• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

geld thumbCURAÇAO – De Raad van Ministers keurt het beleidsplan voor duurzame economische ontwikkeling goed. Dat heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vandaag bekendgemaakt. Het beleidsplan is opgesteld met behulp van Thierry Apotheker Consultancy (TAC) en een team van lokale adviseurs.

Het doel van het meerjarig duurzaam economisch beleid is om macro-economische randvoorwaarden te creëren waarmee nieuwe investeringen kunnen worden aangetrokken en belangrijke investeringen in sleutelsectoren van de economie aan te trekken. Op deze manier moeten voldoende arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Uit de export van voornamelijk diensten moeten deviezen worden gegenereerd.

Potentieel
Het rapport trekt de conclusies dat het potentieel voor economische ontwikkeling op Curaçao veel lager ligt dan in vergelijkbare landen. Ook het potentieel voor ‘Return On Investment’ (ROI) ligt veel lager dan in vergelijkbare landen, stelt het rapport. Op basis van de uitkomsten stellen de adviseurs van TAC voor te focussen op het verbeteren van het investeringsklimaat en het versterken van het potentieel van de mensen.

Investeringsklimaat
Voor een betere economische ontwikkeling is het belangrijk om het investeringsklimaat te verbeteren. Het huidige investeringsklimaat is niet aantrekkelijk, vinden de onderzoekers. Ten tweede is er te weinig kennis en een lage arbeidsproductiviteit op het eiland. Het onderwijs draagt niet bij aan het creëren van die kennis en vaardigheden die gevraagd worden op de arbeidsmarkt. Er is dus een verschil tussen vraag en aanbod. Daarnaast zijn de salarissen relatief hoog in vergelijking tot de arbeidsproductiviteit.

Menselijk potentieel
Het is niet alleen somberheid wat de klok slaat. De onderzoekers komen tot de conclusie dat Curaçao een voordeel heeft ten opzichte van andere landen op het gebied van dienstverlening. Het menselijk potentieel dient daarom de focus te zijn van verdere ontwikkeling.

Diversificatie
De experts onderschrijven het streven van de afgelopen jaren de economie te diversifiëren en niet afhankelijk te zijn van een economische sector voor de ontwikkeling van de economie. De cultureel-creatieve sector, toerisme, financiële dienstverlening, logistiek en transport (lucht en zee), back office- en IT-services hebben het potentieel om verder uitgebouwd te worden op basis van het Curaçaose concurrentievoordeel en het potentieel voor export.

Actieplannen
TAC heeft als onderdeel van de opdracht twee actieplannen uitgewerkt, één voor de korte en één voor de lange termijn. De regering stelt een commissie in, bestaande uit vertegenwoordigers van het MEO en ministerie van Algemene Zaken, die is belast met het opstellen en uitvoeren van een uitvoeringsstructuur. De commissie moet de resultaten binnen een maand presenteren. In de uitvoeringsstructuur moet ook een onderdeel zijn opgenomen wat zich richt op het toezicht op de uitvoering en afstemming met sociale partners en vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties.

6 reacties op “Plan economische ontwikkeling goedgekeurd”

 1. Veel vertrouwen heb ik niet in dit beleidsplan en al helemaal niet omdat dit in opdracht “lees onderleiding” van Gerrit de Raaf is uitgevoerd. Zolang de ministers van infrastructuur de infrastructuur bedrijven veel te veel betalen voor hun werkzaamheden,zal de arbeid die deze bedrijven verrichten op een laag zeer laag niveau blijven.Voorbeeld,ik zie al jaar en dag, en nu elke dag werkzaamheden aan een nieuw aan te leggen waterleiding,één graafmachine die al het werk doet,vier JA (4?)man sterk met pikhouweel en schep staan er de hele dag bij te kijken hoe de graafmachine zijn werk doet.Wie betaald dit, ja ik weet het al, kan het zien aan mijn rekening van aqualectra.Het beschikbare geld voor infratructuur moet beter verdeeld worden over meer werkzaamheden en niet alleen aan vriendjes die een graafmachine hebben,en die gaatjes in de weg vullen (en hun zakken) die er na een dag regen weer uitgespoeld zijn,etcetra etcetra.

 2. Er valt in het mooie rapport weinig te lezen wat al niet vele jaren bekend is. Het goedkeuren van plannen is ook al vele malen gebeurd. Natuurlijk zal er ooit wel eens werkelijk iets gedaan worden aan de factoren die remmend werken op de economische ontwikkeling.
  Zou dat nu dan eindelijk gebeuren??

 3. Ten tweede is er te weinig kennis en een lage arbeidsproductiviteit op het eiland. Het onderwijs draagt niet bij aan het creëren van die kennis en vaardigheden die gevraagd worden op de arbeidsmarkt. Er is dus een verschil tussen vraag en aanbod. Daarnaast zijn de salarissen relatief hoog in vergelijking tot de arbeidsproductiviteit.

  En dan vooral doorgaan met de 80-20 regeling… en mbt salaris neem ik aan dat ze het salaris van de ambtenaren hebben meegenomen die idd veel te veel verdienen. maar een meisje in een winkel krijgt gewoon minumumloon hoor!

 4. Fred
  Waar wringt de schoen volgens jou?

  Wat zijn de 5 concrete dingen die gedaan moeten worden volgens jou om de economie op gang te krijgen en hoeveel geld kost implementatie van deze 5 dingen?

 5. Het zoveelste rapport.
  Opgezwollen nietszeggende woorden.
  Een opsomming van feiten welke al in de jaren 80 bekend waren.
  Nu gaat weer een commissie aan de slag.
  Daar komt bij dat Rutte iedereen gek heeft gemaakt met zijn uitspraak: “wij gaan geld
  verdienen”.

  Vanaf het vertrek van Shell is heel Curacao op zoek naar de buitenlandse haan die
  gouden eieren legt.Welnu.hannen leggen geen eieren.En een flutrapport over eco-
  nomische ontwikkeling kan bijna iedreen in elkaar flansen.

 6. Leuk dat er een (weer een duur betaald) rapport is samengesteld, maar het overstijgt met het open-deuren-intrappen en gezwollen taalgebruik het middelbare-school-peil nauwelijks. En ja hoor: verrassend, er wordt een commissie ingesteld!

  Jongens, zo langzamerhand weet eenieder die de niuwsmedia volgt toch al lang waar economisch de schoen wringt op Curacao. Het is nu tijd voor “niet lullen, mouwen oprollen en aan de gang gaän”!