• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Philippe Maaskant over de consensusrijkswetten en de autonomie van Curaçao.

 
Het lijkt erop dat Asjes met de PS zijn zin krijgt. De consensusrijkswetten, die hij steeds weer ter discussie stelt, zullen inderdaad gaan verdwijnen. Hij wijst er terecht op dat deze wetten de autonomie in de weg staan. De kiezer heeft dan wel niet formeel voor onafhankelijkheid gekozen (dat wilde destijds in referendum maar 5 procent van de bevolking), maar de verkiezingsuitslag is ook duidelijk. Er is massaal gestemd op partijen die totale onafhankelijkheid van Nederland willen, of willen dat Curaçao zich zo min mogelijk van Nederland hoeft aan te trekken. Dan is duidelijk dat het merendeel van de kiezers nu onafhankelijk van Nederland wil worden of zo los mogelijk van Nederland wil staan. Nederland heeft dat begrepen.

De consensusrijkswetten zullen dus wel worden afgeschaft. Het is alleen de vraag of we blij worden van het alternatief. De druk wordt langzaam maar zeker opgevoerd. Er staat al een ‘Antillianenwet’ op de agenda van de Tweede Kamer. Die moet de massale toeloop van kansloze ‘Antillianen’ naar Nederland voorkomen. Het idee is om een migratiegolf naar Nederland, zoals destijds bij de onafhankelijkheid van Suriname, tegen te gaan.

Daarnaast zagen we dus recent het initiatief om het Koninkrijk te vormen tot Gemenebest. Met die constructie wordt de droom van Asjes en de PS werkelijkheid. Nederland kan ook nog trots (en met recht?) zeggen dat hiermee het koloniale tijdperk pas echt wordt afgesloten en sprake is van de zo begeerde ‘gelijkwaardigheid’. Curaçao wil geen toezicht van Nederland en Nederland wil zich niet meer met Curaçao bemoeien. Duidelijk!

De motivatie voor het ‘Gemenebest’-initiatief was onder meer….:
“Wat is immers nog de waarde van het Statuut is als een land zich onttrekt aan de uitspraken van de Rijksministerraad, zoals Curaçao deed na het rapport Rosenmöller. Dit rapport werd door Curaçao afgedaan als kolonialisme”.

Het Statuut doet ook geen recht aan de zelfbeschikking van alle landen. Laten we daar dus maar mee stoppen.
Dus wat gaan we zien:

Toelatingsregeling wordt door Nederland voorbereid en ligt klaar om in te voeren.
1. Asjes en zijn PS willen consensusrijkswetten weg.
2. Nederland zal dat niet binnen het Koninkrijk accepteren “take it or leave it”.
3. Nederland doet Gemenebest voorstel en Asjes gaat akkoord (om niet ‘af’ te gaan).
4. Toelatingsregeling wordt ingevoerd (En blijkt na vijf jaar procederen toch strijdig met Europese regels, maar dan is het te laat).
5. Als doekje voor het bloeden: stelt Nederland: “De ontbinding van het Statuut betekent niet dat de relatie met de eilanden verbroken wordt.”
6. Curaçao (Aruba en SMX) krijgt een eigen zetel bij de VN en lid van Caricom.
7. De gouverneur wordt afgeschaft en vervangen door een President. Hoera!
8. Het eigen paspoort versterkt ook de band met het land. Asjes wordt zo geholpen met zijn ‘Nation building’.

Makambas, en iedereen die Nederland geboren is en/of daar meer dan 10 jaar heeft gewoond zal zijn Nederlandse paspoort kunnen houden en dubbele nationaliteit krijgen. Wie kan daar tegen zijn?

Gemenebest

42 reacties op “Ingezonden: Asjes krijgt zijn zin”

 1. @Angy

  Gezien je beperkte talenkennis ben je dus gedwongen af te zien van bezoeken aan exotische landen waar Papiaments , Nederlands dan wel Engels – neem ik maar aan- niet de lokaal taal is.
  Je kunt je daar, naar nu blijkt, niet met een taxi-chauffeur in de lokale taal verstaan. Iedereen moet zich van jou in het Papiaments met de taxichauffeur alhier kunnen verstaan. Ik probeerde de onzin van je uitspraak aan te tonen. ( en je kunt ook niet tegen een taxichauffeur in die streken zeggen: even wachten, even opzoeken op internet……).

