiële steun doen. Hij vindt dat de discussie daarover al is beslecht tijdens de hervormingen in 2010. “Ik heb binnenskamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen”, aldus Rutte.

© Novum

34 reacties op “Rutte: Antillen mogen koninkrijk verlaten”

 1. […] Onafhankelijkheid […]

 2. Maar nl wil toch koloniseren en de olie voorzichzelf houden? dat zeggen onze politiek leiders en die weten alles

 3. Curacao is goed in twee dingen : 1 plannen maken en 2: ze nooit uitvoeren.
  Daardoor wordt er veel meer geld uitgegeven dan er binnen komt. Na 10-10-10 was het totale ambtelijk apparaat voor het land en voor het hele eilandgebied nog volledig intact. Alle ambtenaren zitten er nog, met of zonder functie, maar allemaal met salaris. Hoe lang gaat dat goed? Andere hobby is kankeren op Nederland en de Nederlanders. Dat blijft niet goed gaan natuurlijk. Als u geld wilt verdienen, zegt Rutte, moeten we meer gaan samenwerken , in plaats van vitten op Nederland. Zoniet. Ook goed ,maar reken niet op het Nederlandse deel van het Koninkrijk. Dop uw eigen financiele bonen, verdien zelf de kost, stop met je hand ophouden. Vanaf 2014 komt erg geen geld meer uit Nederland. Gelukzoekers zonder vooruitzichten kunnen niet meer in Nederland gaan wonen. Door gewoon hardop te stellen wat de SP al een paar jaar roept, totale onafhankelijkheid, als het volk dat nu al wenst, dan werk ik daaraan mee. Heldere boodschap, maar niet leuk voor de mensen die dachten dat alles wel op de oude voet zou doormodderen.
  Dus, plannen maken is prima, maar ga nu eens zorgen voor de uitvoering. En, zoals Rosemuller het al zei : Doet Het Zelf !

 4. @ Herbert van Oeveren. Met behulp van de steun van minister Rutten kan dit gerealiseerd worden.

  Het is Rutte zonder “n”. Je hebt de woorden van Rutte om makkelijk veel geld te verdienen verdacht snel en niet zo goed begrepen. Welke steun van Rutte had je in gedachten? Krijg je in Nederland geen opdrachten?

 5. @ Herbert van Oeveren. Iemand die zijn eigen naam nog niet eens foutloos schrijven kan, wordt natuurlijk niet serieus genomen… Maak dus eerst je eigen straatje maar schoon 🙂

 6. Curaçao olie en vet vrij maken en houden, van wegen en havens.
  Ik ben Herbert van Oeveren en gespecialiseerd om olie
  verontreiniging op te ruimen. Dit zal een continu gebeuren
  worden op Curacao, en op het gehele karibische eilanden/gebied.
  Met behulp van de steun van minister Rutten kan dit gerealiseerd worden.
  Dan is het Caribisch gebied olie en vet vrij in de toekomst.
  Op een milieu vriendelijke manier wordt de olieafgebroken.
  Mobiel: +31(0)641205668

 7. @ Jan

  Nederland aan de afgrond? Over overdreven reacties gesproken!
  Het kapitalisme heeft helemaal zijn einde niet bereikt, crisissen zijn van alle tijden.
  En met alle respect, hier op Curaçao is men ook niet vies van een beetje klagen en jammeren.

 8. @ Jan. Curaçaoënaars zijn gewend met weinig te leven.

  Dat blijkt wel uit de nauwelijks aanwezige criminaliteit zeker 🙂

 9. Wat een overdrevige reacties hier.
  Het is meer dan logisch dat wie weg wil weg moet kunnen. Nederland is niet de hemel op aarde en Nederland staat zelf aan de rand van de afgrond. Het kapitalisme heeft zijn einde bereikt en er moet een andere systeem komen om iedereen te kunnen helpen.
  Simplisme doet wonderen en maakt gelukkig. Leer minder afhankelijk te zijn van anderen en doe zelf wat, alle kleine beetjes helpen.
  Curaçao heeft voor hetere vuren gestaan. Curaçaoënaars zijn gewend met weinig te leven. Het is pas erg als je je niet kan aanpassen aan de nieuwe tijd, vooral niet als je tot de nek aan toe in de schulden zit. Jammeren en klagen helpt niet.
  Eigen schuld dikke bult.

