• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

taxiCURAÇAO – Taxi’s op Curacao zijn te duur en de Nederlandse toerist heeft een ‘openbaar vervoer-cultuur’. Redenen voor Downtown Management Organisation, DMO, om een shuttlebus tussen hotels en Punda in te zetten. Dit stuitte gisteren op hevig verzet van taxichauffeurs. Dat meldt Radio Hoyer 2.

DMO wil de binnenstad namelijk nieuw leven in blazen en daarom worden toeristen van hotels in Jan Thiel en Bapor Kibra sinds maandag gratis naar Punda vervoerd.

Illegaal
Volgens de taxichauffeurs is DMO met de inzet van de shuttlebus illegaal bezig. De directeur van DMO, Raygen Zuiverloon, zegt vorig jaar november goedkeuring te hebben gekregen van de dienst Openbaar Transport. Nu blijkt er verschil van mening te zijn over de interpretatie van gratis transport.

Onderhandeling
Morgen bespreekt Zuiverloon de kwestie met minister Earl Balborda van Verkeer en de taxichauffeurs om tot een oplossing te komen. Zuiverloon heeft als mogelijke oplossingen lagere tarieven voor de taxi’s of DMO die de taxiritten gedeeltelijk vergoedt. De laatste oplossing heeft niet de voorkeur van Zuiverloon, maar in ieder geval moet er onderhandeld gaan worden. Vraag blijft volgens Zuiverloon of er met taxichauffeurs gesproken moet worden over hoe de wet in elkaar steekt.

Legaal
Rignald Christina van Openbaar Transport zei volgens Zuiverloon dat zolang er geen vergoeding wordt gevraagd, er transport mag worden aangeboden. De DMO-directeur legt uit aan radiopresentator Rick Hart van Radio Hoyer 2 wat nu het probleem is:

19 reacties op “DMO: Taxi’s te duur”

 1. Dirty cabs? I found two neat taxis with normal prices (hato punda naf 35) who also give me a bottle of cold water. Have been calling these guys for years (9 or so) and refer then to everyone who asks…they are legal cans ie with permit…
  You just need to find those needles in the haystack here i fear

 2. Toen ik laatst in een taxi van bouwjaar 1970 stapte en de chauffeur mij 120 gulden noemde voor een ritje naar het Hyatt heb ik hem geantwoord dat hij mij verkeerd begrepen had, ik wilde een rit met hem maken en niet zijn auto kopen.

 3. Goed initiatief van DMO. Taxi is inderdaad belachelijk duur, zolang de taxichauffers dit blijven ontkennen zullen 90% van de toeristen geen taxi nemen. Waarvoor moet je 120 dollar vragen voor een rit tussen Hato en Jan Thiell? Gewoonweg niet nodig. Verder vindt ik dat DMO dit met ABC moet regelen het is belachelijk dat de bus maar een keer per uur rijdt en na 19:00 komt ie pas om het twee uur. Toeristen zijn echt niet te beroerd om 2 gulden te betalen voor een ritje, het hoeft niet gratis te zijn maar laat de bus tussen 9 en 19 tenminste twee keer per uur gaan en daarna om het uur.tot een uur of 12.

 4. Op Curacao regeert de taxi mafia en dat is een grote schande. Enkele jaren geleden hebben ze al de invoer van taximeters gefrustreerd, onder andere door ze te vernielen.

  Logisch, want een chauffeur wil zijn klanten oplichten en het dubbele laten betalen, en dan zijn die meters wel erg lastig.

  Er zijn 2 mensen waarvan ik hoop dat mijn dochter er nooit mee thuis komt: een MFK politicus of een taxichauffeur.

 5. Het is waar de taxi in Curacao is veel te duur en de meeste chauffeurs zijn ronduit ombeschoft. De taxi’s stinken ( de goeden uitgesloten). Als men normale tarieven zou hanteren dan zou de clandisie ook stijgen maar men ziet dat niet waardoor er niemand in een taxi stapt als het niet uiterst nootzakelijk is.
  Waarom geen cursus etiketten (manieren) Nederlands en Engels volgen alvorens de vergunning te verkrijgen? De meesten kennen wel het spaans dat in C.A. le mirage wordt gesproken heel goed.

 6. Taxi Sxm airport naar centrum Philipsburg: 18 usd. Al jaren. Moet hier dan toch ook kunnen?

 7. please pak het openbaar vervoer goed aan. het is waar, veel Nederlanders op Jan Thiel gaan gewoon geen taxi betalen want ze zijn gewend om met het openbaar vervoer te reizen en dat kost nou eenmaal relatief weinig. ABC moet zoals eerder geschreven gewoon 4x per uur gaan rijden, dat levert voor het eiland zo veel voordelen op, minder files, betaalbaarder, betrouwbaarder. Waarom kan dit op Curacao niet gewoon geregeld worden. Als wij in Colombia, Amerika of Nederland wel met de bus gaan dan moet dat hier toch ook kunnen, als de bus maar vaak genoeg rijdt dan wordt het vanzelf een alternatief. Taxi’s zijn voor deze doelgroep gewoon geen optie. Ken mensen die op Jan Thiel hebben gezeten, geen auto hebben gehuurd en niet eens naar Punda zijn geweest (ik vind het a shame maar goed), dat is waar DMO wat aan wil doen en ik juich dat van harte toe.

