• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto nelsonmandela.org: Nelson MandelaCURAÇAO – De artsen van Nelson Mandela spreken berichten tegen dat de vroegere antiapartheidsleider in een ‘vegetatieve staat’ verkeert. Dat heeft het bureau van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma in een verklaring laten weten.

 
Volgens het bureau van Zuma blijft de toestand van Mandela, die sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria verblijft, kritiek maar stabiel.

Beademingsmachine
Mandela wordt in leven gehouden door een beademingsmachine, blijkt uit documenten die bij de rechtbank zijn ingediend in verband met de zaak van de herbegraving van zijn kinderen. Zijn gezondheidssituatie is ‘hachelijk’, staat in de papieren. “De verwachting van zijn aanstaande dood is gebaseerd op wezenlijke informatie.”

Herbegraven
De rechtszaak waarvoor de documenten werden overlegd draaide om de laatste rustplaats van drie overleden kinderen van Mandela. De lichamen zijn gisteren herbegraven op hun oorspronkelijke begraafplaats in het dorp Qunu, waar ook Mandela begraven wil worden. Volgens Mlawu Tyatyeka, een kenner van de Xhosa-cultuur van de familie-Mandela, moest over de kwestie snel worden beslist omdat de familie beseft dat Mandela nog maar kort te leven heeft.

Wens
“Het is niet zo dat wij wensen dat hij sterft. Het gaat er om dat als hij sterft, zijn laatste wens kan worden vervuld. Wij geloven dat je onheil over jezelf afroept als je een stervenswens negeert.” Mandela’s kleinzoon Mandla had de lichamen in 2011 naar Mandela’s geboorteplaats Mvezo overgebracht, waar hij een hotel heeft laten bouwen, in de kennelijke verwachting dat er veel mensen naar toe zouden komen. De familieruzie is uitgelopen op een partij vuilspuiterij over en weer.

Leed
Oud-aartsbisschop Desmond Tutu heeft de familie daar op aangesproken. “Alsjeblieft, laten wij niet alleen aan onszelf denken. Het is bijna alsof je Mandela in zijn gezicht spuugt”, zei Tutu. “Jullie leed is nu het leed van de natie en van de wereld. Wij willen jullie omhelzen, ondersteunen, en onze liefde voor Madiba via jullie laten blijken. Laten wij zijn naam niet besmeuren, alsjeblieft.”

Conditie
Mandela’s vrouw Graca Machel zei dat de ex-president zich soms minder prettig voelt, maar zelden pijn heeft. Zij zei dit op de bijeenkomst waar fondsen werden geworven voor de bouw van een kinderziekenhuis dat naar Mandela zal worden vernoemd.

© Novum

www.versgeperst.com