• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Narcy Cramm haar opinie ten aanzien van de raffinaderij op Curaçao.

De laatste tijd is er veel van doen over de Ecorys-NEI II en het SESNA-rapport met betrekking tot de raffinaderij. Ecorys-NEI II heb ik gelezen. Het enige bedenkelijke aan het rapport vind ik de uitgeklede ‘Terms Of References’ erachter met de cijfers, die zijn gebaseerd op cijfers van PDVSA zelf, ook al zijn ze aangeleverd via de regering (Refineria di Korsou). Dat er 18 doden per jaar te betreuren zijn (of meer) waag ik absoluut niet te twijfelen, noch aan de onbetaalbare upgrade-optie van tenminste 5,25 miljard gulden, afgezien van het feit of er een nieuwe huurder voor zou zijn te vinden. Ook dat betwijfel ik sterk.

In het SESNA-rapport (Small Enterprise Stimulation Netherlands Antilles, opdrachtgever: de Europese Unie), een studie naar de economische impact van de Isla-raffianderij, uit datzelfde jaar heb ik wel vertrouwen in het economische cijfermateriaal. Ook omdat ik hierin Economic Data & Information Researcher was. Ik heb aldus het veldonderzoek gedaan, maar nooit de resultaten te horen gekregen. Want helaas is dit onderzoek toentertijd bij oplevering door de Curaçaose overheid geclassificeerd als ‘privileged’ en dus niet beschikbaar voor publiek gebruik. Zo heeft onze overheid dat bepaald, en klaarblijkelijk nog steeds. Dat mag te denken geven, maar al had ik de resultaten geweten, dan had ik ten aanzien daarvan dus een geheimhoudingsplicht.

Doch een mening mag iedereen hebben. Bovendien hoef je geen expert te zijn om wat het blote oog, de neus en wat ‘common sense’ waarneemt. Zoals: In de tijd van het onderzoek (2005) was er geen commercieel voordeel van de Isla, buiten wat Antilliaanse werknemers en een beetje inkomsten en wat indirecte werkgelegenheid van de paar serviceproviders die aan de raffinaderij leverden. Echter, als je de gelimiteerde commerciële voordelen afweegt tegen de gezondheids- en milieuaspecten (en kosten), kun je rustig stellen dat de redenen om de raffinaderij in stand te houden gezocht moeten worden in de politieke arena. Waarmee ik bedoel te zeggen dat er veel verborgen agenda’s zijn van diverse Curaçaose politici, alsmede de Venezolaanse autoriteiten om de raffinaderij op Curaçao gaande te houden.

Een ander belang dat in 2005 ook een rol speelde waren de bankbelangen. In die tijd zetten veel Venezolanen hun geld op dollarrekeningen op Curaçao om te ontkomen aan de enorme devaluatie. Dat was een tijdelijke extra bron van buitenlandse deviezen, een argument dat heden ten dage geen hoofdrol meer speelt.

De bewoners van Habaai, Kas Chikitu, Marchena, Piscadera en Wishi zullen niet in opstand komen omdat ze geen vertrouwen hebben dat de regering na 100 jaar overlast nog iets voor hen zal doen. En vooral ook omdat ze denken geen keus te hebben buiten hun gezondheid en mening opofferen voor brood op de plank (werk en pensioen). Tenzij de Curaçaose regering een duidelijk standpunt inneemt ten aanzien over volksgezondheid, de internationale wet- en regelgeving, en milieumisdrijven afkomstig van de Isla, kan men veilig stellen dat er niets gaat veranderen. PDVSA zal comfortabel blijven huren. Ze zullen blijven dreigen om te vertrekken. Zo kunnen ze de huurprijs drukken en wettelijke verplichtingen en boetes blijven ontlopen.

Een ander, zeer hekel punt voor de Curaçaose regering is, hoe moet worden omgegaan met de milieuaspecten als de huur en vergunning worden geëindigd. Uit diverse haalbaarheidsstudies wordt gesuggereerd dat de ontmanteling van de raffinaderij alsmede van de schoonmaak van de toplaag van de grond alleen al worden geschat op om en nabij de 850 miljoen gulden om het land weer commercieel aantrekkelijk te maken. Shell had in haar jaarverslag van 1985 al 300 miljoen Britse ponden, destijds ook 850 miljoen gulden hiervoor gereserveerd. Waar moet dit geld vandaan komen?

