• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

DalingCURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer (CPI) is in mei met 0,5 procent gedaald ten opzichte van april, van 123,7 naar 123,1. Gemeten over een periode van twaalf maanden, namen de prijzen met 2,6 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De grootste impact op de prijsontwikkeling gedurende de maand mei is veroorzaakt door de prijsdaling van elektriciteit met 8 procent (bestedingscategorie ‘Wonen’). De tweede grootste impact is te wijten aan de prijsstijging van benzine met 5 procent (bestedingscategorie ‘Vervoer en communicatie’).

Bestedingscategorieën
Goedkoper werden de bestedingscategorieën ‘Wonen’ (-1,7 procent), ‘Voeding’ (-0,7 procent), ‘Gezondheidszorg’ (-0,2 procent), ‘Overig’ (-0,2 procent) en ‘Kleding en schoeisel’ (-0,1 procent). Duurder werden de bestedingscategorieën ‘Dranken en rookwaren’ (+1,5 procent), ‘Vervoer en communicatie’ (+0,7 procent) en ‘Woninginrichting en huisraad’ (+0,3 procent). De bestedingscategorie ‘Recreatie, ontwikkeling en educatie’ bleef stabiel in prijs.

Omzetbelasting
Het nieuwe tarievenstelsel voor de omzetbelasting (OB), die per 1 mei van kracht is geworden, heeft ook een rol van betekenis gespeeld bij de prijsontwikkeling. De invloed hiervan was met name merkbaar in de prijsontwikkeling van de voedselgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ (-3,5 procent) en de productgroepen ‘dranken’ (+1,3 procent) en ‘rookwaren’ (+1,9 procent).

3 reacties op “Prijzen 0,5 procent lager in mei dan april”

  1. Als ik het bericht lees en jullie reactie kan ik vaststellen dat jullie tevel drinken en roken gezien jullie er niks van merken. En ook eten jullie niet genoeg aardappelen, groente en fruit!!! foei toch!!

  2. Ik merk ook niks van de prijsdalingen.. Mijn inziens zijn de prijzen nog altijd continu aan het stijgen.

  3. Nou daar zijn we dan blij mee,het is alleen niet te merken in mijn knip!