• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Athony Saiji: Amerigó ThodéCURAÇAO – MFK-Statenlid Amerigo Thodé beschuldigt minister van Financiën José Jardim van leugens. Volgens Thodé heeft Jardim opzettelijk een te somber beeld geschetst van de financiële huishouding van het eiland, om diverse bezuinigingen makkelijker door te kunnen voeren.

Dat schrijft hij in een brief die maandag is verstuurd naar de Statenvoorzitter. “Het is opmerkelijk dat in tegenstelling tot eerdere verklaringen van de minister van Financiën, zoals bijvoorbeeld tijdens de Nationale Dialoog en verschillende andere redes, het financieel rapport van de heer Jardim zelf een heel ander financieel plaatje weerspiegelt”, vindt Thodé. “Het desbetreffende rapport geeft aan dat het jaar 2012 afgesloten zal worden met een tekort van 0,3 miljoen gulden, welke minder is dan 0,1 procent van de totale begroting van de regering. Dit tekort resulteert als de som van het voorlopige tekort van 65,3 miljoen gulden op de gewone dienst en een overschot van 65 miljoen op de kapitaaldienst.”

Tekort
In het tekort van 65,3 miljoen gulden zit volgens de MFK-politicus een bedrag van 70,5 miljoen gulden verwerkt dat betrekking heeft op belastingopbrengsten die tot 2012 behoren, maar geteld worden als inkomsten over 2013. Belastinginkomsten die betrekking hebben op 2012 maar geïnd worden in 2013, worden namelijk geteld als inkomsten over 2013. Door de Nederlandse regering is er 44,9 miljoen gulden overgemaakt aan opbrengsten uit de BRK-regeling, waar later door Nederland een claim op is gelegd. De rechter bepaalt nu aan wie het geld toebehoort. Het Land hoeft het bedrag niet terug hoeft te betalen als de rechter in het voordeel van het eiland beslist, schrijft Thodé.

Curoil
Thodé noemt ook een bedrag van 25,6 miljoen gulden aan achterstallige betalingen op gebied van omzetbelasting en invoerrechten door Curoil. Ook dit bedrag heeft betrekking op 2012, maar wordt in 2013 geïnd door de staat. In februari is de eerste termijn overgemaakt door het bedrijf. “Als gecorrigeerd wordt voor deze puur technisch administratieve verwerking van de belastingopbrengsten van 2012 in 2013, dan resulteert ook het saldo op de gewone dienst in een positief bedrag ter grootte van 5,2 miljoen gulden”, concludeert het Statenlid.

SVB
Thodé gaat verder: “Bovendien zit in het gepresenteerde tekort van 65 miljoen gulden op de gewone dienst ook het tekort in de sociale fondsen die beheerd worden door de SVB. Het voorlopige tekort van de SVB bedraagt 62,8 miljoen gulden. Dit betekent dat zelfs voordat gecorrigeerd wordt voor de belastingopbrengsten die tot het jaar 2012 behoren, maar ten gunste van 2013 komen, het voorlopige tekort voor meer dan 96 procent bestaat uit het tekort van SVB. Conform de wet dient de regering dit tekort aan te zuiveren en wordt het daarom geregistreerd als een tekort op de gewone dienst van de regering, ondanks dat de regering deze fondsen zelf niet in beheer heeft”. Volgens Thodé zou het op zijn plaats zijn als Jardim uitleg geeft waarom de tekorten lager zijn dan hij aanvankelijk beweerde.

Jamaloodin
“De heer Jardim ging zo ver dat hij het Curaçaose volk heeft voorgelogen en gemanipuleerd door valse cijfers te presenteren om het volk te overtuigen dat deze pijnlijke maatregelen doorgevoerd moesten. De heer Jamaloodin heeft iedereen opgeroepen om rustig de rapporten met de daadwerkelijke cijfers af te wachten. Dit is nu dus het geval. De rapporten laten precies zien wat de heer Jamaloodin al maanden geleden heeft aangegeven”, aldus Thodé.

24 reacties op “Thodé: ‘Jardim liegt over financiën Curaçao’”

 1. Thodé heeft destijds de eis van de Staten dat Jamaloodin moest opkrassen wegens getoonde onkunde d.m.v. een motie van wantrouwen, samen met o.m. andere MFK-leden ondertekend! En nu zegt hij dat Jamaloodin de juiste cijfers heeft gepubliceerd en dat Jardim er niets van snapt. Zal Jamaloodin met een paar kornuiten onlangs even aan de deur van T langs zijn geweest? Het is natuurlijk bekend dat T. een slippendrager is van Schotte maar dat hij niet meer weet wat hij in het verleden alllemaal heeft ondertekend, getuigt van weinig intelligentie van de man. En mede in zijn handen ligt de toekomst van Curacao. Dan weet je het wel. Ik begrijp nu ook dat de zoon door ontbrekende sturende opvoeding drugsdealer is geworden. ‘De zoon heeft natuurlijk in zijn jeugd alle niet het daglicht kunnende verdragen activiteiten van pa-lief gezien en ja dan kom je vanzelf op het criminele pad. Goed gedaan Pa ! Petrus weet in het hiernamaals wel met zulke lieden om te gaan. Als je in God gelooft ontloopt uiteindelijk niemand zijn beloning of …..zijjn straf.

