• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Novum/Freek van den bergh: Mark RutteCURAÇAO – Premier Mark Rutte stopte in zijn afscheidstoespraakje voor de media direct de stroom van vragen die hij zou krijgen over de bestuurscrisis op Bonaire. “U zult wel vragen hebben over zaken die spelen bij het bestuur van Bonaire. Daar ga ik niets over zeggen.” Dat meldt Caribisch Netwerk.

Volgens Rutte ligt dit onderwerp niet op zijn weg, ‘maar allereerst op de weg van het bestuur en de gezaghebber’. De premier wilde zelfs niet bevestigen dat hij achter de schermen met alle acteurs heeft gesproken over de bestuurscrisis. De verwachting was dat hij zich zou uitlaten over de gespannen verhoudingen tussen gezaghebber Lydia Emerencia, het Bestuurscollege en de meerderheid van de eilandsraad onder de signatuur van de coalitie UPB/Santana.

Nederlands grondgebied
Rutte sloot hij zijn bezoek van een dag af aan Bonaire. In zijn korte samenvatting over het bezoek, benadrukte hij het feit dat Bonaire Nederlands grondgebied is. “Ik ben weer terug voor een dag in Nederland. De afgelopen dagen ben ik in het Koninkrijk geweest.”

Geld verdienen
Het motto ‘samen meer geld verdienen’ voerde ook op Bonaire de boventoon. Rutte: “We hebben jarenlang discussies gehad over de staatkundige verhoudingen. Nu praten we over de kansen onder het motto samen meer geld te verdienen. Want Bonaire en ook Curaçao en Aruba zijn perfect gelegen als een gateway naar Latijns-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch Gebied.”

Ondernemerschap
Rutte ziet op Bonaire veel mogelijkheden om het ondernemerschap onder Bonairianen te stimuleren. Later dit jaar komt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland samen met vertegenwoordigers van een opleidingscentrum naar Bonaire om jonge mensen te motiveren en inspireren te overwegen een eigen bedrijf te starten. “Ik denk dat het van grote waarde zal zijn op Bonaire. Veel grote hotels, restaurants, de middenstand worden vaak niet door Bonairianen geleid, maar door mensen van buiten Bonaire.”

2 reacties op “Rutte doet geen uitspraken over bestuurscrisis Bonaire”

 1. @ Jan. Kan er nu na bijna 3 jaren eindelijk eens gewerkt gaan worden om een succes van de gemaakte afspraken te maken?
  Natuurlijk zijn er al velen die hun best doen en dat is duidelijk te zien.
  Maar steeds zijn er weer stemmen die het kennelijk nodig vinden te ageren tegen de afspraken en de daar uit voortvloeiende gevolgen. Erg destructief voor de voortgang en fustrerend voor degene die zich wel positief inzetten.

 2. [Nederlands grondgebied
  Rutte sloot hij zijn bezoek van een dag af aan Bonaire. In zijn korte samenvatting over het bezoek, benadrukte hij het feit dat Bonaire Nederlands grondgebied is. “Ik ben weer terug voor een dag in Nederland. De afgelopen dagen ben ik in het Koninkrijk geweest.”]

  Hahaha, zo is dat Bonaire is van Holland en zal van voor altijd van Holland blijven.