• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Novum/AP: verjaardag Nelson MandelaCURAÇAO – In het besef dat de verjaardag van Nelson Mandela van vandaag zomaar zijn laatste kan zijn, hebben veel Zuid-Afrikanen extra uitgepakt. Ze maakten 67 minuten vrij voor vrijwilligerswerk, om de zieke oud-president te danken voor de 67 jaar dat hij Zuid-Afrika diende.

President Jacob Zuma bedankte zijn landgenoten voor hun ‘eindeloze liefde en medeleven’ sinds Mandela in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het boegbeeld van de strijd tegen apartheid ligt sinds 8 juni met een hardnekkige longontsteking in een ziekenhuis in Pretoria. Zuma omschreef Mandela’s toestand lang als kritiek maar stabiel, maar de Nobelprijswinnaar is volgens Zuma inmiddels aan de beterende hand. De president toonde zich ingenomen met de respons op zijn oproep voor Mandela ‘dit jaar het grootste verjaardagsfeest ooit’ te geven.

Viering
Op tal van plaatsen kwamen mensen bijeen om Mandela’s 95e verjaardag te vieren, maar ook om, naar zijn voorbeeld, hun beste beentje voor te zetten. Zijn kleindochter Ndileka deelde soep uit aan arme kinderen en aartsbisschop in ruste Desmond Tutu hielp bij het schilderen van een school buiten Kaapstad. Tutu prees Mandela omdat die de Zuid-Afrikanen ‘rechtop’ heeft doen lopen. De oude strijdmakker van Mandela uit het gevecht tegen apartheid waarschuwde zijn landgenoten dat ze zich niet moeten verliezen in verdeeldheid en polarisatie.

Internationale Nelson Mandela-dag
Ook president Herman Van Rompuy van de Europese Raad, die op bezoek is in Zuid-Afrika, liet zich niet onbetuigd. Hij maakte voedselpakketten klaar. De Verenigde Naties hebben de 18e juli eerder uitgeroepen tot Internationale Nelson Mandela-dag. De VN belegden vandaag te zijner ere een informele Algemene Vergadering, die onder meer werd bijgewoond door de Amerikaanse ex-president Bill Clinton. Drie astronauten van het Internationale Ruimtestation stuurden een videoboodschap om Mandela geluk te wensen. Ook het Amerikaanse Congres stond stil bij Mandela’s verjaardag, en Indiërs luisterden die op met een optocht.

Woningen
President Zuma opende vandaag goedkope woningen voor arme zwarte en blanke inwoners van Pretoria. Zijn land zucht onder hoge werkloosheid, arbeidersonvrede, gebrekkige voorzieningen en tal van andere problemen. Veel Zuid-Afrikanen zijn teleurgesteld dat de gouden toekomst die na de overwinning op het apartheidsbewind in de jaren negentig werd beloofd nooit werkelijkheid is geworden. Velen verwijten dat de opvolgers van Mandela aan het hoofd van regeringspartij ANC.

www.versgeperst.com