CURAÇAO – Klokkenluider Edward Snowden wil tijdelijk politiek asiel aanvragen in Rusland. Dat zegt de Russische parlementariër Vjatseslav Nikonov. Hij overlegde vandaag samen met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties met Snowden.
De voortvluchtige Amerikaan accepteert volgens Nikonov dat hij daarvoor moet stoppen met het openbaren van geheime informatie. De klokkenluider, die al enkele weken in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo verblijft, verzocht Rusland al eerder om politiek asiel. Omdat de Russische president Vladimir Poetin daaraan de voorwaarde verbond dat Snowden geen Amerikaanse geheimen meer zou mogen lekken, trok hij de aanvraag echter weer in.
Voorwaarde
Snowden zou vrijdag hebben gezegd dat de eis van Poetin geen obstakel is, omdat hij niet van plan is de belangen van de Verenigde Staten te schaden. “Hij zei dat hij op de hoogte was gesteld van deze voorwaarde en hij die gemakkelijk kan aanvaarden. Hij is er niet op uit de belangen van de VS te schaden, want hij heeft zijn vaderland lief,” zei Nikonov. Deken Genri Reznik van de orde van advocaten in Moskou bevestigde Nikonovs relaas.
Latijns-Amerika
Rusland heeft nog geen nieuwe asielaanvraag ontvangen, liet Poetins woordvoerder Dmitri Peskov na afloop van de bijeenkomst weten. Poetin blijft volgens Peskov bij zijn eis dat Snowden stopt met het luiden van de klok. Volgens klokkenluiderscollectief Wikileaks, dat Snowden bijstaat, wil de voortvluchtige Amerikaan uiteindelijk uitwijken naar Latijns-Amerika. Bolivia, Nicaragua, Ecuador en Venezuela hebben hem asiel aangeboden. Of hij een van die landen kan bereiken zonder door het luchtruim van de VS of bevriende landen te vliegen is echter maar de vraag. Tot hij naar Latijns-Amerika kan reizen hoopt hij in Rusland onderdak te krijgen.
Aandringen
Snowden vroeg de mensenrechtenorganisaties die vrijdag vertegenwoordigd waren er bij de Russische regering op aan te dringen hem asiel te verlenen. Of zij in het Kremlin gewicht in de schaal leggen is onduidelijk. President Poetin heeft geen hoge pet op van ngo’s, en is al helemaal niet gelukkig met hun politieke bemoeienis. Maar de steun van organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch kan Snowdens reputatie goed doen. Bovendien biedt zo’n pleidooi Rusland een argument om de klokkenluider ter wille te zijn.
Douane
Snowden bleef, sinds hij op 23 juni van zijn schuilplaats in Hong Kong naar Moskou vloog, buiten het zicht van de camera’s. Rusland zegt hem niet te kunnen uitleveren aan de VS, omdat hij de Russische douane nog niet is gepasseerd.
© Novum