• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

BonaireCURAÇAO – Amper twee jaar na de val van het bestuurscollege op Bonaire dreigt er een nieuwe bestuurscrisis op het eiland. De coalitie van UPB/Santana zegt vanavond van plan te zijn een motie van wantrouwen tegen het bestuurscollege in te dienen.

 
Reden voor de motie is het feit dat de gezaghebber aangifte heeft gedaan van fraude en valsheid in geschrifte door het bestuurscollege. Na onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) in Kralendijk is vorige week komen vast te staan dat een van de gedeputeerden, James Kroon (UPB), zich daaraan inderdaad schuldig heeft gemaakt.

Aanval
Het OM heeft echter besloten om niet tot vervolging over te gaan om zo de Eilandsraad ruimte te bieden om de integriteit van bestuurlijk handelen te toetsen, te controleren en zo nodig te sanctioneren. In plaats van Kroon op grond van deze uitspraak van het OM aan te pakken, hebben de regeringspartijen in de Eilandsraad de aanval gekozen en gezaghebber Lydia Emerencia ter verantwoording geroepen. Haar wordt kwalijk genomen dat ze aangifte heeft gedaan tegen Kroon.

Tegenspraak
De coalitie spreekt zelfs tegen dat de dreigende bestuurscrisis te maken heeft met het integriteitsbeleid van Emerencia. In het gezamenlijk persbericht verklaart de coalitie UPB/Santana dat de werkverhouding al maanden verstoord is, doordat Emerencia doorlopend de grenzen van haar bevoegdheden overschrijdt.

Overleg
UPB/Santana zegt desgevraagd wel dat Emerencia geen collegialiteitsprijs heeft gewonnen door zonder ruggenspraak of wederhoor het OM in te schakelen in de zaak Kroon. Of de motie van wantrouwen dinsdagavond nog wordt ingediend was dinsdagochtend niet duidelijk. Het bestuurscollege zegt in een persbericht dat er nog ‘ruimte is voor overleg’. Maar in hetzelfde bericht wordt ook gesteld dat ‘de maat vol is’. In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) dringt de Fundashon Bon Gobernashon (stichting goed bestuur) aan op het ontbinden van de huidige Eilandsraad en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

© Novum

www.versgeperst.com