 10. De stelling van Rutte heeft een geweldige impact op de huidige regeringspartij Pueblo Soberano. In plaats van veel tijd te steken in het roepen om zelfstandigheid, zoals dat door Wiels nog nodig werd geacht, kunnen zij nu de strijd is gewonnen, hun tijd besteden aan regeren.
  Eindelijk gaan we een goede tijd tegemoet.

 11. Wat is nu het probleem? Hadden we liever gehad dat Rutte zou dreigen dat NL ons ‘onder géén beding’ zou laten gaan? Nee toch? Rutte toont dat hij de mening van Curaçao respecteert indien er wordt besloten om ons los te maken van NL. We zitten toch niet in een gevangenis waar we niet uit mogen? (Ook al is het een gouden kooi).

 12. Weg met die aperots. Willen niks, kunnen niks. Kost alleen maar bakken met geld. Daaaaag!

 13. @Pasman,

  De aanvraag van Curaçao ( en daar word hard aan gewerkt in NL ) om uit het koninrijk te stappen zal door geen enkele beslissende partij tegen worden gesproken, Nerderland,Aruba,St Maarten en de Bes-eilanden zijn Curaçao ook liever kwijt dan rijk.En geloof mij maar als Jajes en Gerrit de Raaf door blijft zeiken over de statuten en personenverkeer is de onafhankelijkheid dichterbij als menigeen denkt!

 14. @Willem, “Het is Nederland ook vrij om het Koninkrijk te verlaten.”

  Nee dus, daar zijn studies naar gedaan. Jaime Saleh heeft er over geschreven.

  @observator “Curacao doet er goed aan een ontwikkelingsvisie te ontwikkelen los van het koninkrijk gericht op ontwikkeling van het eigen economische potentieel en verwikkeld in het werelddeel en de regio waarin wij wonen.”

  Helemaal eens. Sedert Wiels weten we dat we niks in NL te zoeken hebben. Asjes, als zijn erfopvolger, die zijn gedachtengoed wil koesteren, mag het gaan realiseren.

  @Pukkie “dat is naast de wil tot samenwerken, de uitspraak van Rutte”

  Stond er niets is van “de wil elkaar bij te staan” op het monument van de Antillen? We weten hoe dat heeft uitgepakt. Samenwerken is natuurlijk niet meer aan de orde. De echo van Wiels en Asjes’ uitspraken blijven hangen, ook al bakken ze nu zoete broodjes..te laat!

  @GB, @Humphrey Koeiman “we gaan weg als we er klaar voor zijn en niet eerder.”

  Klopt, en wat Rutte doet is ons er klaar voor maken. Stel dat je bij ieder kontakt met NL steeds hoort “Zijn jullie nou nog niet weg?” , dan ben je er snel klaar mee. Protest tegen een toelatingsregeling Antillianen in NL? “Nou dan ga je toch”, Niet eens met een besluit van de RMR of de CFT, “nou dan ga je toch”. Problemen met de kustwacht, “jullie zouden toch weggaan?” . Hoezo aanpassen consensus Rijkswetten? “dan ga je toch” . Curacao zal er heel snel klaar voor zijn. Het wordt opgebouwd en naar een climax toegewerkt.Succes voor de PS en PAIS, hun doelen bereikt!

  @Floris, “houdt toch eens op met beweren dat Curacao een belangrijke springplank naar Zuid Amerika is of kom met voorbeelden”

  Curacao wordt regelmatig bezocht door staatshoofden die staan te dringen om als eerste op de sprinkplank te mogen. Hakim heeft de Arabieren en Turken afgehouden, Schotte zelfs de premier van Groenland. Ook de USA (wikileaks) wilde Curacao als springplank naar Zuid Amerika, Curacao heeft ze allemaal afgewezen en gezegd dat NL als eerste mag, en nu is Rutte ondankbaar. Gun de plek maar aan de anderen! 🙂

  @Saskia, “hmmm geen hulp voor je “eigen” land, maar wel zoveel miljard naar Griekenland.”

