• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SurinameCURAÇAO – Tussen illegale goudzoekers en speciale eenheden van het leger en de politie zijn vanmorgen in het binnenland van Suriname, rellen uitgebroken. Militairen hebben traangas ingezet om de gemoederen te bedaren.

 
Verschillende voertuigen zijn in vlammen opgegaan, maar er zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers. De vlam sloeg in de pan toen een speciaal daarvoor opgezette eenheid van de Surinaamse regering illegale goudzoekers wilde verwijderen uit een goudmijn van Iamgold, een Canadese bedrijf dat een vergunning heeft om in het gebied naar goud te zoeken.

Rellen
Ongeveer veertig goudzoekers, afkomstig uit het nabijgelegen dorp Nieuw Koffiekamp, weigerden vanochtend te vertrekken. Volgens de regering waren ze al vijf keer eerder gesommeerd weg te gaan. De dorpelingen staken voertuigen van het Canadese bedrijf in brand en bekogelden vluchtende werknemers met stenen. Daarop is de politie en het leger het gebied binnengevallen. Ze waren gewapend met machinegeweren en zetten traangas in tegen de woedende menigte. Daarop is de rust min of meer teruggekeerd, al blijft de situatie uiterst gespannen.

Klachten
De illegale goudzoekers klagen in de Surinaamse media dat bij de politie-inval ook een deel van hun machines werd vernietigd. “Ze willen ons als dieren uit deze goudmijn verwijderen. Als het moet, zullen ze ons zelfs doodschieten. Er zijn schoten gelost met machinegeweren”, klaagt een goudzoeker tegen de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd. De regering geeft intussen toe dat het de situatie in het gebied niet meer helemaal onder controle heeft. In het parlement is ook verontrust gereageerd. Parlementsleden roepen de regering op snel de orde te herstellen in het gebied.

Iamgold
De goudmijn van het Canadese mijnbouwbedrijf ‘Iamgold’, tachtig kilometer ten zuiden van hoofdstad Paramaribo, licht pal naast het dorp Nieuw Koffiekamp. Al langer dan tien jaar verzetten de dorpelingen zich tegen de activiteiten van de multinational in hun woongebied.

www.versgeperst.com