 2. De taxis en hun chauffeurs bij het vliegveld zijn een blamage voor ons eiland. Maar wat te denken van dat snekje voorbij de fontein. Ik betaalde er vorige week 10 gulden voor een batata met kroket, en dan krijg je een kroket die zo slap is dat hij uit elkaar valt.en een bakje kleffe batata.

  Als je dat als niets vermoedende toerist bestelt draai je je om en terug het vliegtuig in.

  Ik weet dat de gevangenis vol zit en dat Brian Mariano daarom nog vrij rondloopt, maar een perfecte vervangende straf zou zijn hem verplichten1 keer in de week een batata ku kroket te eten op Hato.

 3. @ Poly G:
  Shanghai, niet geweest, Hongkong: laten ophalen door Chinese vrienden, (mijn Chinees strekt niet veel verder dan “ping-ay-chimchoy” en om een onbekende chauffeur direct om een zoen te vragen, is m.i. too much)
  Moskou: “Добрый день, который занимает поездка в …”
  Kroatië: “Dobar dan, koji traje vožnja na …”
  Tokio: Heb ik niets te zoeken, zo ja dan zou ik eerst een cursus elementair Japans volgen. Momenteel zou ik niet verder komen dan “Konnichiwa”

  @Frenk Geeris:
  Zou zomaar kunnen. Ik heb verwezen naar het op de site gegeven advies, de prijs tevoren af te spreken. (Volgens S. Pas een “domme opmerking”) De enige keer dat ik op Hato een taxi moest nemen (wilde op dat tijdstip geen familie/vrienden/buren laten rijden) heb ik dat met succes toegepast.

  @Pukkie:
  Hoe we van Asjes/ Statuut/Vorming Gemenebest op taxi’s/met of zonder meter/ vaste of af te spreken prijs etc. zijn gekomen??
  Via denigrerende opmerkingen van sommige reageerders t.a.v. Curaçao/YDK’s etc.
  Mbt “het geneuzel” : m.i. is dat een van NL overgenomen fenomeen.
  Dus: terug naar Asjes etc.!

 4. @ Angy

  ik ben toch benieuwd welke taal je spreekt ale je een taxi neemt in bijvoorbeeld Shanghai, Moskou,Tokio en in Kroatië…..

 5. Angy, alleen in de eerste alinea van je link staan al 3 leugens:

  Alle taxichauffeurs hebben een zichtbaar geplaatst legitimatiebewijs. De meeste taxichauffeurs hebben tegenwoordig een meter met vastgestelde tarieven.

  Op het dak zit een bord “taxi” bevestigd

 6. @Sacha Pas:
  http://enjoy-curacao.com/nl/reisgids/vervoer/curacao-taxi-nl
  Zie 1e alinea, laatste zin.

 7. Ik moet altijd erg lachen als ik deze discussies volg. Het gaat in eerste instantie over afschaffen van het Statuut en het vormen van een Gemenebest. Voorwaar, geen klein bier. Maar binnen de kortste keren gaat het over tarieven van taxi’s en ontbreken van de meters.
  Wat een geneuzel allemaal. Geen wonder dat Nederland er vanaf wil.

 8. THoe zijn we via Asjes terecht gekomen bij taxis?

  Hoe dan ook, ik hoop op een sterk P. Blok (PAR,PAIS en PNP) dat de MF mafiafi n MAN) weerstand kan bieden. Wat de PS betreft heb ik twijfels. Elmer Wilsoe, het schandknaapje van dos Santos, vertrouw ik voor geen meter maar Asjes s en de overige partijleden geef ik voorlopig het voordeel van de twijfel. ondanks de slechte reputatie van Jasjes.
  PNP is te klein om alleen door te gaan en PAIS. heeft zich zoals verwacht nauwelijks geprofileerd en geen indruk gemaakt (geen goede en geen slechte).

  Niemand ook die de verschillen tussen de P partijen ziet dus laat ze samen een blok vormenen waar het beschaafde deel van dit eiland met vertrouwen op kan stemmen.

