Dési BouterseCURAÇAO – De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zijn tiende minister ontslagen. Gisteravond rolde de kop van Shirley Sitaldin, tot voor kort minister van onderwijs. Haar opvolger is vanmiddag meteen beëdigd door president Bouterse, die inmiddels drie jaar in het zadel zit.

Het ontslag van Sitaldin hing al maandenlang in de lucht en komt in Suriname dan ook niet aan als een verrassing. Zo was de ontslagen minister onder meer openlijk verwikkeld in een conflict met de vicepresident van het land over de aanschaf van nieuwe schoolboeken. Ook op haar eigen ministerie genoot ze weinig ondersteuning van de ambtenaren.

Opvolger
Officieel klinkt het echter dat Sitaldin haar portefeuille om ‘persoonlijke redenen’ ter beschikking heeft gesteld. Haar opvolger is de jonge, en relatief onbekende, Ashwin Adhin. De 33-jarige partijloze universiteitsdocent is in Suriname vooral bekend als de voorzitter van de Culturele Unie Suriname, een vereniging die opkomt voor de promotie van de Hindoestaanse cultuur.

Lof
Adhin liet zich tijdens zijn beëdiging in Paramaribo vol lof uit over het beleid van president Bouterse. “Bouterse is in staat boven de partijen uit te stijgen. Ik ben onder de indruk van zijn visie en zal het in mij gestelde vertrouwen zeker niet beschamen. Wanneer je voor een taak als deze wordt gevraagd, is het haast je plicht om die aan te nemen. Voor het volk, en voor Suriname”, zei hij.

Geen verrassing
Het presidentschap van Bouterse steunt op een wankele coalitie met twee voormalige aartsrivalen, waaronder voormalig rebellenleider Ronnie Brunswijk. In Suriname wordt daarom nog amper opgekeken van een ontslagen minister meer of minder. Naast de tien ministers ontsloeg Bouterse ook al een onderminister en talloze directeuren van overheidsbedrijven. Een minister die in Suriname een jaar heeft gediend en eervol wordt ontslagen, blijft na de laan te zijn uitgestuurd recht hebben op een riant salaris, een pensioenuitkering en een levenslange ziektekostenverzekering.

© Novum

3 reacties op “Bouterse ontslaat tiende minister in drie jaar”

  1. Kan ik ook niet voor een jaar en één dag minister worden daar? Zzzzzzzzzz.

  2. Gaat de goeie kant op Bout Wanneer jij???

  3. Bouterse en Schotte, meer bananas vind je ze niet.

    Allebei een reeks veroordelingen op hun naam, allebei nooit verder gekomen dan de lagere school, allebei met een minderwaardigheidscomplex dat ze proberen te compenseren met veel machtsvertoon (lijfwachten, gepantserde auto’s) en pracht en praal (peperdure reizen in prive vliegtuigen). Allebe ook steunend op de domme en arme kiezer die ze voor een dollar kunnen kopen.