• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ZiekenhuisCURAÇAO – De Nederlandse bouwonderneming Ballast Nedam heeft een presentatie gehouden van de plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. De presentatie vond plaats in Fort Amsterdam onder de aanwezigheid van premier Ivar Asjes en drie ministers. 
Het gaat om de ministers Ben Whiteman (Gezondheid), José Jardim (Financiën) en Nelson Navarro (Justitie).

Braakliggend terrein
Aanvankelijk was de bouw hiervan gepland op het voormalige Amstelterrein. Ballast Nedam heeft het kabinet Asjes desgevraagd meegedeeld dat het plan heel goed gerealiseerd kan worden op een ander braakliggend terrein (green field). Medio 2012 is Ballast Nedam na een internationale aanbesteding als beste kandidaat geselecteerd voor het Nos Hospital Nobo-project (NHN). Ondertussen is het definitief ontwerp gereed.

Ontwerp
Het plan voldoet aan een uitgebreid programma van eisen met meer dan 8000 functionele en ruimtelijke eisen. Het ontwerp kent een vloeroppervlak van 37.500 m², exclusief een atrium en ontmoetingsplek van 3500 m². Het plan voorziet in 300 bedden waarvan de helft op eenpersoonskamers. Het ontwerp, zoals het nu is uitgewerkt, voldoet aan de duurzaamheidsklasse op Leed Gold-niveau. Het ontwerp laat ook een eventuele toevoeging van een volledig laboratorium toe, mocht de regering daartoe beslissen.

Bouwproces
De bouwperiode wordt gesteld op ruim twee jaar, zodat het nieuwe ziekenhuis eind 2015 klaar kan zijn. Het bedrijft belooft bij te dragen aan een investering in de lokale economie: “Er wordt gebruik gemaakt van lokale arbeidskrachten, lokaal worden materialen ingekocht en het project is een investering in specifieke kennis. Er is uitgerekend dat uitvoering van dit plan gedurende twee en een half jaar direct werk biedt aan ongeveer 300 personen, wat een flinke impuls is voor de economie en de werkgelegenheid”. Contractueel is ook vastgelegd dat Ballast Nedam vijftien jaar lang onderhoud en beheer blijft doen van de nieuwbouw.

11 reacties op “Ballast Nedam presenteert plan ziekenhuis”

 1. Wauw .gisteren is het duidelijk dat er een sivile enquete over Schotte Ray Treur Niet en Ossi v der adijs zal komen. Hopelijk zijn we er van ze af en daar ga je weer met die dikke COrrupte Balast nedam. Die kennen wij al des tijd vd bou van de Centrale bank en in Ned zijn ze ook bekent met omkoperij en coruptie daar is er een een rechtzaak aan de gang. Aub blijf ver van onze klein beetje geld LAGA LASTRA DIEVEN. zo

 2. Otrabanda “Gobiernu Sanatorium”
  Laat die bedden en IC etc. maar lekker staan dan kunnen de ambtenaren gewoon doorslapen op een nieuwe locatie en hun favoriete werkhouding (horizontaal) continueren.
  Af en toe een snufje pure Oxygen om niet helemaal weg te suffen of te vergeten tijdig weer de “werkplek” te verlaten ……..

 3. Goed zo! Waarom zou je als land, na eerst miljoenen te hebben geïnvesteerd in een aanbesteding en het plan voor een nieuw ziekenhuis, dit laten verrotten omdat andere ministers er mee hebben lopen pronken. Het Sehos voldoet niet meer aan deze tijd, en incrementele bouw wordt een disaster.

  Cureye’s idee is inderdaad top. Een gebouw vol ambtenaren heeft meer potentie om in het o zo politiek geliefde Otrobanda te gaan besteden dan zieke mensen.

 4. En waar blijft architect Weeber met zijn mooie plannen?
  Met al het geld dat betaald wordt voor consultants, tekeningen, presentaties etc. had ik allang verschillende ziekenhuizen kunnen bouwen op alle genoemde terreinen. Dan was iedereen tevreden gesteld en had Curacao niet 1 maar 3 ziekenhuizen!! En al die ziekenhuizen waren dan gratis gebouwd! De overheid hoefde slechts mij het reeds uitgegeven geld aan consultants, tekeningen etc.te geven en de ziekenhuizen stonden er al!

 5. Aahhh! Ballast Needam, maar natuurlijk…houdt iemand op Korsou de bedragen van de kickbacks in de gaten? Dit bedrijfje heeft een trackrecord. Need i remind everyone: prominent in de bouwfraude in het kikkerlandje, Suriname en de brug over de Marowijne. My 2 cents…

 6. Katrien, op 12-07-2013 om 14:54 schreef: dan heeft het weinig zin.

  30 jaar geleden werkte ik op de radiologie van het Catharina in Eindhoven, in ‘t weekend salsa en música Antiano met een Curaçaolena die een verpleegopleiding volgde, om daarna in het St Elisabeth te gaan werken.
  Ook toen was het Sehos al een versleten hoop.

  In het afgelopen decennium heb ik de nieuwbouw van het Maasstad zkh in Rotterdam van dichtbij meegemaakt, de aanloop naar de verhuizing, de zware tegenvaller op de financiering van het het nieuwe pand, als gevolg van asbest in het oude Zuider.

  Oud personeel in een nieuw pand, is altijd beter dan een nieuwe medische staf en personeel in een oud pand : Innoveren is geen renoveren.
  (beste stuurlui staan aan wal)

 7. cureye, dat is een goed idee.

 8. Ziekenhuis bouwen op amstelterrein. Oude ziekenhuis omtoveren tot clustering van alle overheidsdiensten. Otrabanda houdt zijn toestroom aan mensen. (Sterker nog, waarschijnlijk trekt dat meer mensen dan sehos) En wij zitten niet met een drakonische beslissing om sehos incrementeel te verbouwen.

 9. Erg fraai hoor, een nieuw ziekenhuis. Maar als de zogenaamde specialisten en verpleegkundigen niet ook worden vervangen door nieuw, dan heeft het weinig zin. Dan wordt je nog steeds slecht behandeld, maar dan in een nieuw gebouw.

 10. Waarom weer dit gesprek ? gewoon verbouwen het oude zienhuis.
  Of moet er straks midden in Otrabanda een kleine ghost city komen als het ziekenhuis er niet meer is ? Ainooo legumai dit….

 11. EN DAAR GAAN WE WEER! Nu met het zakkenvullen van de nieuwe ploeg ministers. WANNEER houd het nu eens op met het melkkoetje “belastingbetaler”dat de naam( Berta 5 heet )ziekenhuis heeft.