 9. Angy, een vrij domme opmerking van je over taxis. Als je de ritprijs vrij laat krijg je Oost Europese toestanden met waanzinnige ritprijzen en dwing je de toerist in een ongemakkelijke positie terwijl hij al zo afhankelijk is van de taxi, met zijn koffers in een onbekend land.

  Juist daarom werk je met vaste ritprijzen en die bestaan op Curacao ook, alleen de taxichauffeurs maken ze niet bekend omdat ze willen proberen hun onwetende klanten het dubbele te laten betalen.

  Dit eiland moet zich echt schamen voor zijn taxis en zijn taxistas.

 10. @Arie van der Loos:
  Of Loes een “typische macamba” is, valt nog te bezien: JIJ bent er iig wèl een!
  Het winkelpersoneel direct al beschuldigen van niet willen werken: nooit last van gehad, misschien ligt het wel aan de houding en gezichtsuitdrukking waarmee jij een winkel binnenstapt.
  @ Sacha Pas:
  Zou het misschien helpen als je de taxi in stapt, met een glimlachend “Bon día/ bon tardi/bon nochi” (al naar het gelang het tijdstip)? Als ik een taxi neem in Parijs, spreek ik Frans tegen de chauffeur, waarom zou ik op Curaçao dan geen Papiamento spreken ?
  Mbt taximeters: wat is er mis met tevoren afspreken van de ritprijs?

 11. @Arie, Of kom bv 5 voor 12 een winkel binnen of iets kleins te halen.. Niemand komt je helpen en na 5 minute doen ze het licht uit en zeggen ze meneer.. sorry meneer we zijn gesloten voor lunch

 12. Ja, Loes, ik ben recent enige weken in de USA geweest en als je dan terug komt besef je pas hoe erg het hier is. Het begint al als je op Hato in een taxi stapt bestuurd door een oningeinteresseerde chauffeur nog slechter gekleed dan Jamaloodin die alleen Papiamentu spreekt wat hij duidelijk laat blijken met Radio Mas op vol volume.

  De dag erna ga je roti eten bij Roti Mahaai en wordt je bediend door een oningeinteresseerde dame, kortaf, die je pas helpt wanneer ze klaar is met haar lange gesprek op haar mobieltje.

  Bij de roti dame dacht ik nog ‘wat goed dat hier geen toeristen komen’, maar een taxi is vrijwel het eerste wat een toerist ziet van het eiland. Het is ongelooflijk dat die branch niet gereguleerd is, om nog niet te spreken van het ontbreken van duidelijkheid over de tarieven. Dit eiland is te onontwikkeld voor taximeters, te fraudegevoelig ook, maar verdeel het eiland in een paar zones en stel voor iedere zone een tarief vast en hang dat, zoals in de USA, duidelijk zichtbaar op de taxi.

  Maar Loes vind het ongetwijfeld allemaal geweldig.

 13. Wel natuurlijk, dat we hoe dan ook de vrije keuze krijgen voor een Antilliaans of Nederlands paspoort.

 14. Loes, jij bent een typische macamba die de lokalen iedere dag weer wil laten weten hoe geweldig ze zijn, naar ik vermoed om toch vooral niet als koloniaal te worden gezien want daar zij wij Nederlanders o zo bang voor en is de redden dat we miljarden naar deze rots in zee hebben gestuurd.

  Jouw ‘al die aardige en vriendelijke bewoners’ doet toch echt de deur dicht. In winkels zucht men diep als je als klant binnen komt (ay no, mi tun ku traha), heel aardig is dat. In het verkeer moet je als je stoplicht op groen springt nog een minuut wachten omdat er nog tien mensen door rood rijden, heel vriendelijk is dat.

  Curacao is een prachtig eiland, maar op de aardige en vriendelijke bewoners is nog heel veel aan te merken en heel wat aan te verbeteren. En met onterechte complimentjes uitdelen, Loes, bereik je geen enkele verbetering.Integendeel, je bevestigt ongewenst gedrag.

 15. @ Henki. Onze wensen worden vervult, gelijkwaardigheid en geen statuut wil zeggen elk land heeft zijn eigen regels.

  Nog veel belangrijker is een eigen verantwoordelijkheid en juist van de verantwoordelijkheid voor Curacao wil Nederland af.

