DCBCCURAÇAO – Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels was donderdag gastspreker bij een netwerkbijeenkomst van de Dutch Caribbean Business Club (DCBC) in de Cola Debrotzaal van het Kabinet van Curaçao. Tijdens de speech benadrukte Wiels dat er momenteel veel kansen zijn op Curaçao voor het bedrijfsleven.

Volgens Wiels kunnen bedrijven die zaken willen doen met de Verenigde Staten, Curaçao als springplank gebruiken door hier te vestigen. De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door caribische steelbandklanken en de expositie van Monique Harbers met prachtige foto’s van Curaçao zorgde ervoor dat de aanwezigen zich al een beetje op Curaçao konden wanen.

Handelsmissie
Later dit jaar wprdt een handelsmissie voor het MKB georganiseerd, zodat deelnemers zelf kunnen ervaren wat de beste ondernemerskansen op Curaçao zijn. Meer informatie over de DCBC is te vinden op hun website.

DCBC

Foto’s: Nico van der Ven

9 reacties op “‘Bedrijven kunnen Curaçao als springplank gebruiken’”

 1. Jochem heeft gelijk….
  80/20 regeling is funest voor bedrijven.
  men wil best lokalen aannemen, maar hun arbeids etos is zo totaal verschillend dan dat van NL.
  de salarissen zijn hier wel een stuk lager, dus men wil echt wel lokalen aannemen.
  De taal is ook een groot probleem aan het worden.
  een hele generatie die geen NL”s meer spreekt, dat is triest, want dat zijn de werklozen van de toekomst.
  laat het dan engels worden, als men zo gefrustreerd is door NL om de taal niet meer te willen spreken.
  maar we zijn nog steeds binnen het koninkrijk der Nederlanden, dus Nederlands zou de hoofdtaal moeten zijn.
  ik versta ook geen fries of zuid limburgs, maar de mensen daar kunnen overschakelen op het Nederlands.
  de jeugd (lager opgeleiden), die kunnen geen Nederlands meer spreken.
  maar wat willen ze: wel verhuizen naar Nederland…..
  dus weer een potentiele crimineel, want zonder Nederlands, red je het niet in Nederland.
  de scholen moeten weer nederlandstalig worden, lijkt mij simpel…
  papaiamentu voor thuis en op straat…

 2. De 80/20 regeling houd alles tegen. Wat er moet gebeuren is de Nederlandse en Engelse taal als voertaal weer invoeren,en papiaments afschaffen. Buitenlandse bedrijven snappen niks van dit primitieve taaltje. Zo kun je internationaal nooit zaken doen.

 3. Wanneer gaan de ogen eindelijk open voor de rampzalige werkelijkheid?

 4. Heeft consultant Hernandes een rapportje voor haar gemaakt?

 5. dat roepen ze al jaren. dus als ik bananen wil importeren vanuit colombia moet ik eerst op curacao wezen?
  mevr wiels, bv Colombianen spreken alle talen. ze hebben Amerikaanse, britisch,Duitse en franse scholen. terwijl wij zitten te dromen met het papiaments.
  Je vliegt overal naar toe.de internet is er ook dus hou op met dromen.

 6. Wat was haar fuctie ook alweer bij de ABN AMRO ? Iets van veredelde postjuffrouw ? En die haalt nu een oude geit uit de kast die er al tig keer uitgehaald is, hele bergen belastinggeld heeft gekost en echt nul comma nul rendement heeft opgeleverd. Zelfs die geit begint zich zo langzamerhand te schamen voor haar stupiditeiten.

 7. Philippe, en laat Wiels er ook bij vertellen dat we ene Elmer Wilsoe hebben die de bedrijven graag van dienst is met het schrijven van brieven naar allerlei instanties in ruil voor een bijdrage aan de partijkas.

 8. Curacao als springplank, Curacao als hub…Het klinkt allemaal zo afgezaagd en wordt verder niet onderbouwd. Vind het een beetje zielig klinken. Ik vraag me af of Mw Wiels het rapport van Thierry Apoteker Consultants (TAC) heeft gelezen.

  Waarom zou een bedrijf dat zich op de USA wil richten nu in Curacao gaan zittten (anders dan met een holding voor belasting ontwijking?).

  Mw Wiels moet er verder wel bij vertellen dat je van je verplichte 80% YDK niet meer mag verwachten dat ze Nederlands spreken…Dat geeft een extra glans aan het vestigingsklimaat voor Nederlandse bedrijven.. Enkele tips..(opgedaan uit soortgelijke inititieven).

  Denk eens na over “Lex Silencio”….De Lex Silencio Positivo is de van rechtswege verleende vergunning: als een overheid bij een vergunningaanvraag te laat of niet reageert, dan wordt de vergunning stilzwijgend verleend. Doel van de invoering van de LSP is de regeldruk verminderen en de dienstverlening aan bedrijven en burgers verbeteren.

  Zorg voor een centrale regie bij het aantrekken en verankeren van bedrijven.

  Richt een panel op van buitenlandse ondernemers op Curacao die als vraagbaak dienen voor buitenlandse bedrijven met investeringsinteresse.

  Investeer in goede contacten door de overheid met reeds gevestigde bedrijven.

  Verminder de regeldruk en de administratieve lasten.

  Stimuleer het gebruik van Engels in relevante overheidscommunicatie.

  Maak duidelijk dat Curacao heel aardig is voor buitenlanders, ze zelfs spontaan bij loketten laten voorgaan, de immigratie ambtenaren je zingend ontvangen de havenprocedures bij douane nooit een obstakel zijn, de veiligheid ok is en de politie heel snel een aangifte in drie talen kan opmaken, dat de “Schengen” ambities van Aruba niks voorstellen, dat er een politiek stabiel klimaat is, dat ministers gemiddeld 3 tot 6 maanden aanblijven, dat je de minister persoonlijk moet kennen om zaken te kunnen doen (ref TI Transparency International).etc etc.

  Er is nog veel te doen.
  Wanneer gaan de Staten conclusies trekken uit de rapporten van TAC en TI?

 9. Als je bedrijven wil trekken zal je niet moeten doorgaan met de 80-20 regeling.. dat schrikt juist bedrijven af.