• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag laat de Downtown Management Organization (DMO) van zich horen over tegenwerking die zij krijgen met het project ‘Punda Tourist Shuttle’.

Heel Curaçao is inmiddels op de hoogte van de blokkade van de shuttle door de taxichauffeurs die op dinsdag 9 juli 2013 heeft plaatsgevonden te Bapor Kibra. DMO is continue bezig om problemen in de binnenstad aan te pakken (schoonmaak, onderhoud, veiligheid, economische ontwikkeling en vooral parkeren en bereikbaarheid). Om Punda beter bereikbaar te maken hebben wij besloten de toeristen die verblijven in hotels en resorts in de gebieden Jan Thiel en Bapor Kibra, een gratis toeristen shuttle aan te bieden.

Punda is helaas nog niet optimaal bereikbaar voor toeristen. Een van de redenen is dat de taxitarieven tot heden nog niet gereguleerd zijn. De taxichauffeur kan voor een rit vragen wat hij wil. De tarieven liggen naar onze mening veel te hoog. Om naar onze binnenstad te komen moet een toerist vanuit Jan Thiel minimaal 70 gulden betalen, heen en weer. Voor dat bedrag kun je een auto huren. Door de actie van de taxichauffeurs wordt verhinderd dat Punda beter en goedkoper bereikbaar wordt.

Volgens de wet heb je een vergunning nodig als je er een bedrijf van maakt om tegen vergoeding personen te vervoeren. DMO vraagt geen vergoeding voor het vervoer met de Punda Tourist Shuttle en heeft dus ook geen vergunning nodig om deze service aan te bieden. Dit is in een meeting op 29 november 2012 door de heer Christina van Publiek Transport bevestigd: als de toerist niet hoeft te betalen, is er geen vergunning nodig. Ook ons juridisch adviseur heeft dit bevestigd.

Onze binnenstad is bijzonder waardevol. Een deel ervan staat op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Punda heeft meer dan 200 winkels en er werken duizenden Yu di Korsou. DMO vertegenwoordigt de winkeliers die verantwoordelijk zijn voor de banen van de werknemers. Wij streven er naar om de potentie van Punda ten volle te benutten en daarmee het eiland en haar bewoners van dienst te zijn.

Helaas krijgen wij daarbij veel tegenwerking. Wij noemen onder andere: het stilleggen van het riolering project, geen structureel onderhoud van de binnenstad, geen beheersovereenkomst met de overheid sinds februari 2010, geen duidelijkheid over de komst van een tweede megapier, het ontbreken bij de overheid van een duidelijke visie betreffende de ontwikkeling van Punda en het ontbreken van gereguleerde taxitarieven.

Als DMO doen wij er alles aan om onze binnenstad te verbeteren. De projecten ‘I Love Dushi Punda’, ‘Ban Topa Den Punda Street Fair’ en ‘Punda Limpi i Bunita’ zijn daar voorbeelden van. Met de Punda Tourist Shuttle willen wij de toeristen bewegen naar Punda te komen. We kunnen niet gaan wachten op de overheid. We hebben wel de hulp van de overheid hard nodig.

Op ons eiland bieden ook anderen een gratis shuttle voor toeristen aan. Aan hen wordt niets in de weggelegd. Maar het is toch ‘Lei pa un, lei pa tur’?

Wij hebben via de media moeten horen dat de overheid bij monde van de heer Christina nu van mening is dat DMO een vergunning nodig heeft. Dit is dezelfde ambtenaar die aan ons heeft verteld dat als de toerist geen vergoeding betaald, er geen wettelijke bepaling is die de gratis service verbiedt. De wet is evenwel duidelijk: er is geen vergunning nodig voor het gratis vervoer van personen.

10 reacties op “Ingezonden: geen vergunning nodig voor gratis shuttle”

 1. Helaas beschikt de gemiddelde taxichauffeur blijkbaar niet over de intelligentie, dat ze dit alles over zichzelf hebben afgeroepen met hun klanten chronisch te bestelen!! Shame on you!!

