• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – Het was een bijzonder pikant moment: Mark Rutte’s passage tijdens een ‘ongelukje’ op de raffinaderij Isla. Juist toen hij er langs voer. Pikant omdat ik net voor het NOS journaal een interview met hem deed en opeens dikke witte rook uit de pijpen van de Isla werd gespuugd, schrijft Dick Drayer in een NOS-weblog.

De anders zo kordate Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was de regie even kwijt. 32 seconden maar; genoeg om boze gezichten te maken, genoeg om het rimpelloze en joviale bezoek van de premier aan de Antillen voor eventjes te verstoren. Want wat gebeurde er nou precies?

Gesprek
Tijdens de rondtoer door de haven van Willemstad had ik met de RVD afgesproken dat we een kort gesprekje voor het 20.00 uur journaal zouden doen. Dat moest dan met een mooi plaatje op de achtergrond. Gezamenlijk besloten we de Julianabrug en de Handelskade, zo karakteristiek voor Curaçao, te nemen. Op zeker moment zwenkte de boot over bakboord richting onze achtergrond en kon het gesprek beginnen.

Dikke witte rook
De kapitein van het schip had op dat moment echter besloten om nog één keer rechtuit te varen. De boot zwenkte terug en voer in plaats van onder de brug, de brug voorbij. Deze manoeuvre leidde tot heftige schommelingen van de boot. Mijn cameravrouw vroeg me even te stoppen met het gesprek, zodat ze weer balans kon krijgen met haar camera. Door de draai van de boot, nu over stuurboord, kwam de Isla vol in beeld; enorme dikke witte rook vulde de lucht boven de raffinaderij. Hier was sprake van een abnormale situatie.

Uniek moment
Ik besefte, in een splitsecond, dat dit beeld uniek was en vroeg mijn cameravrouw om door te draaien. Op dat moment greep de RVD in. Daarbij geholpen door Rutte die zei dat ‘we dat nou juist niet willen, die Isla in beeld’. Ik sputterde tegen en zei dat ik dat nou juist wel wilde. Maar onder de aanwijzing “camera een beetje die kant op, hè”, werd het mijn cameravrouw onmogelijk gemaakt Rutte met een vuil spuitende Isla op de achtergrond in beeld te brengen.

Incident
Tijdens de montage voor Radio 1 besloot ik het ‘incident’ op te nemen in het draaiboek. Mark Rutte had in het gesprek namelijk nadrukkelijk uitgelegd dat Curaçao zijn eigen broek op diende te houden en dat ook het ‘Isla-dossier’ des Curaçaos was. Herhaaldelijk had Rutte tijdens zijn bezoek uitgelegd dat het hem niet paste om als Haagse regent een mening te hebben over ingewikkelde dossiers op Curaçao.

Ongeloofwaardig
Zijn reactie en die van de RVD op de boot, toonde, in mijn ogen, aan dat de regering wel degelijk in haar maag zit met de vervuiling en hoe Curaçao daar mee omgaat. Het hands-off verhaal van Rutte zou ongeloofwaardig overkomen als die vervuiling tijdens een gesprek op het journaal zichtbaar zou worden met de premier op de voorgrond. De RVD houdt alles wat er in de media over de reis van Rutte wordt gepubliceerd bij in een schriftje. Dit kwam niet mooi uit. Hun strategie om een joviale premier met een positieve boodschap als handelsmerk mee te geven aan de meegereisde pers, werd in een splitsecond onderuit gehaald.

Leve de vrije nieuwsgaring.

7 reacties op “Rutte’s 32 seconden van onachtzaamheid”

 1. @tuna, dat is de waarheid. Tina Maria en haar groep wilde de raffinaderij behouden (haar goed recht), maar daarna zijn er alleen maar incompetenten benoemd als directeur va RdK, met als toppunt Mensche, die bij Shell geen “headroom” had. En als er een zet competente oliekan wordt benoemd, zoals recentelijk DaCostaGomez, moet hij plaats maken voor totale incompetentie.
  Trouwens alle dank aan Ref. Isla voor het spuiten van calalyst door de schoorsteen. Heeft Rutte eindelijk sneeuw gezien op Curaçao.
  Trouwens, waarom kan Isla net voldoen? Geld en een volledig ondermaatse CRU (BOO).

