• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Asjes & RutteCURAÇAO – Premier Mark Rutte en zijn collega Ivar Asjes hebben vanmiddag een persconferentie gegeven in Fort Amsterdam. Rutte en Asjes spraken over corruptiebestrijding, overheidsfinanciën en onderwijs, maar vooral economische onderwerpen. Rutte benadrukte de bedrijfseconomische insteek van het werkbezoek.

Zowel voor Curaçao als voor Nederland liggen er veel kansen te wachten om benut te worden, aldus Rutte. Voor Curaçao is Nederland de toegangspoort tot de Europese Unie, andersom zoekt het Nederlandse bedrijfsleven mogelijkheden om in het Caribisch gebied en de Latijns-Amerikaanse regio te investeren. Rutte: “Om het heel plat te zeggen: dan gaan we heel veel geld verdienen.”
DSC_0153
Relatie
De minister-president van Nederland sprak ook over de relatie tussen Nederland en Curaçao sinds 10-10-’10. Voor die tijd ging het volgens Rutte over twee dingen: kosten en kolonialisme, of de sporen daarvan. “Nu zijn beide landen zelfstandig, zijn er euro’s gestort en staan ze allebei op eigen benen. In de nieuwe situatie is de relatie nu volwassen”, aldus Rutte, waarbij hij het wederzijds respect tussen beide landen benadrukt. Wat hij ervan vindt dat het eiland twee regeringen kende in 2,5 jaar? “Daar vind ik van alles van, maar daar ga ik niks over zeggen want dan kom ik weer in oude verhoudingen terecht”. Grappend voegt hij eraan toe dat Nederland vijf regeringen in de laatste tien jaar versleet.

Omzeilen
Ruttes diplomatieke opstelling heeft behalve het opwekken van sympathie nog een ander doel: lastige vragen kan hij er handig mee omzeilen. Vragen over een Statenmotie over integriteit of over de aanwijzing gaat hij gewiekst uit de weg. “De aanwijzing is van de Rijksministerraad, niet van Nederland”, pareert Rutte. Al laat hij niet na om de te zeggen dat de Curaçaose overheid op dat punt goed op weg is. Hij zit er als premier en als aanjager van economische belangen, wil hij maar zeggen.

Stellig
De VVD’er is stelliger over twee aan de kaak gestelde issues. Nederland wil een reciproque beleid op gebied van personenverkeer. Dat zou erop neerkomen dat er vestigingseisen komen voor Curaçaoënaars die zich in Nederland willen vestigen. Curaçaose afgestudeerden die in Nederland afgestudeerd zijn, moeten tegen dezelfde voorwaarden aflossen zoals die gesteld is voor alle terugbetalers. Ook als zij hun salaris in Antilliaanse guldens verdienen.

DSC_0149

23 reacties op “Rutte: relatie NL en Curaçao nu ‘volwassen’”