 2. Die taxi chaffeurs is het helemaal naar de bol gestegen. Stel je voor dat het management van Jan Thiel de DMO bus gaat blokkeren, omdat het zijn toeristen weg haalt!
  De taxi chaffeurs spelen voor eigen rechter en dat is strafbaar. Als het ze niet bevalt moeten ze naar de rechter stappen en niet een bus vol toeristen gijzelen. De politie moet de opdracht krijgen om hard op te treden tegen deze criminelen en de DMO moet gewoon weer gaan rijden met de bus.

 3. Billygraham heeft 200% gelijk. Het komt allemaal weer terug bij onze overheid die nooit een probleem oplost.
  Dit probleem met de taxi chauffeurs en vrij vervoer van toeristen heeft zich al vele malen voorgedaan. Het idee van een school voor mensen in de toeristen industrie is al honderd jaar oud. Profiteurs aan de top van het toeristen bureau, daarvan zijn er voorbeelden ten over.
  En wat doet de overheid al jaren lang?……………..Nada, nada, zoals gewoonlijk.
  Maar, ja alles went, ook niets doen.

 4. Waarom laat je de normale Bus bedrijf niet gewoon een route Jan Thiel – Punda doen.. express route waarvan de lokale persoon ook gebruik van kan maken en de tourist betaald er iets voor.. In andere toeristische gebieden zijn de busbedrijven wel zo slim om bepaalde toerist vriendelijke lijnen in te zetten die bv voornamelijk langs de toeristische gebieden gaan.. Volgens mij hoeft ABC hier geen speciale vergunning voor aan te vragen

 5. Tende un kos aki tur loke bosnan ta bezig kuné bosnan ta hasi esaki net robez pa drechi.DMO tin tur derechi di transporta touristanan pa cuidad.Nunka ningun gobiernu por a sorg pa un bon transport pa es comunidat di Korsow laat staan pa touristanan, es problema di taxistanan ta gobiernu su baby su deber di los esaki op, y pa ley ningun instancia y tampoko gobiernu por kita DMO pa transporta tourista pa punda.Gobiernu ta inverti kapitalnan den Touristen-Buro sin ningun clasa di resultado, trahadonan di Touristen-Buro ta viaje paki paya sin ningun sorto bon resultado pa es branch tourista, ta huur edificionan cual ta un kapital na Merka cual no ta nesesesario pasobra Korsow notin ningun ganashi ku easaki Bo por tuma es pais CUBA por ejemplo esaki no ta inverti ningun debchi pa reclama pa trese tourismo, pakiko Korsow ku mizeria y hamber ta hasi esaki pa un grupo probecha, trouwens “Goede wijn behoeft geen krans”kuminsa duna esnan ku tin di haber ku tourismo edukashon kon ta bai om ku hende.Bosnan cuminza di traha un school specialisa pa es alumnonan aki siña bai om ku turista, y tur otro comunikashon-nan ku lo por tin haber ku tourismo.Anto pa ultimo es ambtenaar ku ta cambia di palabra brua kos manda esaki bai kas Es ambtenaar no por ta bisa taxichauffeurs un kos y bisa DMO otro.Como cuidadano mi ke suguri, atverti na DMO sigi riba un rust bosnan DMO transporta e touristanan pa Punda l”Los perros ladran las cavanan pasan” Anto abo amtenaar bai hasi bo huiswerkdonderop

 6. Op zich is het initiatief van DMO lovenswaardig, maar het toont tegelijkertijd direct aan dat zij totaal geen besef hebben WAAROM de toerist niet meer in Punda komt.

  Voordat je kunt beginnen met het opzetten van een ‘reddingsplan’ zul je toch eerst moeten weten waar het ‘lek’ zit, anders heeft het allemaal zo weinig zin.

  Voor de toerist is Punda niet zo interessant meer en dus blijven ze weg.
  Waarom ?
  Om die vraag te bewantwoorden moeten we ons verplaatsen in de gedachtenwereld van de toerist. Die komt hier op het eiland……..het is warm, de zon schijnt, de zee lonkt, dus zou je dan in die hitte in de binnenstad willen gaan lopen ?
  Nee, niet echt.
  Dus wanneer dan wel ?
  Wanneer het wat koeler is in de stad oftewel de avonduren, maar ja………dan is de stad gewoon dicht, dus wat ga je daar dan doen ?