  Curacao is met Wiels en Asjes te ver van Nederland afgekomen. Dat wilden we ook. (Zie verkiezingsuitslag) We hebben duidelijk gemaakt er niet meer bij te willen horen, bij die racisten, koloniale slavendrijvers etc. (weten we nog?). Griekenland wil er nog wel steeds “bij” horen en werkt er ook aan mee. Een wereld van verschil dus. De hand die je voedt moet je niet bijten.

 15. @Pasman.

  Dank voor uw reactie. Maar Rutte heeft ook niets anders beweerd dan wanneer een eiland zelf afscheid wil nemen van het Koninkrijk Nederland ( maar al te graag) zal helpen dat zo snel mogelijk te laten gebeuren.

 16. Het is Nederland niet vrij het koninkrijk te verlaten.
  Het is geen van de landen individueel vrij het koninkrijk te verlaten.
  zie Statuut:
  Artikel 55
  1.
  Wijziging van dit Statuut geschiedt bij rijkswet.
  2.
  Een voorstel tot wijziging, door de Staten-Generaal aangenomen, wordt door de Koning niet goedgekeurd, alvorens het door Aruba, Curaçao en Sint Maarten is aanvaard. Deze aanvaarding geschiedt bij landsverordening.

  maw alleen als er een volledige meerderheid is van alle landen.
  Daarnaast is er het zelfbeschikkingsrecht voor alleen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
  In dat geval zullen de andere landen dat niet tegen houden.
  Ik weet niet helemaal zeker of het zelfbeschikkingsrecht ook nog geldig is voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba, maar ik dacht van wel.
  Vandaar ook de opmerking van Rutte dat Nederland zal meewerken als één van de andere landen eruit wil.
  Nederland zit dus vast aan het Statuut.

 17. Het is Nederland ook vrij om het Koninkrijk te verlaten.

 18. Weetje nog toen de ‘makambas’ moesten komen om orde op zaken te stellen in 2010 in Bon Futuro? Nadat er in 2005 al 40 miljoen Euro was heen gegaan?
  En dat de bewakers in Bon Futuro ook zijden ‘Nos mes por’. Weet je ook nog hoe de kranten eruit zagen de dag erna? Die foto’s van alle wapens, telefoons en weet ik wat allemaal.
  Dat is nu precies waar het omgaat! Curacao weet dat NL toch wel ingrijpt als het mis gaat, Asjes weet dat ook, daarom is PS te zwak om onafhankelijk te worden, want dan moet men het zelf doen.
  Hou dus aub eens op met ‘Nos mes por’ en ga leren van de fouten die zijn begaan in het verleden en hou op met populistisch gelul over onafhankelijkheid als je er nog niet klaar voor bent.
  Kortom Asjes toon eens ballen en ga er wat van maken zodat je echt onafhankelijk kan worden.

 19. Nou Ivar waar wacht je op! Telefoontje naar den Haag en je kan zelf ECHT aan de slag! Kijken wat er van komt zonder die ‘makambas’!

 20. De Nederlandse politiek heeft voor de zoveelste maal duidelijk gemaakt onze mooie amrlastige eilanden veel liever kwijt dan rijk te zijn. Het verhaal over samen veel geld verdienen was enkel en alleen het cadeaupapier waarin de boodschap van de Nederlandse premier verpakt was. Curacao doet er goed aan een ontwikkelingsvisie te ontwikkelen los van het koninkrijk gericht op ontwikkeling van het eigen economische potentieel en verwikkeld in het werelddeel en de regio waarin wij wonen.

 21. Voor paljas Rutte zijn de eilanden in de West een blok aan zijn (marionetten)been. Hij moet wel populistisch doen omdat de leider na de ondemocratische PVV in zijn nek hijgt. Curacao kost hem stemmen in NL. en als hij wil blijven regeren, zal hij zich (in woorden) proberen te ontdoen van het Caraibisch deel van het Koninkrijk. Jammer genoeg geven de hersenloze politici van Curaçao en St. Maarten hem er alle gelegenheid toe.
  Asjes en zijn kliek, maar ook de ruggengraatloze Hodge en Rosaria zijn geen knip voor hun neus waard. Maar ja, de kundige, competente Caraibische Nl’ers zijn weggejaagd.