 8. Compleet eigen schuld van de “taxilichters”!! Hadden ze hun klanten maar niet altijd chronisch moeten belazeren! Dit is een compleet logisch gevolg, gek hè?
  Heb al jaren geleden ook het idee aan de hand gedaan om zoals op vele andere airports de taxi(richt)tarieven op borden op Hato te publiceren, maar ja dit is Curaçao, dus gebeurt er nooit wat aan eerlijke (!) verbetering van een service.
  Over onklantvriendelijkheid maar geen boekje open te doen ……….

 9. Een oplossing zou zijn om bij zowel Jan Thiel en Bapor Kibra aan te geven hoe laat de ABC bussen aankomen. Daarnaast zou je in de ochtend en middag enkele door DMO gesponsorde bussen extra laten rijden. Geheel legaal en de toerist vindt het echt niet erg een paar gulden te betalen. Echter wil ie niet als een idioot een uur op een bus zitten wachten. Neem een voorbeeld aan Aruba waar de bus 4x per uur door de hotelzone rijdt. Deze bussen zitten VOL met toeristen en zijn een behoorlijke bron van inkomsten voor het (door overheid gesponsorde) busbedrijf. Het is allemaal niet zo moeilijk.

 10. De taxi’s op ons eiland zijn al jaren een belemmerende factor bij de ontwikkeling van het toerisme; duur, vieze auto’s en voeg daarbij nog eens incapabele chauffeurs. In de meeste grote steden zijn er naast taxi’s en regulier openbaar vervoer allerhande andere vormen van vervoer vanaf vliegvelden en andere belangrijke (met name toeristische) plekken. in de stad Waarom begint men niet om shuttlebussen toe te staan vanaf de luchthaven; is efficienter, groener en goedkoper dan de schandalig dure taxi’s op Curacao.

 11. @R.E.N. Ault

  Benzine is duurder in NL, maar onderhoud van je wagen is op veel Curacao duurder. Door de slechte wegen is extra onderhoud nodig, benzine is ook niet bepaald goedkoop en dankzij de lokale mentaliteit (en luchtvaart bedrijven) is er momenteel niet zo veel werk voor die Taxi schauffeurs. Dus die bedragen die helaas vergelijkbaar zijn met andere landen, zijn niet het probleem.

  Wat wel moet is een betere service en verbetering van het openbaar vervoer in het algemeen. Maar daar kom je weer de lokale mentaliteit tegen. Daarnaast is dit hele DMO conflict gewoon een kwestie van slechte controlle. De Taxi schauffeurs namen het in eigen handen omdat de “uitvoerende macht” hun niet echt beschermt.

 12. Taxi chauffeurs moeten niet zeuren, het hoort voor een ieder vrij te zijn vrienden, familie, klanten transport aan te bieden.
  Hoever willen die lui gaan. Familie halen vanaf Hato mag, maar wel met een taxi? Kinderen naar school brengen?
  Als niet alle taxi een boterham opleveren moeten sommige chauffeurs misschien een andere baan zoeken?

 13. Het maakt niet uit hoe duur de taxi’s zijn. Dat tarief mogen zij zelf bepalen. Het maakt wél uit dat deze groep bescherming krijgt van de overheid waardoor er geen concurrentie is. Laat concurrentie toe (schaf alle vergunningen af) en kijk wat er gebeurt met de prijzen.

 14. @Jeroen J

  gaan we nu ineens de tarieven/inkomen van Nederlandse/Amsterdamse taxichauffeurs vergelijken met die in Curacoa?
  Zo kan je alles wel goedpraten: er zijn altijd landen waar de benzine,electriciteit,voedsel taxititten etc nog duurder zijn.
  En waar de pensioenen nog lager zijn dan hier of zelfs geheel afwezig.
  Dus zoek bij elke binnenlandse kritiek een land waar het nog slechter gaat en vertel dat Curacao de hemel op aarde is en iedereen blijft -hongerig- onder de boom zitten.

 15. USD 90 voor ENKELE RIT 6P Cruiseterminal naar Zanzibar is wel bizar hoor….

 16. @helmy, Weet je wat je betaald op andere eilanden? Taxis van een airport zijn bijna altijd duurder.. een taxi in Amsterdam kost je ook zo 40 euro voor een kort ritje.

 17. Helmy, helemaal met je eens… Als de taxis goedkoper en beter zouden zijn, dan zou men vast ook minder geneigd zijn om met alcohol op de weg op te gaan…

 18. die paar keer dat ik een taxi genomen heb, voelde ik me behoorlijk belazert.
  veel te duur en a-sociaal gedrag van de bestuurder op de koop toe.
  ze zouden echt eens een cursus fatsoen kunnen volgen.
  En toeristen worden dan natuurlijk helemaal bedondert.
  dus van mij geen medelijden met deze taxi chauffers.

 19. De taxi op Curacao is inderdaad belachelijk duur, betaalde laatst 35 dollar voor een ritje van Hato naar Mahaai.

  En als je er dan nog service bij kreeg! Maar de meeste taxis op Hato zijn vuil en vol rommel, de chauffeurs slordig gekleed en erg slecht in talen en zetten altijd ongevraagd de radio aan op flink volume (ze behoren daar minimaal aan de klant om te vragen), uiteraard op een Papiamentu zender.

  Het CTB slooft zich flink uit om Curacao te promoten, maar bij het eerste wat de toerist op Curacao ziet (de Immigratie en de taxi) gaat het al hopeloos mis.

  Alleen al de erbarmelijke toestand van de Curacaose taxi zou voor een hotel al goede reden genoeg zijn om een shuttlebus in te zetten.