  Heeft de binnenstad nu echt zoveel meer te bieden dan bv Promenade, Salina, Suikertuin, Jan thiel boulevard etc ?
  Antwoord is simpel…………NEE.

  De cruise schepen komen nu, dankzij de crisis, wat langer op het eiland. Logisch, want een cruise toerist die niet aan boord zit zal ook niet eten en een schip dat niet vaart bespaart een hoop brandstof.
  Echter, doordat de cruise schepen nu langer in de haven liggen kunnen de toeristen ook langere trips maken. Overdag richtiing West-punt of rondje eiland met aansluitend een bezoek aan het strand. Dan komen ze rond een uur of 7 weer terug in de stad en …………..tja, dat is jammer…………daar is alles gesloten. Dus lopen de toeristen alsnog terug naar het schip om daar lekken bij te komen van de lange dag en daarna alsnog aan boord te eten.

  Kortom, Punda heeft niets speciaals te bieden en na 6 uur s avonds valt er niets meer te doen.
  Ergo……….Wil men Punda weer op de kaart zetten dan zullen ten eerste de compleet absurde huurprijzen (> 100 NAF/m2/maand) omlaag moeten.
  Daarna zal men moeten besluiten om OOK ‘s avonds open te zijn, zodat de toerist er ook wat aan heeft.
  De parkeertarieven zullen drastisch omlaag moeten en de veiligheid op straat moet worden gewaarborgd.

  Wanneer DMO dit niet snapt dan hebben ze niet veel van de toeristen begrepen en wie zijn klanten niet begrijpt is die klanten niet waard.

 7. Het schijnt toch iets anders te liggen. Het bedrijf, dat de reguliere busdienst verricht, heeft natuurlijk een vergunning, maar hij kan niet zomaar zo’n busdienst op poten zetten zelfs niet zonder betaling, want dan krijg je wildgroei. Het zou mooi zijn, als het taxigebeuren als bijverschijnsel hiervan een opknapbeurt zou krijgen.

 8. Natuurlijk moeten we de binnenstad aantrekkelijk maken voor touristen. Ik vind het een genadeloze schande wat er onlangs gebeurd is. Men gaat toch niet een drama maken voor onze touristen die wij zo hard nodig hebben? En dat om ze ook nog eens een keer op te lichten met veels te hoge tarieven.
  Ik hoop van harte dat de mentaliteit van ikke, ikke, ikke ooit een keer stopt.
  Nos mes NO por.. HUNTU nos si por

 9. Ik snap niet waarom Dhr. Christina en consorten zo zeuren. Als voorbeeld noem ik de gratis shuttle service van Simspon Bay Resort & Marina in Sint Maarten. Ik heb hier dit voorjaar gebruik van mogen maken. De bus vertrekt eenmaal in de ochtend naar Phillipsburg en keert ergens in de middag terug naar Simpson Bay. Iedereen profiteert hiervan. De juwelier die dit sponsort brengt zo potentiele kopers naar zijn winkel. De binnenstad van Phillipsburg (inclusief de concurrenten van de sponsor) profiteren ook lekker gratis mee. Restaurants en cafe’s blij. Toeristen blij. Hotel blij. En let op Mr. Christina, Balborda en derest. Mocht je als toerist na een uur al uitgekenen zijn, dan staat de bus niet op je te wachten. Deze vertrekt pas na enkele uren weer naar Simpson Bay. Wie profiteert hier dan van? Meneer de Taxi Chauffeur. Een rit is beter dan geen rit lijkt mij! Het moet allemaal niet zo ingewikkeld hier op dit eiland. We hebben een prachtige binnenstad en DMO doet er alles aan om deze te promoten en krijg je dit soort gezeur weer! Zet hem op Raygen en DMO!

 10. Gewoon doorgaan DMO, laat er een bus komen, Punda heeft de aandacht en de te besteden gelden nodig. Als je eerst een kapitaal voor een taxi moet uitgeven, dan ga je naar het strand en laat je Punda links liggen.
  Ga door, en die ambtenaar die het nu even met de taxi chauffeurs eens is die wordt wel teruggefloten.