• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Lydia EmerenciaCURAÇAO – De gedeputeerden en de eilandsraadsleden van de coalitie UPB/Santana in het Bestuurscollege van Bonaire hebben gezaghebber Lydia Emerencia een ultimatum gegeven. De gedeputeerden en de leden zien geen basis in een verdere samenwerking met Emerencia. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Ze moet zelf haar ontslag indienen of een meerderheid zal in de Eilandsraadvergadering van morgen een motie van wantrouwen tegen haar indienen. Emerencia streeft sinds haar aantreden voor integriteit en goed bestuur in het overheidsapparaat.

Hoogtepunt
De bestuurscrisis op Bonaire heeft hiermee een hoogtepunt bereikt. De spanningen binnen het Bestuurscollege hebben ook Den Haag bereikt via rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en de liaison van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Emerencia heeft de Eilandsraad geïnformeerd dat zij geen kans heeft gekregen te reageren op de positie die de gedeputeerden in het Bestuurscollege en de eilandsraadsleden (UPB/Santana) hebben aangenomen.

Aangifte
Sinds het Openbaar Ministerie gedeputeerde James Kroon schuldig heeft bevonden aan valsheid in geschrifte en fraude bij het geven van een taxivergunning, wordt gezaghebber Lydia Emerencia van alle kanten aangevallen door de eilandsraadsleden en gedeputeerden van de coalitie UPB/Santana. Haar wordt kwalijk genomen dat ze, volgens de coalitie, aangifte heeft gedaan tegen Kroon. Hoofdofficier van Justitie David van Delft heeft deze aanname meteen de grond ingeboord en geïnformeerd

Leugenaar
Toch blijft de coalitie Emerencia publiekelijk uitmaken voor leugenaar. Gedeputeerden en eilandsraadsleden willen niet met haar aan tafel en weigeren ook een bemiddelingspoging voorgesteld door Emerencia. In overeenstemming met Nederland heeft Emerencia voormalig gouverneur Frits Goedgedrag gevraagd haar te ondersteunen in de uitwerking en uitvoering van een plan om eenheid in het bestuur van Bonaire te realiseren. Goedgedrag heeft positief geantwoord, maar de gedeputeerden lijken niet bereid mee te doen aan een bemiddeling.

Social media
Inmiddels hebben verschillende Bonairianen zich gemobiliseerd op social media en verklaard Emerencia te zullen steunen tijdens de eilandsraadvergadering van morgen. De reacties op de hoogoplopende bestuurscrisis op het eiland liegen er niet om. “Hoe kan het dat degenen die niet integer zijn en corrupt aanblijven, terwijl Emerencia het veld moet ruimen? Het lijkt of mensen die waarden en normen respecteren het niet uithouden op Bonaire. Ik ben voor een actie om de gezaghebber te steunen. Wij als volk moeten nu duidelijk maken dat dit te ver gaat”, staat op Facebook.

Lopende zaken
In de tussentijd heeft de schuldig bevonden gedeputeerde Kroon zijn werkzaamheden hervat en gedeputeerde Burney el Hage wacht op zijn dagvaarding in de Zambezi-zaak. Hij wordt verdacht van corruptie. Het Openbaar Ministerie heeft eind mei verklaard dat zowel El Hage als UPB-prominent Ramonsito Booi binnenkort een dagvaarding krijgen om voor de rechter te verschijnen. De enige gedeputeerde van het Bestuurscollege die nog niet in aanraking is gekomen met de rechtspraak is Silvana Serfilia. Zij wordt gesteund door eilandsraadslid Rafael Santana die Emerencia publiekelijk heeft beledigd en geweigerd heeft aan tafel te zitten met de gezaghebber.

3 reacties op “Coalitie Bonaire: Gezaghebber moet het veld ruimen”

 1. Wanneer je als bestuurscollege weigert te praten met de gezaghebber wordt het tijd om een andere baan te gaan zoeken, want met deze houding is het volk niet gediend.
  De bemoeinis van justitie met vrijwel alle leden van het bestuurscollege geeft wel aan wat voor vertegenwoordigers de bevolking daar heeft zitten.
  Nu we een Nederlandse gemeente zijn komen er financiele middelen naar het eiland die niet in de zakken van onze vertegenwoordigers horen te verdwijnen maar van ons allen is. Diep treurig.
  Het wordt hoog tijd dat de bewoners van Bonaire gaan beseffen dat corruptie, vriendjes politiek en doofpotten altijd de ontwikkeling van de inwoners heeft tegengehouden.
  Kom op voor integriteit en transparantie, Bonaire is van ALLE inwoners.

 2. Dus als je integer bent, aangifte doet tegen een corrupte gedeputeerde die dan ook nog door de rechtbank veroordeeld wordt, deug je kennelijk niet meer om gezaghebber te zijn??!!
  Gezaghebber, het woord zegt het al. Zij heeft zeker het gezag en dat is maar goed ook.

  Alle (corrupte) gedeputeerden en eilandraadsleden zouden zich moeten schamen over hun gedrag jegens de bewoners van Bonaire en de gezaghebber. Voor hen is er maar één optie…. inpakken en wegwezen en wel zo snel mogelijk.

  Mevrouw Emerencia: HOUD UW POOT STIJF, dit is de wereld op zijn kop. Criminelen in de Eilandsraad en als gedeputeerde….. ongelofelijk!! Dit soort gasten dienen van alle publieke functies ontheven/uitgesloten te worden en rechtstreeks naar Rincon overgebracht te worden!!

 3. Goede zaak dat de corruptie wordt aangepakt in Bonaire. Nu nog op Curacao!