 16. @Bama Ik was niet geheel duidelijk zie ik. Ik bedoelde te zeggen dat men Bonaire graag als foothold wil blijven behouden. Vandaar namelijk ook dat men op Bonaire nooit de kans heeft gehad zich middels een referendum uit te spreken. Ze zijn min of meer weer gekoloniseerd door Nederland.

 17. @ Loes. Als ik een flesje of vijf goede rode wijn achter mijn kiezen heb denk ik er net zo over als jij en dat is helemaal niet verkeerd,alleen als ik de volgende dag wakker wordt en om mij heen kijk en de kranten open sla,denk ik heel wat anders,zal maar niet zeggen wat,daar ik dan weer op lange teentjes ben gaan staan.Pretig weekende

 18. @titanic, Nederland hoeft niets meer met curacao en wil het liever vandaag dan morgen kwijt.. als Washington het belangrijk vinden dan nemen ze het gewoon in wat ze al met meerdere andere eilanden hebben gedaan..

 19. Als Nederlander en deels wonend op Curaçao volg ik de discussie met grote belangstelling. Ik zou niet graag vertrekken uit het geweldige land waar ik mij zo fijn voel. Al die aardige en vriendelijke bewoners verlaten? ik moet er niet aan denken. Natuurlijk respecteer ik de wens van de bevolking om los van Nederland te komen maar laat dat op een vriendschappelijke manier gebeuren zodat we ook in de toekomst in goede harmonie kunnen leven. In Nederland én op Curaçao.

 20. @Phillipe Kleine aanvulling:
  Stelling 6 a.Curaçao (Aruba en SMX) krijgt een eigen zetel bij de VN en lid van Caricom.
  Stelling 6b. Bonaire, Saba en Sint Eustatius blijven als bijzondere gemeente behoren bij Nederland.
  Men wil om geo-politieke redenen de foothold voor de kust van Zuid-Amerika niet kwijt. Deze opdracht komt rechtstreeks uit Washington.

 21. @Philippe Maaskant; Inderdaad geen verleden tijd, en dat bedoel ik dus ook, we zitten nog in die “sferen” die ik omschrijf als zijnde MFK sferen, het spreekt aan. Van Raak en Bosman hanteren dit ook door Rosenmoller weer op te voeren alsof dat nu dus de maatstaf is voor het huidige gebeuren, en daar ben ik dus niet van overtuigd.
  De wonderbaarlijke genezingen en bekeringen en omkeringen vliegen ons om de oren en ik moet het eerst nog duidelijk zien en horen dat we (Curaçao dus) nog steeds DIE kant op willen.
  Als luchtballonnetje is het stuk van Raak en Bosman aardig, en geeft voedsel tot overdenken, maar meer dan dat zie ik er op het ogenblik niet in.

 22. @Tuna ” Zolang het rapport Rosenmoller vaak wordt genoemd dan zitten we dus nog steeds in MFK sferen.”

  Het was de PS van Asjes die Schotte met MFK destijds terugfloot uit de rijksministerraad. Die is nu de grootste en aan de macht! Niks “verleden tijd”.

  @Zorro, point taken!

 23. @Jackson, misschien helpt dit stukje je een beetje op weg? (wikipedia)

  Dutch society is egalitarian, individualistic and modern. The people tend to view themselves as modest, tolerant, independent and self-reliant. They value education, tolerance, hard work, ambition and ability. The Dutch have an aversion to the non-essential. Ostentatious behaviour is to be avoided. Accumulating money is fine, but the gratuitous spending of money is considered something of a vice and associated by some people with being a show-off. A high style is considered wasteful and suspect with most people. The Dutch are proud of their cultural heritage, rich history in art and music and involvement in international affairs. Dutch manners are frank with a no-nonsense attitude; informality combined with adherence to basic etiquette. This might be perceived as impersonal by some other cultures but is the norm in Dutch culture. As always, manners differ between groups. Asking about basic rules will not be considered impolite.

 24. Kolonies is toch al niet meer van deze tijd.. Kan toch niet dat een paar eilandjes bij Venezuela nog bij het Koninkrijk der Nederlander horen?

  Gewoon onafhankelijk worden!