 1. henk en Ingrid hebben jullie ooit geschiedenis gehad op school? Of kwamen jullie niet verder dan de Spaanse burgeroorlog en alles wat erna kwam?
  Het is echt lachwekkend om jullie stuk te lezen wie waren er eerst?, nou de arowakken en de caiquetios ( enig idee wie dat zijn?) wie kwamer er daarna de Spanjaarden, en later? De Sefardische Joden en Porugezen, en pas in de 17de eeuw kwamen de Nederlanders om de hoek kijken. En zelfs de eerste slaven kwamen niet met de Nederlandse vloot.. De eerste slaven kwamen via Afrika en Brazilie Curacao binnen gevaren. Dus hoe zo wie kwamen er eerder? Je ooit afgevraagd waarom het Papiamentu voor een groot deel uit een Portugees/Spaans lexicon bestaat? Omdat zij eerder samen op dit eiland samen leefden, toen de Nederlanders nog lang niet in zicht waren!
  Ik blijf me toch afvragen waar die Europese Nederlanders toch die arrogantie vandaan halen. En maar klagen, klagen en klagen. Als je denkt dat je het beter kunt, waarom vormen jullie geen politieke partij. Je hebt toch stemrecht, je weet het toch zo goed. Cut the crab and do something. Of zijn jullie bang om als tuig afgemaakt te worden a la Pim Fortuijn? En de moordenaar was niet eens een allochtoon, maar een rasechte makamba!
  Snap ook niet wat jullie hier nog doen, ik zou hard weg rennen maar blijkbaar is alles wat je schrijft nog beter dan in je land van herkomst een (beter) bestaan te zoeken. Dat zegt eerder wat van Nederland, jullie moeten wel een ongelovelijke hekel aan dat land hebben dat je Curcao boven alles verkiest. Lol, wat zijn jullie toch hypoctiet en zielig.
  Prima dat er vestigingsregels komen voor Curacoenaars, dan moeten er ook vestigingsregels voor Nederlanders komen met stipt op 1, een inburgeringscursus van de Curacaosche taal en Cultuur. Met jullie kennis en achtergrond slagen jullie niet eens na de vierde keer!
  En Wim, op 17-07-2013 om 07:44 schreef: En, Basora, veel Nederlanders houden van dit eiland maar dat is ondanks en niet dankzij de Curacaoenaar. Hun arbeidsmentaliteit is belabberd, hun weggedrag beroerd om over intelligentie (kijk eens welke inferieure regeringen ze keer op keer kiezen!) nog niet te spreken. Maar gelukkig kan men hier een MBO opleiding afsluiten met een universitair diploma (UNA).
  Ben jij soms de diploma faude van Inholland vergeten en onlangs die van HVA waar er door het Management en de scholen fraude werd gepleegd om subsidies te krijgen en studenten lachend praktisch hun papiertje konden kopen? Op basis van je uitspraak die niet klopt is het positieve dat de studenten hier in iedergeval voor hun papiertje werken. Dat kun je in Nederland blijkbaar niet zeggen.
  En wat te denken over de ordinaire winsten die door de Grote nederlandse Banken ten koste van de Nederlandse burgers zijn geboekt. Geen Centrale Bank, geen regering die het maar door had, zogenaamd, don’t make laugh. Ook zij werden stinkend rijk. En wat doet de Nederlandse regering nu? Rekent NIET af met de bandirecteuren, welneeeeeeee, de banken worden met belastinggelden gefinancierd om toch draaiende te blijven! De banken in Nederland zijn amper solvabel. Dat is is in iedergeval NIET het probleem hier. De banken zijn over liquide!
  Kortom, doe aub niet alsof Nederland zo perfect is, dat is het namelijk helemaal niet en de grap is, jullie weten het!.Het grootste bewijs dat Nederland nog niet stevig in haar schoenen staat is dat ze kunnen de eurocrises nog steeds niet achter zich laten, de huizenmarkt zit in zak en as, werkeloosheid blijft stijgen, de inwoners hebben geen fiducie in de economie en politiek. Op het onderdeel politiek na, kan ik de overige punten niet echt delen. Reden waarom jullie nog steeds hier zitten, toch?
  Gosh what an ignorance!