 22. @David. De Antillen bestaan nog wel degelijk. Twee soorten zelfs : de grote en de kleine Antillen. Alleen de Nederlandse Antillen zijn als staat opgeheven, maar ze hebben die eilanden nog niet laten zinken. Die zijn er nog en ze zijn nog steeds Antillen.

 23. Rutte wil geen discussie meer over wijziging van het Statuut. “Als het u niet aanstaat, kunt u vertrekken, maar we gaan geen discussie overzee meer voeren over staatkundige aangelegenheden. ” dat is naast de wil tot samenwerken, de uitspraak van Rutte. Niets meer niets minder

 24. Niet erg tactisch deze uitspraken, maar dan heb ik het alleen over de vorm, we kunnen Rutte echter geen onduidelijkheid verwijten tijdens zijn bezoek.

  ) Er zijn zaken die landsaangelegenheden zijn: Doe het dan ook als land!
  ) Er komt geen geld meer hiernaar toe, het is na 10-10-10 over.
  ) Willen de landen uit het koninkrijk, prima trek maar aan de bel.
  ) We gaan geen staatsregeling of statuut aanpassen noch een gemenebest introduceren.

  Duidelijk lijkt me, en het is aan ons om hier iets mee te doen of om er wat tegenover te zetten. Nos mes por; het wordt tijd dat we dat eens gaan doen en laten zien lijkt me.

 25. @ Saskia. Geef de Antillen niet alleen geld, maar help ze ook. Dan worden we er allemaal beter van.

  Geen Antillen meer en ook geen geld. Ongevraagde hulp wordt door ons niet gewenst. Nederland wordt er niet beter van.

 26. david, op 20-07-2013 om 09:50 schreef: Sjonge jonge.

  Een signaal dat het tijdstip nadert, waarop meneer Rutte afscheid neemt van het premierschap. 🙂

  (hij houdt wel de traditie in ere, van politici die slechts begrip en inzicht hebben, in het geval het geurt naar boerenkool. Makamba met een c, de c van …..)

 27. bla bla bla.
  We gaan weg als we er klaar voor zijn en niet eerder.

 28. Mark Rutte heeft twee petten:
  Minister president van het land Nederland.
  Minister president van het Koninkrijk der Nederlanden.
  Mark Rutte was op bezoek in het caribisch deel van van het Koninkrijk en heeft daarover uitspraken gedaan vanuit de ene per en vanuit de andere:
  MP Koninkrijk:
  Het Koninkrijk zal waken over goed bestuur, rechtszekerheid en financiën, vandaar de aan wijzing voor Curaçao van verleden jaar.
  MP Nederland:
  We gaan samen geld verdienen, Nederland is gestopt met financiële hulp, Nederland werkt mee met het land dat besluit voor een nieuwe staatskundige structuur en dat kan alleen maar zijn uitstappen uit het Koninkrijk als de desbetreffende bevolking dat wenst.
  Nederland is bezig met een wetsvoorstel personenverkeer naar Nederland van nederlanders woonachtig in de andere landen van het Koninkrijk.

  Voor mij is dat duidelijke taal.

  Nu terug naar het land Curaçao.
  Curaçao heeft gekozen voor land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
  Er zijn politieke partijen die op termijn streven naar onafhankelijkheid.
  Op dit moment is het land Curaçao in fianciële problemen en nog vele andere problemen, zoals criminaliteit.
  De MP van Curaçao heeft een oproep gedaan aan de bevolking om gezamenlijk de schouders eronder te zetten en onze problemen aan te pakken.
  Ieder ministerie op zich is daarmee bezig.

  voor mij is dan de vraag of voor een ieder duidelijk is wat het prioriteitenlijstje van elk ministerie in deze is?
  Wat is de prioriteit van de de minsiter van Financiën en hoe rapporteert hij de bevolking hierover?
  Wat is de prioriteit van de minister van Justitie en idem?
  Hij wil onderanderen gepensioneerden inschakelen om de politie te helpen bij het opstellen van procesverbalen.
  enz wat is de prioriteit van elk ministerie?

  Hoe communiceert deze regring hierover naar de bevolking toe?
  bv middels de website van de overheid? maar die is al sinds september vorig jaar uit de lucht!