 25. niet zolang geleden is er een duidelijk signaal afgeven tijdens het stemmen dat we er voor gaan. Ook geeft de PS aan dat we gaan voor gelijkwaardigheid, het statuut is een onding, de rijksministerraad alleen goed voor een zakkenvuller die verklaard dat iemand de beoogde opvolger is.
  Onze wensen worden vervult, gelijkwaardigheid en geen statuut wil zeggen elk land heeft zijn eigen regels. Daar schuilt dus het gevaar want wat wij willen doen kan een ander land dus ook doen. Ook kunnen we dan niet meer mee liften om ons vrij te kunnen vestigen in Europa.

 26. Een correcte inschatting van Philippe.

  Ik denk zelfs dat Nederland deze gang van zaken al ruim voor 10-10-10 zo heeft gepland, eerst de NA opsplitsen en dan de landjes per stuk aanpakken. Tenslotte was het niet moeilijk om te voorspellen dat Curaçao er een puinhoop van zou gaan maken. Voor Nederland is hier geen eer te behalen. Dat gemenebest zal er komen, VVD en SP plus PVV (die tactisch genoeg niet mee lijkt te doen) is al 71 zetels, die 4 extra vinden ze wel.

 27. En wat lezen we daarna…

  “Een discussie over de staatkundige structuur van het Koninkrijk heeft op dit moment geen prioriteit. Dit verklaren lokale politici in een eerste reactie op het voorstel van de Nederlandse Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) om de staatkundige structuur van het Koninkrijk te herzien en er een Gemenebest-constructie van te maken.”

  Denken onze politici nu echt dat we JAAAREN tegen het Koninkrijk aan kunnen blijven trappen, de Koninkrijkswetten ter discussie kunnen stellen, het Koninkrijk bemoeizucht kunnen verwijten, de Rijksministerraad voor joker kunnen zetten, er niet samen in slagen de Politie te organiseren, met Wilsoe zelfs het OM te ondermijnen, de makambas in “zakken” terug te sturen, en als er dan reactie komt (actie=reactie!), dan plotseling zeggen dat “het geen prioriteit heeft”?

  Wat naief….Curacao zal straks zo klem zitten dat het wel moet. Buigen of barsten.
  Met de Curacaose trots is buigen niet aan de orde, dus volgt het Gemenebest.. 1+1=2

  Het sleuteljaar is 2019. Isla weg, Schuld aan NL aflossen, Financiele sector gekrompen..St Maarten uit Centrale bank. Curacao hapt naar adem. NL doet geste met restschuld en hoepla, daar is het Gemenebest (want voor wat hoort wat) en “Asjes for President” (benoemd voor het leven…)

  Ik ga een handel in zakdoeken beginnen. 🙁

 28. Ik zie dit voorlopig niet gebeuren, vanuit Curaçao zal er weerstand zijn betreffende de vorm en Nederland zal de twee bedenkers van dit plan voorlopig wel terugfluiten. Dit is te vroeg en te veel geënt op de eerste regering na 10-10-10 en de uitspraken van die domme club. Zolang het rapport Rosenmoller vaak wordt genoemd dan zitten we dus nog steeds in MFK sferen.

  We kunnen ons niet door de negatieve MFK erfenis en de interpretatie daarvan, vooral door Van Raak iets aanmeten of laten aanmeten. Vergeet u ook niet dat deze man verder wil, zichzelf profileren hoort daar bij.

  De signatuur van het eiland zal eerst duidelijker en consistenter moeten zijn, niet iedere partij staat een grotere onafhankelijkheid voor, noch heeft het overgrote deel daarvoor gekozen of dit op een ander wijze kenbaar gemaakt of kunnen maken.

 29. @Sorry,

  Wanneer ben je dan wel een Nederlander en hoe ziet een Nederlander eruit?

  Just ter info: Volgens mij kan Asjes beter Nederlands dan menig PVV’er.

