• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto ANP: JustitieCURAÇAO – Het gemeenschappelijk hof van justitie op Bonaire heeft vandaag de zaak rond de moord op twee broers in 2005 heropend. Voor de moord, ook wel de Spelonkzaak genoemd, zijn mogelijk twee mannen onterecht veroordeeld. De zaak wordt in september opnieuw behandeld.

Dat heeft de advocaat van de veroordeelden Geert-Jan Knoops, vandaag gemeld. Volgens een verklaring van een medeverdachte zou hij met de twee veroordeelden de broers naar een afgelegen plek hebben gelokt en ze daar hebben doodgeschoten. De twee hebben altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Nu blijkt volgens het hof dat er niet goed onderzoek is gedaan naar de alibi’s van beide mannen.

Veroordeeld
De mannen werden veroordeeld tot acht en 24 jaar cel. De eerste veroordeelde was al enige tijd vrij, de ander komt per direct vrij. “Deze uitspraak vormt een overwinning voor de rechtsstaat en is van historisch belang voor de BES-eilanden”, stelt Knoops in een verklaring. Hij spreekt van ‘gerechtigheid’.

© Novum

19 reacties op “Dubbele moordzaak Bonaire heropend”

 1. Ik las: er dreigt een mega-claim wegens onterecht vastzitten..

  Raar dat niemand nog op het idee komt om dit te verrekenen met de voormalige Nederlandse Antillen. De schulden zijn nog altijd niet definitief “gesettled”, dus neem ik aan dat NL zeker 60% van de claim met Curaçao kan verrekenen. Andersom, als Nederland iets fout had gedaan in het verleden en wij zouden als Curaçao de claim krijgen, dan zouden we NL er zeker ook op aanspreken toch? We doen dat met zaken van bijna 200 jaar geleden ook nog…

 2. Met alle slachtoffers is gepraat en zijn, zo ver wij weten, begeleid geworden. Hun wisten ook al voor jaren dat deze twee heren niet schuldig waren en dat de ware schuldige al geruime tijd vast zit. De heeft ook al jaren geleden bekend en blijkt daar trots op te zijn.

  Bij het heropenen van de zaak is iedereen op de hoogte gesteld en omdat er geen bedreigingen meer waren vanuit verschillende hoeken meldde zich zelfs nog nieuwe getuigen aan. Ook mensen die als getuigen geweerd werden in eerdere onderzoeken zijn nu meegenomen in de heropening.

  Door dat alles kan er een afsluiting komen van het geheel maar zal voor vele het leven nooit meer hetzelfde zijn als voorheen. Dat is niet meer te veranderen en zal ieder zich verder er mee moeten om gaan.

 3. Deze ‘heren’ door het leven getekend, John? Maar wat dacht u dan van hun slachtoffers?

  Daarover blijft u oorverdovend stil.

 4. @ Bathwan

  Deze Heer Melaan en Heer Thomas worden zelfs door de rechters en door alle Heren/Dames die hen aanspreken zo aangesproken. Omdat u kennelijk bevooroordeeld bent kan ik niet aan uw verzoek voldoen daar ik altijd nog manieren heb.

  Wel zijn deze opmerkingen hier geplaatst typerend en we zullen dit zeker allemaal mee gaan nemen om aan te tonen hoe de “gemeenschap” conclusies trekt op 2 ten onrecht verdeelde personen. Als een OM en de rechterlijke macht openlijk hun excuus aanbieden bij deze dwaling blijken deze heren wel voor het leven getekend te zijn door personen zoals hier opgedoken. We hebben nu volop bewijs en ik wil u ook allen danken voor deze medewerking.

 5. Het blijkt duidelijk dat hier niemand zich ooit verdiept heeft in deze zaak.

  In de vele files (over 780 pagina’s) wordt meerdere malen gesproken over dat heer Melaan en heer Thomas in isoleercellen zo “gedwongen” werden dat ze een bekentenis moesten tekenen opgesteld door te toenmalige verhoorder(s). Zelfs zijn er stukken met valse ondertekeningen! Verdere verklaringen in de latere processen en eerste herzieningsverzoek gaan zelf in op de details hoe deze jongens behandeld werden.

  Meer zal zeker nog naar buiten komen als die verantwoordelijk mensen uit deze files aangesproken gaan worden op hun destijds handelen. Overigens geen nieuw gegeven want deze zaken gebeuren NU nog.

 6. @ Mevr. John Baselmans. het blijkt over en over dat u nog steeds niet uw papieren leest laat staan begrijpt .