De raffinaderij betekent voor Curacao feitelijk een multidimensionaal probleem welke vraagt om een multidimensionale oplossing. Tenzij de Curaçaose regering bereid is de eerste stap te maken om de licentie in trekken en het huurcontract op te zeggen zou niemand in de wereld serieus met de Curaçaose regering onderhandelen over de schoonmaak en vervolgens de herontwikkeling van het gebied. Laat staan om het te financieren.

Is het glas half leeg of half vol? Want er is evenzoveel goed nieuws. Er zijn veel ontwikkelingsmogelijkheden voor de grond waarop de raffinaderij staat. Het is kostbaar stedelijk gebied met een zeer grote, beschutte en diepe natuurlijke haven, welke een enorme maritieme potentieel heeft zodra het is schoongemaakt. De historie heeft geleerd dat ondernemersinitiatieven altijd de beste optie zijn om tot de mooiste en beste ontwikkelingen te komen. En in het geval van bijvoorbeeld Greentown gaat het een hele goede richting uit.

De Curaçaose regering heeft echter een meer holistische benadering van economische ontwikkeling nodig om dergelijke initiatieven consistent en duurzaam te stimuleren. De schoonmaak op zich, alsmede de logisch daaropvolgende ontwikkeling van het kostbaar stedelijk gebied met de diepe haven in een geologisch-strategisch punt tussen Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zou enorme werkgelegenheid kunnen creëren, evenals een nieuwe en enorme bron van buitenlandse inkomsten voor de regering.

Conclusie: de politieke wil en overtuiging blijven essentieel. Anders blijft Curaçao in dezelfde greep als de jaren ‘85 hangen en zal geen enkele serieuze kapitaalkrachtige partij (of partijen) aan tafel komen zitten om over de schoonmaak en ontwikkeling van het gebied te onderhandelen.

11 reacties op “Ingezonden: ‘Veel mogelijkheden voor grond Isla’”

 1. Mevr Cramm,
  Wat een onzin verkondigd u nu weer ?
  Van a tot z de feiten en omstandigheden verdraaien,en u voordoen als deskundige.
  Mevr.Cramm stopt u er nou eens mee !
  Natuurlijk is de ISLA een vervelende kwestie,maar tracht u nou niet zand in de ogen te strooien en goedkope onzin te verspreiden.
  Als u met door u geleide onderneming curiel&sharma,nou eens met bewijzen komt over uw stellingen,dan kunnen we daar iets mee.
  U bedriegt de bevolking op Curacao, met u zgn kennis van zaken.
  U heeft inderdaad ooit studiefinanciering onrechtmatig verkregen en een goedkoop smerig verhaal in elkaar gedraaid over de Isla,en vervolgens getracht daarmee voet aan de grond te krijgen. Norbert George doorzag u leugens direct,en stopt om u verder van dienst te zijn met het eiland en de politiek besmetten met ongefundeerde onzin verhalen.
  Kom eens echt naar voren met je kennis over de ISLA,dan val je direct door de mand. En ook nog even de studiefinanciering terug tikken aub.

 2. @Anwar, Heb je punten genummerd (1…9) en per punt een aanvulling (a) na jouw punt gegeven. Die met (a) zijn dus van mijn hand.

  1. Shell heeft miljarden verdiend met Isla dus zij moeten de boel ook opruimen.

  1a. PDVSA heeft nog zo haar best gedaan het schoon te maken en te houden,

  2. Toch Princes Beatrix die 5 % van Shell in handen heeft. Shell moet de boel opruimen. Gamaar bedenken waarom de eilanden zo geliefd zijn bij de oranjes. Mooi weer?

  2a. PDVSA moet aangeven hoeveel het kost, want die hebben er nog elke dag last van. De Oranjes houden zo van De eilanden dat ze een huis hebben gekocht in Griekenland en een farm in Argentinie. Ze houden hun huis hier nog geheim ook!

  3. Waarom is Rutte naar Curacao gekomen, je raadt het al : Isla, Olie en Gas !!!

  3a. Dat was het enige wat is besproken. Rutte kent de geheime rapporten die Hodge niet in het archief kon vinden en die Schotte heeft kwijt gemaakt. Nederland wil ze wel laten zien, maar alleen als Nederland een groot deel van de opbrengsten krijgt. Het voorstel van Rutte is 80/20 weet ik.Uiteraard in het voordeel van Nederland.