 30. Toch lijkt me dit niet geheel juist. Het grote deel van de bevolking heeft NIET op PS gestemd. DIe staat voor duidelijke onafhankelijkheid (hoewel niet iedereen die erop stemt dat ook volledig wil of realiseert wat het inhoudt. SOmmigen stemmen er ook op uit protest en niet voor onafhankelijkheid). Mensen hebben op PAIS gestemd omdat het nieuw is, jong en welliswaar voor onafhankelijkheid maar na een referendum en dan zullen we altijd nog zien wie voor of tegen is.
  PS had niet de volledige meerderheid. EN de rest van de partijen is mijns inziens niet geheel voor onafhankelijkheid dus die stelling is niet juist. Referendum houden en dan weten we meer.

 31. @ Philippe Maaskant. Zie jij een weg terug Zorro? En zou je dat willen?

  Die vraag komt binnen, hoor, want ik heb er geen moment over nagedacht en was dat ook eigenlijk niet van plan. Vanuit respect voor je artikelen en reacties zal ik een poging wagen zonder je waarschijnlijk van teleurstelling te kunnen vrijwaren. Ben ik wel de juiste persoon om deze vraag te beantwoorden? Ik voel me geen nazaat van een slaaf noch van een slavenhouder noch van een kolonisator noch van een gekoloniseerde. Ben ik daarvoor niet te rationeel en te nuchter, want ik mis de emoties die hier zo kenmerkend zijn. Mijn antwoord heeft ongetwijfeld te maken met mijn leeftijd, waardoor ik volgens mij zelfs niet de eerste meter asfalt van die weg zal meemaken. In principe heeft Curacao het zelfbeschikkingsrecht om onafhankelijk te worden maar wel op een democratische wijze, waarvoor een referendum volgens mij noodzakelijk is. Je geeft me geen enkel houvast dat er een weg “heen” moet zijn, voordat er gesproken kan worden over een weg “terug”? Curacao heeft bijv. geld nodig, banen, een andere mentaliteit en diverse pelotons van mensen die kwalificaties hebben op de gebieden waar een land die nodig heeft en hoe mogen we echt met vertrouwen verwachten, dat de huidige mensen zonder die kwalificaties het land een goede weg wijzen? Als er een weg “heen” zal zijn, moet dit zo zeker zijn en gedegen in elkaar zitten dat er geen weg “terug” zou mogen/moeten zijn. Ik vind, dat ik niets te willen heb, maar het volk moet dat willen, maar dat kan niet zonder goede en uitgebreide informatie zonder enige invloed van politieke partijen, want die zijn niet voor het volk maar voor zichzelf. Dit zijn zo de vrije gedachten, die direct in mij opkomen. Resumerend: mij maakt het niet uit, als de weg permanent aangelegd kan worden met welzijn en welvaart voor iedereen mede door nivellering zonder sluiproute terug. Tot slot ben ik van mening, dat de steun voor Gemenebest te gering zal zijn en dat Nederland het meest zal moeten slikken/treuren. De hang en de uitgestrekte hand is nog te sterk richting Nederland.

 32. Asjes zal zeker niet tegen zijn, tenslotte is hij in Rotterdam geboren.
  de Europese nederlander ook niet die hebben laatst ook gestemd voor onafhankelijkheid.

 33. Aangezien een afscheid van curacao toch ” boven de markt hangt” en Curaçao toch op enig moment uit het Koninkrijk verdwijnt /wordt verwijderd, heeft dat nu al gevolgen. Makambas zullen wel gek zijn om nu een huis te kopen op het eiland. Bestaande Curaçaose woningen van al dan gepensioneerde Nederlanders zullen versneld verkocht gaan worden om het te verwachten toekomstig verder prijsverval voor te zijn.

 34. @Zorro, Asjes blijft roepen dat hij van die Rijkswetten af wil. Nederland zal dat niet doen. NL zal zelfs extra eisen stellen om het creatief boekhouden met overheids NV’s tegen te gaan. Als Asjes dat accepteert en zegt “het lukte niet”, is het een slapjanus. Dat zal hij willen voorkomen. Dus gaat hij akkoord met het afschaffen en stemt ook in met “gemenebest” constructie. Nederland bouwt het best listig op. Curaçao kan dus kiezen: inbinden of zelf doen. Stap voor stap gaat het die kant op. Met een bevolking die al nauwelijks Nederlands meer spreekt, moeten we niet verwachten dat de “band” met Nederland zal blijven zoals hij is.

  Zie jij een weg terug Zorro? En zou je dat willen?

