• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SnowdenCURAÇAO – De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben gisteren in een telefonisch beraad de kwestie van klokkenluider Edward Snowden besproken. Dat deelde het Witte Huis mee. Details over het gesprek zijn niet bekendgemaakt.

Naderhand uitte Witte Huis-woordvoerder Jay Carney wel scherpe kritiek op Rusland, dat vrijdag toestond dat Snowden kon overleggen met diverse mensenrechtenorganisaties. Hiermee werd een ‘propagandaplatform’ gecreëerd dat indruist tegen Ruslands eerdere standpunt neutraal te willen blijven in de kwestie, aldus Carney. Snowden onthulde het bestaan van Prism, het omvangrijke programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA over de verregaande verzameling van gegevens en correspondentie van onder meer internetgebruikers.

Verdacht
Snowden is geen mensenrechtenactivist en ook geen dissident, zei Carney. “Hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie”, zei hij. Rusland doet er volgens hem daarom beter aan Snowden terug te sturen naar de Verenigde Staten. Het zou Rusland bovendien sieren, vervolgde hij, als het mensenrechtenorganisaties overal in het land hun werk liet doen en niet alleen in een ‘transitzone in Rusland’. Rusland heeft nog geen verzoek om politiek asiel ontvangen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat meldde het Russische persbureau Interfax vandaag op gezag van het hoofd van de Russische immigratiedienst, Konstantin Romodanovski.

© Novum

1 reactie op “VS boos op Rusland over Snowden”

  1. Gelukkig is Rusland ook een machtigen land van de wereld,anders is Verenigde Staten allang binnen gavallen.