 2. Toch heeft Basora gelijk. Curaçao moet af van Nederland en haar complex tegen dit land. Het kan hier niet ‘the easy way’, zoals op Aruba (naar het vooralsnog toeschijnt). Dan moet het maar ‘the hard way’. Curaçao zal zeer zwaar lijden onder de stop van financiële hulp vanuit NL. Of Basora dat helemaal overziet, weet ik niet. Blijft overeind: Curaçao heeft genoeg blijk gegeven van haar afkeer voor de ‘ex-kolonisator’ (een term die eigenlijk alleen de Indianen op dit eiland zouden mogen gebruiken, maar die leven niet meer…) Curaçao heeft er ampel blijk van gegeven niet over haar haat naar het slavernij verleden met NL heen te kunnen stappen. Makamba’s alhier gaven en geven(!) er ampel blijk van de Curaçaose mentaliteit diep te minachten. Die minachting voor de Curaçaose cultuur wordt gedeeld door Chinezen, Colombianen, Dominicanen, etc. Dat wordt dapper ontkend door YDK, die zeggen dat alleen de Nederlanders zo zijn. Ik woon hier lang genoeg om te weten dat dit niet zo is. De afkeer voor de Nederlanders en NL is een gegeven, waarmee gewerkt moet worden en dat houdt in dat NL afstand moet doen van Curaçao en zich niet moet bekommeren om het voorgevoel wat het heeft bij die afstandname: namelijk dat dit de doodsteek is voor de Curaçaose economie en dat Curaçao zal afglijden tot het niveau van een gemiddeld land in subsaharaal Afrika. Curaçaoënaars zeggen van niet en zijn hierin vol vertrouwen: “nos mes por”. Nederland hoeft Curaçao niet te redden –de YDK willen dat niet. Laat ze. Laat Basora met zijn ideeën Curaçao leiden. Ik zal direct op hem stemmen. Niet omdat ik geloof dat Curaçao hiermee rijk en welvarend zou worden, maar omdat ik geloof dat Curaçao mensen als Basora verdienen als MP…

 3. Hahahahahaha de waarheid moet gezegd worden al doet het soms inmens zeer. Ga lekker fietsen dan doe je toch wat. De Curacaoernaars zijn gewoon Tweederangs burgers en worden in Nederland en op eigen bodem Curacao gediscrimineerd. Nederlanders zijn baas in manipuleren van andere landen. Ze geven je een koek en laten je dingen dat zij gastvrijheid zijn. Laat mij niet lachen ik ben niet blind misschien jullie wel. Daarom staat ik honderd procent achter mijn mening. Je hoeft niet eens met mij te zijn lekker belangrijk niemand heeft je uitgenodigd op het feestje. Pijnlijk maar waar.

 4. @Basora, Ik denk dat je goed bij de MFK of FOL zou passen! succes!

 5. @Philippe Maaskant, een goede verkoper kan een eskimo een diepvries verkopen, schotte kan de bevolking bull-shit verkopen. dan moet de huidige regering nederland voor de zoveelste keer toch gebakken lucht kunnen verkopen of luchtkastelen gebouwd op een moeras.

  Nee je begrijpt mij nederland heeft geen interesse meer om nog meer geld in de bodemloze put te gooien. Curacao zal zelfstandig moeten laten zien wat ze kunnen samen met nederland zodat er een win win situatie onstaat.

 6. Basora zegt: de Rijksministerraad stelt niks voor de meerderheid van de Minister bestaat uit Hollanders alleen 3 gevoligmatigde Ministers zitten erin die komen uit Aruba Curacao St Maarten.

  Basora heeft duidelijk last van een Calimero complex en dient zich te beseffen dat Curacao niet groter is dan het eilandje Texel en minder inwoners heeft dan een buitenwijk van Amersfoort. Daarmee is Curacao OVERVERTEGENWOORDIGD in de Rijksministerraad!

  En, Basora, veel Nederlanders houden van dit eiland maar dat is ondanks en niet dankzij de Curacaoenaar. Hun arbeidsmentaliteit is belabberd, hun weggedrag beroerd om over intelligentie (kijk eens welke inferieure regeringen ze keer op keer kiezen!) nog niet te spreken. Maar gelukkig kan men hier een MBO opleiding afsluiten met een universitair diploma (UNA).

 7. @bosaro,

  ik weet nog het ging tijdens het kabinet Schotte Nos mes por.
  Ik ben ook voor onafhankeljkheid, maar eerst een paar keer een deugdelijke regering kiezen.
  Dat zie ik voorlopig niet gebeuren, zolang een partij met een paar centjes 30%| van de stemmen kan kopen, gaat dit niet gebeuren.
  Dan houden we de maffia partijen in het zadel.
  En dwz dat de armoe instant wordt gehouden, want deze partijen hebben stemvee nodig.
  Alleen arme mensen laten zich omkopen met 100 NAF.