 35. Eindelijk wordt de boodschap in Nederland begrepen.
  Ons stemgedrag bij de laatste 2 verkiezingen is wel zo duidelijk voor automnomie dat een referendum echt niet nodig is.
  De laatste 2 democraties gekozen regeringen hadden beiden hoog in het vaandel de consencus rijkswetten af te schaffen. Onze rechtvaardige strijd om zelfstandigheid is bij het aantreden van onze nieuwe regering onder de mantel van de PS en zijn voorman Asjes duidelijk bij de kolonisator overgekomen.
  Hoe nu verder.
  Eerst een vriend of famililid een paspoort laten ontwerpen, ik stel voor om de kaft de PS kleur te geven. Fraude bestendig is in ons nieuwe land gelukkig niet belangrijk als het maar mooi is. Het lijkt me wel een aanrader het zo snel mogelijk te doen, want je zal zien dat er weer een golf landverraders naar Europa willen vluchten.
  Dan de vriend of familielid die boos is niet voor het paspoort in aanmerking gekomen te zijn bankbiljetten laten ontwerpen, waarop natuurlijk prominent onze vrijheidstrijders zullen moeten prijken.
  Stellig zijn er inmiddels wel enkele honderden door de PS tot stand gekomen woningen klaar om onze prominente landgenoten vanuit Nederland hier een passende huisvesting te bieden, dus aan kennis geen gebrek. Ook aan banen niet, want verblijfsvergunningen voor exkolonisators worden natuurlijk niet verlengt.
  Hoera, eindelijk baas in eigen huis!!!!

 36. Sorry maar asjes is geen nederlander. Dat je dr bent geboren maakt het jou geen nederlander.
  Hij lijkt er niet op en spreekt het niet als een NL.

 37. Dat betekent :vlucht van de talentvolle YdK naar Nederland om het kansrijker Nederlanderschap te behouden.Curacaose ouder(s) met kinderen in Nederland vertrekken eveneens naar makamba-land. Gepensioneerden die minder dan 10 jaar op het eilandje wonen, maken rechtsomkeer.De andere gepensioneerden zien de verdere teloorgang en verloedering van Curacao en trekken aan hun stutten. Huizen komen leeg te staan ,huisprijzen storten in.KLM reduceert het aantal vluchten naar Curacao. Faillssementen .van winkels en bedrijven.De bouw van Sambil kunnen ze nu al stopzetten.
  Maar dat alles intereseert Asjes en de overige elite in het geheel niet. Macht en plaka is datgene waarnaar zij streven. HET VOLK interesseert ze helemaal niet. Dat bewijzen ze al decennia. Schandelijk . Een poltieke partij die dat alles niet wil, kan zich natuurlijk nu wel heel goed profileren en het volk duidelijk van de dramatische gevolgen van deze zogenaamde vrijheid op de hoogte stellen en laten inzien dat ze daarmee hun eigen graf graven.. Als ze dat doen: bij verkiezingen: einde PS met die Asjes en einde MFK met die…..ik krijg zijn naam niet uit mijn mond.

 38. Er is echter een probleem voor afschaffing van de consensusrijkswetten en de status van Gemenebest: alle koninkrijkspartners moeten het willen en als dat niet gaat lukken wie zou zich dan het meest benadeeld voelen Nederland of Curacao? Een verkiezingsuitslag pro onafhankelijkheidspartijen zal heel anders zijn dan een referendum voor/tegen onafhankelijkheid is mijn idee dus een eventuele vreugde van Nederland lijkt me voorbarig.

 39. het is hoe je het wilt lezen !!!!! kan ook zo zijn dat het voorstel van van Raak SP en dhr Bosman VVD er is om van Curaçao een Gemene best te maken (het engelse systeem) om in 1 keer van alle gezeik, hoofdpijn en financieel bijspringen af te zijn.

 40. Betekent dit nou dat Churandy Martina en de honkbalkampioenen voor de Curacaosce vlag kunnen uitkomen?

 41. Ach Philippe, voordat het zover is bestaat de PS allang niet meer en heeft Jasjes eieren voor z’n geld gekozen en is hij terug naar zijn vaderland aan de Noord Zee.

 42. tijd om in te pakken.