• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OnderzoekCURAÇAO – Het Recherche Samenwerkingsteam (RST) is onder gezag van het Openbaar Ministerie (OM), geruime tijd bezig met een groot onderzoek in de Bientu-zaak. De RST onderzoekt mogelijke witwaspraktijkken waarbij loterijbaas Robbie dos Santos hoofdverdachte is. Het OM meldt dat de zaak in een afrondfase zit.

Grote geldbedragen zouden zijn witgewassen en weggesluisd naar het buitenland. De laatste maanden zijn door financieel specialisten van politie en het OM onder meer de resultaten van binnengekomen informatie uit rechtshulpverzoeken, de verklaringen van verdachte(n) en getuigen en andere onderzoeksinformatie nader onderzocht.

Onderzoek
Daarnaast is ook veel naspeuring verricht op vervolgvragen die tijdens het onderzoek naar boven zijn gekomen, waarbij ook het Nederlands Forensisch Instituut is betrokken. Op verzoek van het OM op Curaçao hebben ook twee officieren van Justitie uit Nederland onlangs op het eiland in het kader van ‘tegenspraak’, zich over het gehele dossier gebogen. Ook is voor het onderzoek een ervaren parketjurist voor een periode van vier maanden op Curaçao geweest en ter beschikking gesteld voor de voorbereiding van deze zaak. Naar verwachting zal het einddossier eind augustus gereed zijn.

12 reacties op “Onderzoek Bientu-zaak in afrondfase”

 1. Einddossier zou eind augustus klaar zijn. 1,5 maand later: nog niets vernomen. Probeert het OM ook hier de zaak in de overbekende doofpot te stoppen?

 2. Heeft Schotte stage gelopen bij Kwame Kilpatrick?

 3. In the USA pakt men wel corrupte bestuurders aan! 28 jaar!

  Former Detroit Mayor Kwame Kilpatrick was sentenced Thursday to 28 years in prison for corruption, the apparent last step after a series of scandals destroyed his political career and helped steer a crisis-laden city even deeper into trouble

  Kilpatrick, who served as mayor from 2002 until fall 2008, fattened his bank account by tens of thousands of dollars, traveled the country in private planes and even strong-armed his campaign fundraiser for stacks of cash hidden in her bra, according to evidence at trial.

  I’m ready to go so the city can move on,” Kilpatrick told the judge. “The people here are suffering, they’re hurting. A great deal of that hurt I accept responsibility for.”

  In March, Kilpatrick, 43, was convicted of racketeering conspiracy, fraud, extortion and tax crimes. The government called it the “Kilpatrick enterprise,” a years-long scheme to shake down contractors and reward allies. He was doomed by his own text messages, which revealed efforts to fix deals for a pal, Bobby Ferguson, an excavator who got millions of dollars in city work through the water department.

  Contractors said they were forced to take on Ferguson as a partner or risk losing lucrative deals. The government alleged that he in turn shared cash with Kilpatrick.

  Agents who pored over bank accounts and credit cards said Kilpatrick spent $840,000 beyond his salary during his time as mayor. Defense attorneys tried to portray the money as generous gifts from political supporters who opened their wallets for birthdays or holidays.

  The government said Kilpatrick also tapped a nonprofit fund, which was created to help distressed Detroit residents, to pay for yoga, camps for his kids, golf clubs and travel.

 4. Helaas heb ik hetzelfde bruine vermoeden als Sander en dat RdS dure advocaten kan betalen doet er niet zo veel toe. Ik denk zelfs, dat het OM niet zorgvuldig genoeg heeft gespeurd om een redelijk vermoeden te hebben dat hier met succes een zaak van gemaakt kon worden. Wat zal dit grapje gekost hebben. Ik hoop, dat ik er helemaal naast zit en RdS veroordeeld zal worden, maar dan moeten er nog meer veroordeeld worden. Schotte c.s. voelen zich niet voor niets nog steeds veilig.

 5. Ben benieuwd of de loterij baasveroordeeld kan worden en iets gaat terug betalen van het vermogen dat het onderzoek heeft gekost.

 6. @sander het land Curaçao heeft een openbaar miniserie, de officier van Justie is de aanklager, dus heeft het land geen “dure” advocaten nodig. Wel zal het OM extra haar best doen en alleen de zaak voor een rechter brengen als ze zeker zijn dat het een kans van slagen heeft. Ook het OM houdt er niet van te verliezen van een stel “dure” advocaten en gezichtsverlies leiden is niet is wat het OM hier kan gebruiken. Als de zaak bijna rond is zal dit gebaseerd zijn op feiten en zullen er in iedergeval personen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

 7. Ik vrees dat Sander gelijk heeft. Ik denk dat het OM vanuit Nederland de instructie heeft om vooral geen zaken te produceren die politieke onrust kunnen veroorzaken.

  Dus weigert het OM ook Schotte aan te pakken, al krijgen ze de bankafschriften van Schotte met daarop stortingen door de Italiaanse mafia op een presenteerblaadje aangereikt.

 8. het zal me echt verbazen als de familie dos Santos aangepakt gaat worden door het OM.
  Het OM gaat niet het lef hebben om dit te doen.
  als er veel bewijs was, waren ze al lang gearresteerd.
  Deze familie heeft geld zat om met advocaten alles aan te vechten.
  Het land curacao is failliet en heeft geen geld voor goede advocaten.
  Dus de doofpot is snel gevonden.
  miljoenen aan geld voor dit onderzoek is verspilt.

 9. Elmer Wilsoe, de loopjongen van Dos Santos, kan al vast beginnen met brieven schrijven.

  Naar Bon Futuro voor een cel met airco voor Robbie. Naar de koningin een brief met het verzoek om gratie.

 10. Nou, ik ben benieuwd of de big spender achter dse MFK mafia eindelijk voor de bijl gaat. Al heb ik weinig vertrouwen in het OM. Ze weten een asociale roekeloze buschauffeur met 4 dodelijke ongelukken op zijn conto niet eens achter de tralies te krijgen.

  En wordt je veroordeeld, dan lach je het OM hard uit want het gevang ga je niet in. Of wel, Brian Mariano?

 11. Men heeft namelijk geld nodig om het Nederlandse Forentsich Instituut te betalen. Dus snel de bintu zaak afronden jongens 🙂

 12. Alvast de paspoorten van de familie Dos Santos, Van der DIjs, en Schotte, Jamaloodin, El Hakim en Wilsoe innemen?