 2. Laten we de discussie zuiver houden, Amerigo is inderdaad de vader van een groot crimineel maar dat doet hier verder niet ter zake.

  Ik kan me althans niet voorstellen dat Amerigo zijn diplomatieke paspoort gebruikt heeft om zijn zoon in Nederland van aanvoer te voorzien.

  Amerigo heeft het recht deze vragen te stellen ondanks dat ze vrij dom zijn, maar wat kun je verwachten van een partij die het land laat besturen door de voormalig ramenwasser van de Cactusclub (Rudney Garmes) en de kopieerapparaatbediende van de politie (Pik Pisas). Maar goed, waarschijnlijk zijn dat wel de enige MFK-ers zonder rechterlijke veroordelingen.

 3. Het is inderdaad van de gekke dat Amerigo Thode, die zijn zoon tot een groot drugscrimineel heft opgevoed, het podium krijgt om zijn mafiose partij te vertegenwoordigen.

  Amigo Amerigo, als je je zoon al niet kunt opvoeden, hoe kunnen wij in jou vertrouwen als vertegenwoordiger van een land?

  Gezien het verleden van zijn zoon zou ik, ondanks of beter juist vooral vanwege zijn diplomatieke status, de koffers van Amerigo extra controleren als hij op reis gaat.

 4. Noem mij 1 ander land waar de vader van een gedtineerd rugscrimineel het podium kriigt om zijn mening te uiten? Juist, in elk beschaafd land zou Amerigo Thode naar huis worden gestuurd om eerst zijn kinderen eens op te voeden voordat hij zich met landszaken gaat bezighouden.

  Mijn persoonlijke mening? Zoon het gevang in, vader ook! Want die heft van de opvoeding van zijn zoon een grote puinhoop gemaakt, omdat hij liever achter Schotte aanliep.

 5. Tja, Amerigo Thode, ik vind het een wat zielige man die in zijn leven niet veel bereiktheeft en goed beseft dat hij alleen dankzij de mafiosi van de MFK zowaar nog in de Statenkan komen Diep in zijn hart heeft Thode een grote hekel aan die partij en zijn gestoorde leider, maar Thode kan op zijn leeftijd niet veel meer slaafs achter Schotte cs aanlopen want ergens anders komt hij niet meer aan de bak.

  Dus zeurt hij over transparantie terwijl zijn partij juist zo ontransparant mogelijk probeert te zijn om alle misdaden en wandaden van de partij en zijn incapabelem kopstukken te verhullen.

  Arme Thode en zijn transparantie. Zijn zoon was vorig jaar zelfs even te transparant bij het pakken van zijn koffers en werd meteen gepakt wegens drugssmokkel.

  Ik zie Amerigo vaak denken, wat heb ik van mijn leven gemaakt.Ik loop als een schaap achter de mafia aan en heb mijn zoon opgevoed tot drugsdealer.

  Arme Thode, vooruit laten we de zielepoot zijn vragen stellen en die beantwoorden,gun hem zijn momentje geluk in zijn armzalig leven.

 6. @Thodé…….zwijg!!

 7. Wijlen Statenlid Helmin Wiels heeft een lijst vragen naar de voormalige MFK regering gestuurd over een reeks benoemingen van MFK gelieerden in allerlei overheidsfuncties. Met name de byside van Schotte kreeg een groot aantal commisariaten.

  Deze vragen zijn door de MFK tot op heden niet beantwoord. En dan durft Amerigo Thode zich nu te beklagen over een gebrek aan transparantie?

 8. Ach ja, nu opeens is Mr. Thode geinterresseerd in waarheid en transparantie.. Seriously??!! Dude, heb je niks te doen ofzo? Al je geld witgewassen?

 9. Als ik Jardim zou zijn zou ik hem aanklagen voor laster. Mooie kans om Amerigo in een rechtzaak te laten bewijzen dat ze niet van het land gestolen hebben.