  4. Zullen ze overwegen om de afval meer op te ruimen ? Nederlanders zijn toch geintereseerd in het grondgebied van Curacao en niet de mensen toch?

  4a. Er zijn zelfs plannen in Nederland om het hele gebied te annexeren. Ze zijn al op de Westoever in Palestina wezen kijken om te zien hoe je dat kunt doen met nederzettingen. Uitkopen en wegsturen is de taktiek.

  5. Daarom worden de mensen nog steeds vergiftigd omdat de hele politiek belangen heeft aan ISLA. De VN stuurt al jaren brieven naar Den Haag over het vermoorden van mensen want ja Nederland vermoord gewoon gemiddeld 10 mensen per jaar op Curacao.

  5a. Laatst hoorde ik van een security man op de ISLA dat achter het asfalt meer in de bosjes nog een draaiende vervuiler is aangetroffen die de Shell nooit had afgezet. Het blijkt de oorzaak van alle vervuoling te zijn. PDVSA durft hem niet uit zetten uit angst voor claims van RdK

  6. Greentown word tegengehouden door Nederland, wie anders??.

  6a. Ik weet dat er politici in NL zijn die op de loonlijst staan bij PDSVA. Nederland houdt alle vooruitgang hier tegen en we kunnen er als kolonie niets tegen doen

  7. De film Tula word maar in 3 steden gedraait inNederland. Denk je echt dat Pathe de slavenfilm gaat promoten in het boerenland? Zouden ze nooit durven..

  7a. Intern is er binnen Pathe grote ruzie over. Het is een kaskraker en hij mag toch het land niet verder in. Ze denken er nu over om bussen in te zetten zodat de mensen uit de rest van het land ook een kans hebben. Pathe laat geld liggen en dat zal de directie de kop kosten!

  8. Waarom denk je dat Nederland langzaam alle eilanden afpakt?? zodat ze meer kunnen bespioneren op Olie en Gas. Dat moet weer gestolen worden van het volk..

  8a. Zo is dat, Rutte zei het toch laatst hardop “we gaan hier veel geld aan verdienen”. Ze schamen zich er niet eens meer voor. Dat was precies dezelfde tekst die de WIC uitsprak toen ze hier landen. Rutte heeft geschiedenis gestudeerd, dus die weet hoe het werkt. Stom dat Curacao er in trapt.

  9. Wiels begon de ogen van de pueblo open te maken maar Nederland wil niet dat pueblo wakker wordt.. Nederland zal altijd de boosdoener zijn en zolang de politiek van Curacao gaat meewerken met Rutte zal er echt niks veranderen.

  9a. Helemaal eens! Het volk met anti-NL leuzen op de PS laten stemmen en dan lekker met Rutte gaan knufffelen. Lekker beetgenomen die PS kiezers, en het zal Asjes worst wezen, want Asjes vaart er goed bij en Tara zal ook niet klagen.

 3. Shell heeft miljarden verdient met Isla dus zij moeten de boel ook opruimen. Toch Princes Beatrix die 5 % van Shell in handen heeft. Shell moet de boel opruimen. Ga maar bedenken waarom de eilanden zo gelieft zijn bij de oranjes. Mooi weer?

  Waarom is Rutte naar Curacao gekomen, je raadt het al : Isla, Olie en Gas !!!
  Zullen ze overwegen om de afval meer op te ruimen ? Nederlanders zijn
  toch geintereseerd in het grondgebied van Curacao en niet de mensen toch? Daarom worden de mensen nog steeds vergiftigd omdat de hele politiek belangen heeft aan ISLA.
  De VN stuurt al jaren brieven naar Den Haag over het vermoorden van mensen want ja Nederland vermoord gewoon gemiddeld 10 mensen per jaar op Curacao.
  Greentown word tegengehouden door Nederland, wie anders??. De film Tula word maar in 3 steden gedraait in Nederland. Denk je echt dat Pathe de slavenfilm gaat promoten in het boerenland? Zouden ze nooit durven.. Waarom denk je dat Nederland langzaam alle eilanden afpakt?? zodat ze meer kunnen bespioneren op Olie en Gas. Dat moet weer gestolen worden van het volk.. Wiels begon de ogen van de pueblo open te maken maar Nederland wilt niet dat pueblo wakker word.. Nederland zal altijd de boosdoener zijn en zolang de politiek van Curacao gaat meewerken met Rutte zal er echt niks veranderen.