 8. Ben benieuwd hoe ` volwassen` de relatie nog is als de delegatie het eiland heeft verlaten, naar oud Curaçaose e traditie gaan we dan pas zeggen wat we echt denken en is de kans sterk aanwezig dat hetgeen we gezegd hebben ineens anders bedoeld was….

  Heel goed Basora , blijf het nos mes por hanteren, MAAR DOE HET DAN OOK ! Ook dat is traditie op Curaçao, van alles roepen maar de moeite er voor doen is een ander verhaal.

  Wat deze delegatie duidelijk heeft gemaakt is dat er geen centen meer deze kant opkomen, het is over, er is genoeg in de bodemloze put gestort en wijzelf hebben toegestaan dat het HIER werd verkwanselt en verknoeit, nu moeten we het zelf doen.

 9. @Basora, Wie waren eerder op Curacao? Nederlanders of jouw voorouders? Juist Nederland.. dus dan hebben wij meer recht!
  Wederzijds respect.. ok als jullie ophouden met roven en moorden dan kunnen we een deal hebben..
  en mbt integreren.. Ik zal ook te laat op mijn werk komen en mijn nagels doen tijdens werktijd en de hele dag bellen met familie onder werktijd en natuurlijk pingen. Ook zal ik een byside nemen, niet voor mijn kinderen en vrouw zorgen maar lekker bij een snek hangen.. En natuurlijk een motor kopen en deze opvoeren en dan lekker de hele dag mee rondrijden.. lekker onder een boom zitten en een mooie gouden tand nemen.. hier en daar minderjarige jongens misbruiken en bij een middelbare school schoolmeisjes opwachten die voor een paar nikes wel met mee naar een plek willen die ik per uur huur.. Lekker klagen over makambas, latinos en chinos terwijl ik batata met satie bij de chino bestel. Lekker mijn muziej te hard aanzetten zodat de buren kunnen meegenieten.. hond aan een te kleine ketting in de zon zonder water.en natuurlijk voor alles Nederland de schuld geven en de schuld NOOIT bij mezelf zoeken! ja ik wil graag integreren!

 10. Ik ben al langere tijd op Curaçao en ik verbaas me over het feit dat er feitelijk maar een partij is geweest totnogtoe die tegen haar inwoners zei: Onze mentaliteit moet veranderen, het probleem is niet dat we het niet zelf kunnen, maar dat we geloven dat we het niet zelf kunnen, we kunnen wel, maar daarvoor is mentaliteitsverandering nodig. Het is de populistische partij met eens een roeptoeter aan het roer. Deze roeptoeter had charisma, dat moet hem worden nagegeven. De huidige opvolger en plofkip Jasjes, heeft alles van een draaikonterige, slaafse PAR adept. Ik ben het met Basora eens: Curaçao moet onafhankelijk worden en stoppen met slijmen bij Nederland en ook niks meer van Nederland verwachten. Het wordt tijd dat het ‘nos mes por’ wordt omgezet in daden. Ivar Jasjes is wel de slechtste persoon om het ‘nos mes por’ te representeren…

 11. @Basora, woon je wel op Curaçao??

  “Het beste is dat Curacao onafhankelijk wordt en op eigen benen gaan staan. Wij hebben eigen waarde en wij kunnen beter Diplomatieke relaties aan gaan met landen in de Carribbische gebied en heel Zuid Amerika”

  Serieus???
  Petje af voor je vertrouwen in de mensheid!! Of is het puur naiviteit?

 12. Ik blijf het belachelijk vinden dat Nederland krampachtig beleefd probeert te zijn tegen de Curacaose politici terwijl men weet wat voor corrupte boevenbende zij vormen (uitzonderingen daargelaten).

  Omdat Nederland geen cent te verdienen heeft op Curacao, integendeel – het eiland kost Nederland miljarden, moet het gewoon weigeren met hen aan tafel te zitten zoals Nederland ook volledig terecht met Desi Bouterse gedaan heeft.

