• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SnowdenCURAÇAO – Klokkenluider Edward Snowden zal binnen een week de transitzone van het Moskouse Sjeremetjevo-vliegveld verlaten. Dat heeft het hoofd van de Russische migratiedienst (FMS), Vladimir Voloch, gisteren het Russische persbureau Interfax laten weten.

Snowdens Russische advocaat, Anatoli Koetsjerena, sprak dezelfde verwachting uit. Snowden zit sinds 23 juni op het vliegveld. Hij heeft gisteren tijdelijk asiel in Rusland aangevraagd. De asielaanvraag wordt behandeld door de FMS worden behandeld. In dat kader zal Snowden de transitzone ook moeten verlaten.

Asielprocedure
Snowden kan gedurende de asielprocedure, die normaliter drie maanden duurt, wonen in een faciliteit van de FMS. De dienst heeft er drie voor asielzoekers. De klokkenluider kan ook ergens een woning huren. Zodra het tijdelijke asiel is verleend moet Snowden zich registreren in zijn tijdelijke woonplaats. Het tijdelijk asiel geldt voor een jaar en kan telkens met een jaar worden verlengd. Iemand die tijdelijk asiel heeft aangevraagd kan niet uitgeleverd worden. Dat kan ook niet als dat tijdelijk asiel is toegekend.

Waarschuwing
De Russische president Vladimir Poetin heeft klokkenluider Edward Snowden gisteren opnieuw gewaarschuwd. Bij een bezoek aan de Siberische stad Tsjita zei Poetin: “We hebben meneer Snowden gewaarschuwd dat elke actie die de relatie tussen Rusland en Amerika schaadt, onacceptabel is.”

© Novum

www.versgeperst.com