 4. Inmiddels heeft MP Asjes gister veel rapporten ter tafel gelegd, waaronder Ecorys-NEI II uit 2005. Edoch het belangrijkste economische rapport ontbreekt:

  Het SESNA rapport uit 2005: De commerciele reden voor het bestaan van de raffinaderij…. of juist de reden om de raffinaderij af te breken? Waarom deze uitgerekend weggezwegen?

 5. Misschien een idee ? Via bankgaranties de toekomstige grondeigenaren vooruit laten betalen voor de schoonmaakkosten. Wedden dat het dan allemaal niet meer hoeft.

 6. Begin de bodem maar eerst te saneren daarna praten we verder.
  Wie gaat de bodem saneren?
  Bodemsanering gaat zoiezo jaren duren.
  Wie gaat dit betalen?
  En wat gaat men doen met het afgegraven zand? Ergens anders dumpen?

 7. Er zal op een bepaald moment in de tijd een giga hoeveelheid geld nodig zijn om links of rechtsaf te gaan. Indien men nu niet daarop anticipeert dan staat men binnen een niet al te afzienbare tijd al voor een voldongen feit, hetgeen de stap om dan maar door te sukkelen op dezelfde wijze als nu aannemelijker maakt. We “kunnen immers niet anders” heet het dan.

  Past wel bij Curaçao overigens om het zo te doen. Vooruitlopen op zaken is niet onze sterkste kant, we hebben het sinds een jaar of twee pas in de hand om op tijd stickers voor de wegenbelasting op tijd klaar te hebben, en dat weten we al een jaar van tevoren dat het nodig is. Vooruitschuiven van moeilijke zaken is de natuur, gevolgd door een dan “wel moeten beslissen” hetgeen de beslissing zelden ten goede komt.

  Het continue onder de aandacht brengen van dit geheel is daarom absolute noodzaak, anders dan gaat iedereen weer rustig achterover leunen en gebeurt er zoals gebruikelijk helemaal niets, totdat….

 8. Las dat Asjes de rapporten vertrouwelijk aan de Staten ter inzage geeft…omdat er gegevens in staan die lastig zijn voor RdK….

  Als er gegevens in staan die nadelig zijn voor RDK…. En een toekomstige koper wordt daar niet van in kennis gesteld, dan zullen de vervolgclaims niet uitblijven.. Beetje rare manier van zaken doen.

  Verder is er wereldwijd een overcapaciteit in raffinage, dus zal er niemand investeren.

  In 2019 loopt de deal met PDVSA af, maar het zou me niet eens verbazen als in 2019 blijkt dat de deal toch stiekem is verlengd tot 2029, zonder dat de zaak is aangepast aan milieu eisen.

  Politici die dit doen ontvangen een douceurtje van PDVSA, gedane zaken nemen geen keer, en het volk kan nog tien jaar langer stikken. Iedereen zal er schande van spreken en de politici zeggen met droge ogen dat ze wel “moesten” omdat de tijd op was en er geen alternatieven waren.

  Wie kan dat scenario stoppen?

 9. Maar een natuurlijke haven.. leuk maar wat moeten al die boten hier komen doen dan? Curacao ligt niet op de vaarroutes en eigenlijk te ver weg voor cruises.

 10. Stukje vergeten, niet geheel onbelangrijk:

  zelfs afgezien van de kosten van de huidige volksgezondheidschade, zal een economische businesscase vele miljarden positiever uitvallen t.a.v. schoonmaken en ontwikkelen ipv economisch niet haalbare upgrading, incluis het zoeken van nieuwe huurders die een enorm veel hogere huurprijs zouden willen betalen…

  Het neemt mi een mindswitch & lef om in te zien dat we met de Isla vanaf 1995 een verkeerde weg zijn ingeslagen.

  Het wordt werkelijk hoog tijd voor het enige economisch en milieutechnische juiste alternatief: schoonmaken en ontwikkelen van de grond –> hopi meer werkgelegenheid en hopi minder kosten.

 11. De vervuiling is erg en zou op z’n minst binnen de perken gehouden moeten worden, maar hou eens op met die zever verhalen over het lucratief kunnen ontwikkelen van de grond.

  3/4 van het eiland is leeg en kan goedkoop ontwikkeld worden, niemand zal ooit op deze gifbelt gaan wonen, dus gaat niemand het opruimen, er is gewoon geen geld voor en dat zal er ook de komende 100 jaar niet komen.

  Kortom, steek de energie in het schoner maken, maar vergeet de rest!