 13. @Basora, ” Het beste is dat Curacao onafhankelijk wordt en op eigen benen gaan staan. Wij hebben eigen waarde en wij kunnen beter Diplomatieke relaties aan gaan met landen in de Carribbische gebied en heel Zuid Amerika. Op basis van wederzijdse respect. Misschien moet ik zelf de politiek in.”…

  Zo schrijf je. Ben het helemaal met je eens. Na Wiels is er een politieke vacature voor een nationale politicus. Asjes kruipt door het stof voor Rutte nu Wiels er niet meer is om hem te dresseren. Het volk heeft PS gestemd en krijgt op die manier PAR+.

 14. Klopt. Ik zie niemand die het beter kan. De oude PAR kippenhok zeker niet, ze hebben niet de geschikte mensen binnen de partij. En dan bedoel ik mensen met de juiste scholing en doorzettingsvermogen.
  ”De PAR is gedegradeerd tot de MFK gehalte. Laat Nederland het maar doen dan hoeven wij het zelf niet te doen.
  Wij willen wel het salaris maar het werk durven werk niet aan…”
  Aan zo’n gemakzuchtige mentaliteit heeft niemand wat aan, Nederland zeker niet!.

 15. @ikke, Om te onderhandelen moet je iets hebben of doen wat de ander graag wil. Anders is het bedelen. Wat denk je dat we als Curacao aan Nederland kunnen bieden? Het enige dat mij te binnen schiet is het hier houden van criminele jongeren, maar of we daar blij van worden?
  Wat zou jouw aanbod zijn in deze “onderhandelng” en wat zou je als tegenprestatie terug willen van Nederland? Ben bang dat we het niet weten. We laten onze jeugd al geen Nederlands meer leren. Nederland wil niks van ons, de (betere) regio contacten halen wel op Aruba. Wat anders is er te doen dan te wachten tot het rampjaar 2019 en dan met een fooi helemaal zelfstandig te worden? Daarvoor heeft de meerderheid van ons gestemd. Dat is de toekomst, of zie je een ander scenario?

 16. Ik vraag me echt af wanneer wij politici’s met balen krijgen en niet deze snotnuisjes zwakkelingen die net als de vroeger slaven zijn. Ja shon goed shon. Kom nou ik wordt er scheit zie van deze mensen. Rutte is niet anders dan de vroegere kolonisten. Je kan een ezel uit het woud halen maar niet zijn mentaliteit veranderen. In de spook koningkrijk wil je met een reciproque beleid invoeren. Dan moet de andere landen Aruba Curacao St Maarten dezelfde beleid gaan voeren. Weg met de Nederlanders die Curacao willen toe eigen. Ze willen alleen misbruik van onze gastvrijheid maken. In de zon liggen te bakken en grote huizen bouwen, maar ze willen niet intregeren met de bevolking. Verder willen zij ons met hun lage moreel beinvloeden om accoord te gaan met allerlei zondige praktijken Ze kunnen de Curacaoenaars niet uitstaan en schrijven elke dag onzin in diverse kranten en op het internet. Maar jullie blijven maar op Curacao wonen en reizen. Als Curacao een banenen republiek is waarom blijf je dan? Pak je spullen en vertrek met een enkeltje richting Schiphol Amsterdam. Laat me niet lachen de Rijksministerraad stelt niks voor de meerderheid van de Minister bestaat uit Hollanders alleen 3 gevoligmatigde Ministers zitten erin die komen uit Aruba Curacao St Maarten. Veel zeggenschap hebben ze niet zodoende het is een gewoon een farce mensen. De Rijksministerraad is gewoon een slechte smaaklose toneelstuk om de Nederlandse beleid op te leggen op de andere landen. Het beste is dat Curacao onafhankelijk wordt en op eigen benen gaan staan. Wij hebben eigen waarde en wij kunnen beter Diplomatieke relaties aan gaan met landen in de Carribbische gebied en heel Zuid Amerika. Op basis van wederzijdse respect. Misschien moet ik zelf de politiek in.