  Over elk onderwerp wat weer in de media verschijnt kunnen we ellenlange discussie voeren maar dan zijn we bezig met dat onderwerp en de vraag is dan is dat volgens ons priorieteitenlijstje?

  bv kunnen we nu discussie voeren over dit statement van Rutte maar is dat onze prioriteit?

  Wat betekent gezamenlijk aan de gang te zijn voor het oplossen van onze problemen en hoe doen we dat dan en hoe reageren we daar bv op in dit media?

  Het begint al met de kop: Antillen mogen Koninkrijk verlaten, maar heeft Rutte dit gezegd of heeft hij bij ieder land (zoals Curaçao) gezegd dat als Curaçao middels een enquête onafhankelijk wil worden dan is dat voor Nederland mogelijk oftewel geen enkel probleem.
  Het is echter voor Curaçao geen enkele prioriteit om hier enige discussie over te voeren.
  Er is een discussie gaande om te praten over aanpassing van het Statuut en de zogenaamde consensus rijkswetten.

  Maar nogmaals het staat helemaal niet hoog op ons prioriteitenlijstje van oplossen van de huidige problemen.

  Oproep aan de regering geef structuur aan deze prioriteiten discussie!

 29. En Humprey Koeman, houdt toch eens op met beweren dat Curacao een belangrijke springplank naar Zuid Amerika is of kom met voorbeelden.

  Mijn realiteit is dat Nederland veel beter rechtstreeks zaken kan doen met Zuid Amerika waar het in alle landen ambassades heeft. Zaken doen via de Curacaose overheid eindigt in een tijdrovende en veel geld kosten bureaucratie. Enerzijds omdat de overheid gewoon niet functioneert, anderzijds omdat men op Curacao geheel niets van service verlenen weet en daar komt bij velen nog een anti Nederland houding bij.

  De realiteit is dat Curacao van 0,0 waarde is voor Nederland en alleen maar geld kost.

  Miljarden.

 30. Ik kan het nog sterker vertellen: als Curacao en Sint Maarten uit het koninkrijk stappen gaat met in Nederland juichend de straat op.

  Men heeft er schoon genoeg van het sturen van miljarden naar het corrupte boevennest in de Cariben. En wat krijgt Nederland als dank? Een hoop criminelen die met de KLM naar Nederland worden gestuurd. Bekijk de statistieken van de misdaad in Nederland waarin de Antillen zwaar oververtegenwoordigd zijn.

 31. @ david. Focus op de structurele zaken als onderwijs, de economie, personenverkeer

  Dat zijn nu juist zaken waar Nederland zich niet mee heeft te bemoeien en we zelf moeten doen en ook willen doen (nos mes por). Samenwerking kan pas wanneer Nederland gevraagd wordt om hulp. Mag deze man dan helemaal niets meer zeggen en zeker wanneer dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Het kan geen kwaad om bepaalde uitspraken te herhalen, wanneer Nederland als geldschieter gezien wordt.

 32. Ik vraag mij af of de Bes- eilanden , en Curaçao, Aruba gebruik heeft gemaakt van het bezoek van MP NL om NL- investeerders binnen te halen, ter bevorderen van de Economie!!!!
  Ben van mening dat onafhankelijkheid, bij dit belangrijke bezoek niet aan de orde had moeten komen, het is een landaangelegenheid.

  Onafhankelijkheid kan alleen maar, met goedkeuring van de bevolking, mede door een referendum.

  De ligging van Curaçao is een belangrijke springplank naar Europa, maak er goed gebruik van deze mogelijkheid. Het zakelijk moraal en het samenwerken gevoel ontbreekt.

 33. hmmm geen hulp voor je “eigen” land, maar wel zoveel miljard naar Griekenland. Geef de Antillen niet alleen geld, maar help ze ook. Dan worden we er allemaal beter van.

 34. Onzin.Rutte. Man. Houd toch eens op.
  Dit (uit het koninkrijk stappen) is al jaren een gepasseerd station. De “Antillen” bestaan niet eens meer. Als “we” allemaal nou eens focussen op hoe we MET ZN ALLEN (zoals jij ook zei) samen gaan werken kunnen we er allemaal aan verdienen. Focus op de structurele zaken als onderwijs, de economie, personenverkeer etc. Sjonge jonge.