 2. @ opmerker; Inderdaad in Nederland ziet men ook wolken, echter het gaat er om wat er in die wolken zit en of de gassen gereinigd zijn voordat ze de pijp verlaten, iets wat hier dus niet gebeurt, daar dus wel. De raffinaderij zoals wij die hier hebben overleeft het in de meeste geciviliseerde landen nog geen uur, en dan moet het geheel dicht wegens grove overschrijding van zelfs de meest elementaire normen.

  Verder heeft de Shell hier bij het verlaten van het eiland, onze eigen regering onder leiding van Premier M. Liberia Peters aangeboden om de raffinaderij te ontmantelen en het geheel aan terreinen te saneren.
  Curaçao ZELF heeft daar niet voor gekozen, en heeft de raffinaderij inclusief alles wat dat met zich meebracht aangekocht voor het bedrag van Naf 1.–

 3. Nou, in Nederland ligt men echt niet wakker van een dikke witte wolk. Ga maar eens kijken in de Europoort of Pernis. Daar zie je nog eens wat.
  Kletsmajoor, mooiprater Rutte heeft in ieder geval weer een mooi vakantiereisje op staatskosten gemaakt.
  Terug in Nederland, Uit het oog, uit het hart en denkt weer voor 100% mee te kunnen praten over de eilanden terwijl hij er totaal niets van weet en begrijpt.
  Voor wat betreft de oude problemen die veroorzaakt zijn door de Shell wil hij geen uitspraken doen omrede dat dit concern de Nederlandse staatskas spekt en misschien zelfs de politiek financieel steunt

 4. Wie heeft er nog om in zijnnpen te kruipen?

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/15/nederland-behoort-tot-vuilste-landen-europa/

 5. Ik vind Rutte een prima man en premier.
  Maar dit was wel even een stevig kunstje censuur die eigenlijk niet nodig was. Het is gewoon realiteit van de dag dat de Isla zorgt voor overlast en dat had prima getoond mogen worden.

  Briljant stukje van Dick Drayer, hulde! Hier de uitgebreide versie:
  http://weblogs.nos.nl/binnenlandredactie/2013/07/19/ruttes-32-seconden-op-curacao/

 6. Het enige wat hier continue onderuit wordt gehaald dat is het eiland zelf, het eiland met welke regering of vorm daarvan dan ook, die het toestaan dat hier al tientallen jaren dit soort rotzooi/uitstoot over de wijken wordt uitgebraakt, door willens en weten de kop in het zand te steken en, maling aan hun eigen inwoners te hebben.

  Die 32 seconden van Rutte zijn daar niets bij. En ieder welzinnig denkend mens zit er mee, dus ook een koninkrijksdelegatie, maar het is niet aan hun, het is aan ons, en weten allemaal wat dat betekent. Op Curaçao hebben we geen milieu, het bestaat hier niet, en dan heb ik het niet alleen over de Isla.

 7. Ik ben erg teleurgesteld in het bezoek van Rutte, die als een B-acteur de vrolijke tevreden ‘alles gaat goed en is onder controle’ premier wilde neerzetten. Tenenkrommend, dat geacteer, alles mooi en prachtig vinden. Hij probeerde duidelijk iedereen te vriend te houden en ging daarom niet in op de corrupte regering op Bonaire die weigert op te stappen en op het ongekwalificeerde rariteitenkabinet van Curacao (van Pik Pisas tot Ivar Jasjes).

  En waarom vraag ik mij af? Waarom moet je de eilanden hier te vriend houden die samen nog kleiner zijn dan een uit de kluiten gewassen dorp in Limburg maar die Nederland wel miljarden kosten, om nog niet te spreken over het leed (en de kosten) veroorzaakt door vooral door Curacao naar Nederland geexporteerde criminelen.

  Wat dat betreft denk ik dat als de regering van Curacao in Den Haag had gezeten, zij het eiland keihard hadden laten vallen. En ik kan ze daar geen ongelijk in geven.