 17. Curaçao was altijd een bananenrepubliek geweest, hier kan je ze zo van de bomen plukken.

 18. @ojo ik ben zeker geen fan van rutte maar ook niet van asjes maar drie dingen zijn duidelijk uitgesproken.

  1) geen geld meer vanuit nederland
  2) studie schuld gewoon terug betalen ook al gaan de studenten terug naar Curaçao.
  3) vestigingseisen voor Curaçaoënaars die zich in Nederland willen vestigen.

  Beide landen zijn zelfstandig en staan op eigen benen. Dit is de kans voor de regering van Curuçao om te laten zien wat ze in hun mars hebben en het allemaal zelfstandig kunnen doen. Men moet dan wel strak kunnen onderhandelen, ikke denk dat dit juist de grote tekortkoming is van onze huidige regering.

 19. @Ojo

  Het gaat erom dat er weer geld in de belastingpot komt. Aangezien er weinig mensen werken gebeurt dit niet. Geen belastingen geen uitgaven enz enz.
  Maar laat je goed informeren alvorens onzin uit te kramen.

  @Henk v Goerdele
  Heel goed dat Rutte pas op de plaats maakt. Het is allemaal al broos genoeg dus laten we “proberen” en dat zet ik bewust tussen aanhalingstekens Soms moet je inzien dat het land slechter was afgeweest met nog een aantal jaren Schotte/PS/MAN.
  Dan was de kas werkelijk tot op de bodem leeggeroofs geweest.

  SOms moet je tussen 2 kwaden de best kiezen.
  Laat deze regering eerst maar zien het financiele zaakje op orde te brengen, dan zijn we al een heel eind.

 20. Lachebekje Rutte, net als Mubarak vroeger in Egypte. Die had de bijnaam “La vache qui rit”. Hij draait zich met grapjes en cliches door het leven. Zoals laatst iemand opmerkte “dat je in de politiek consensus met elkaar moet bereiken is nog niet hetzelfde als met alle winden meewaaien” Dat is Rutte ten voeten uit. Hij regeerde eerst mbv de PVV over rechts en nu met de PvdA die hij eerst nog een ramp voor het land noemde, over links.

  Maar..wat te denken van (J)Asjes..Van hetzelfde laken een pak. Aan de macht gekomen via een partij die Nederlands koloniale verleden niet wilde vergeten, de Koningin (toen nog) een onafhankelijkheidsverklaring overhandigde. Diezelfde Asjes die de consensus Rijkswetten eenzijdig wilde opzeggen omdat Curacao daar het recht toe had. Die partijverlaters wilde tegengaan, maar nu niet zonder partijverlater kan regeren. Die Asjes, maakt nu dikke vriendjes met Rutte. Zouden de PS kiezers dit hebben verwacht?

  Asjes en Rutte blijven lachen en met alle winden meewaaien. Beiden heb ik nooit betrapt op een visie of op karakter, beiden praten alleen in gemeenplaatsen. Zo wordt het Koninkrijk toch nog een plek van gelijkgestemden…? Mag ik een teiltje?

 21. Ja Henk Van Goerdele, dan had de relatie tussen NL en Cu direct weer op scherp gestaan. ‘t Is maar goed dat je geen diplomaat bent… Ik denk dat Papzak Jasjes zich sowieso heeeeel erg klein voelde bij MP Rutte. Soms is het beter te zwijgen; Rutte heeft het keurig gedaan!

 22. Geld verdienen? Met slaven? VOC mentaliteit en zo?
  Geld voor de elite?
  Of geld verdienen op een eerlijke manier waar de gewone mens in de Cariben en in Nederland ook echt profijt van heeft?

  Ik vind het maar verdacht als Rutte zulke dingen zegt.

 23. Jammer dat Rutte zich niet harder uit durft te laten over de bananenrepubliek die Curacao geworden is.

  Al had hij gewoon maar tegen Asjes gezegd ‘mooi pak, Ivar, zelf betaald of door het CTB?’.