 10. De beste stuurlui staan aan de wal. Volgende keer toch maar MFK stemmen, krijgen we weer een sluitende begroting!

 11. Over de heer Jamaloodin gesproken… Waar is hij?

 12. Nice one Nacho!

  Jamalolodin als minfin was het slechtste “financiele” begin ooit voor Curacao na 10-10-10. De mensen die dat niet inzien hebben geen verstand van zaken. Er was geen good governance, geen transparantie, alleen maar (verloren) rechtzaken tegen ontslagen directieleden en een hoop vriendjes politiek. mr. Thode, hou gewoon je mond.

 13. Het net wordt steeds strakker getrokken door de OM,veel wit spul waar ze mee werkten (vlogen????????????????????de hele wereld rond),en dat was de grote klap die Wielhelm had geopenbaardt.miljoenen ((((((((((((((((((((((((99999999999999999999999999999999999((((((((((((10)10 10 miljard 000000000000000000000000000000000000000000000000000),in 2 jaar dat was het en je zal zien ook de uitkomst????????????????????????????????????????????????????????????????over toe de orde van de dag?HHAAAAAAAAAAAAA,Ha

 14. Ja Hij heeft gelogen,wie liegt er nou.Denkt deze loser nog steeds in de leugens van zijn tuinkabouter de loser eerste klals 1-3 mavgabgraai die hij in zijn hart na staat,weet hij hoeveel deze tuinkabouter aan wit spul heeft kunnen vervoeren over de hele wereld en binnen is gelopen met zijn cornuiten in het kwaad????????????????????????????.en toch straks maar weer stemmen op hem na zijn mooie spraak op de dag van verderfte ëxcuse de vlag.

 15. Laat Amerigo Thode in plaats van zijn inhoudsloze betogen inderdaad zijn zoon eens opngaan voeden die van hem de normen en waarden heeft meegekregen dat drugs smokkel heel normaal is.

  Tja, MFK, de appel valt niet ver van de boom, niet Amerigo?

 16. Ach Thodé waar was jij toe Jamoloding het land financieel aan de rand van de afgrond zette, nadat we de beste financiële positie ooit hadden in tientallen jaren.
  Waar was je toen Thodé, toen deze pistolen paultje alles maar aan elkaar loog en breidde om zijn nonkennis maar niet te laten blijken, waar was jij Thodé toen er in Nederland over de financiën gepraat moest worden en men vanuit de Curaçaose delegatie er voor zorgde dat vooral jamoloding niet aan het woord zou komen en het gesprek door door mantelpak Stella liet doen.
  Waar was jij toen Thodé toen jouw partij zo ongeveer alles aan elkaar loog wat er te liegen was, van druktank tot screening en van ……ach teveel om op te noemen.

  Laat Jardim maar lekker “liegen”, hij heeft verstand van de zaken waarover hij “liegt”, en wekt bij mij meer vertrouwen op dan wie dan ook uit jouw eigen totaal onbetrouwbaar gebleken partij, het moment waarop jouw partij met geld omging was toen ze stemmen kochten, dat ging ze goed af, maar verder is het een puinhoop en een poel van onbenul en onkunde en vriendjespolitiek hanterende club gebleken.

  Ajo Thodé

 17. Wat een lachertje! Een stelletje mafiose domoren die willen beweren dat Dr. Jardim niet kan rekenen. Zelf hebben ze ons land leeggeplunderd en alles in eigen zak laten verdwijnen. Uitroeien die rotte appels en voorgoed de mond snoeren!

 18. Ieder lid van de MFK en MAN zijn lid van een maffia organisatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. Maar meneer Thode, maak uzelf niet zo belachelijk met uw uitspraak :”Jamaloodin had gelijk”

 20. Ikke kent ook een oud MP ( volgens mij mfk)die de curacaose bevolking ook heeft voor gelogen en niet alleen over financieen. Whaaaa. Waar haal je het lef vandaan om dit te durven zeggen. Steek hand eerst in eigen boezem.

 21. Ik snap het niet. als zgn er geen schulden zijn volgens de MFK hoe kan het land dan weer failliet zijn??

 22. De heer Thodé laat met beschuldigingen duidelijk blijken dat hij niet veel kaas gegeten heeft van overheidsfinanciën. Dat zijn partij daar ook niet veel mee op heeft bleek wel uit het desastreuze financiële beleid van de vorige regering, en het daaropvolgende ingrijpen van het CFT.
  Holle vaten klinken ook nu weer het hardst.

 23. Beter een te somber beeld dan een te rooskleurig! Kan alleen maar beter uitpakken.. 😉

 24. In wie heeft u meer vertrouwen: in een ervaren minister van financieen, hoog opgeleid ook, of in een vader wiens zoon opgesloten zit wegens drugssmokkel en die lid is van de meest mafiose partij die Curacao ooit gehad heeft?