  Over welke papieren heeft u het? Belastingpapieren, want dat zijn de enige die ik heb. “Beste Cees” staat boven uw reactie en u meldt hem dat onderhavig persoon geen moord heeft gepleegd. Dat commentaar had hij niet nodig, omdat hij daarover in zijn reactie met geen woord heeft gerept en mocht u ervan uitgaan, dat hij dat ook wist. U droeg dus water naar de zee. Twee reacties nl. van Cees en op Cees en beslist geen papieren zijn hier relevant en uw commentaar aan mij is irrelevant en niet door mij gewenst na u erop gewezen te hebben.

 7. John Baselmans, een vriendelijk verzoek om beide veroordeelden niet meer met ‘Heer’ aan te duiden. Dat zijn ze namelijk niet.

 8. @john Baselmans, Martelingen zijn niet toegestaan en je spreekt nu met grote woorden die je niet kan nakomen!

 9. Even over het bekennen van de moorden.
  Heer Melaan heeft NOOIT een bekentenis getekend! Omdat ze onder druk en martelingen tot stand zijn gekomen. Heer Thomas is wel aan die druk bezweken en tekende. Ze zijn beide dagen lang in isoleercellen geplaatst geworden zonder eten of zelf daglicht en heer Melaan heeft zelfs zo ruim twee weken gelegen in deze cel. Informatie die men kennelijk niet wil weten. Er zijn nog veel meer onmenselijke zaken gebeurd waarom deze jongens door bezweken maar ik spaar u deze details. Deze zullen in een later proces zeker nog aan de orde komen.

  Mevrouw “Zorro”, het blijkt over en over dat u nog steeds niet uw papieren leest laat staan begrijpt . Daarom verder commentaar naar u toe is dan ook niet nodig.

 10. John, beide veroordeelden hadden wel bekend.

  Ik weet niet hoe het op Bandabou toegaat, maar ik zou nooit een misdaad bekennen die ik nooit begaan heb, en al zeker geen moord.

 11. @ John Baselmans. De andere had inderdaad een strafblad voor uiteenlopende zaken MAAR GEEN MOORD.

  Deze informatie had je achterwege kunnen laten voor Cees, want Cees schrijft geen woord over moord of anderszins in die richting.

 12. Beste Elaine B
  We kennen de history van deze jongens door en door (overigens een was er maar op het verkeerde pad). Maar als je onterecht veroordeeld wordt voor moord vechten we voor iedereen! Ook voor mensen die “mis gegaan” zijn.

  Verder zetten we ons in voor heel veel zaken en ook daar lijkt wel dat de gemeenschap ooooo zo goed weet wat er weer is gebeurd. Als men dan de bewijzen laat analyseren blijkt er een heel ander verhaal op te duiken. Wat ik al eerder schreef, laten we hopen dat er in uw familie niet iemand “aangewezen” wordt voor moord want dan is die ook zeker levenslang een crimineel geweest!

  Vele zaken zijn gaande en nogmaals onschuldig is onschuldig en daar moeten we voor blijven vechten al krijgen we veel tegenwerking van diegenen die veel te verschuilen hebben.

 13. John, dit zijn geen lieve jongens. Dat je je ervoor inzet is prijzenswaardig, maar ik denk dat anderen die zich wel aan de regels houden jouw inzet meer verdienen.

 14. Beste Cees

  Geen van beide jongens hebben ooit een moord gepleegd en daar waren wij al lang achter en justitie en OM pas enkele maanden toen we alle bewijzen voorlegde. Een jongen heeft daarvoor NOOIT iets gedaan wat niet door de beugel kon en / of tegen de wetten in. De andere had inderdaad een strafblad voor uiteenlopende zaken MAAR GEEN MOORD.

  We zijn allemaal blij, inclusief OM, dat we deze zaak hebben kunnen oplossen want de ware moordenaar zit al vast op Bonaire van deze dubbele moord.

  In ieder geval zijn er nog mensen die wel in onschuld durven te geloven zoals onze mensen het gedaan hebben en zeker in het bijzonder heer Ricardo die van dag een af aan wist dat er “geknoeid” was met de papieren.

  Dat gaat nu allemaal naar boven komen en dan geloof ik zeker dat ook u gaat inzien dat een stempel, opgelegd door wat mensen die niet verder nagaan en klakkeloos de pers geloven, niet uw kinderen of naaste een van hun slachtoffers worden.

  Ondertussen is heer Melaan verenigd met zijn kinderen en familie in Nederland en gaat trachten een “nieuw” leven te starten. Het is aan u of hij deze nieuwe start mag maken.

 15. Nou John, gefeliciteerd. Maar jij zit veilig op Curacao. Ben benieuwd of je nog zo blij zou zijn met hun vrijlating als jij of iemand uit je familie het volgende slachtoffer van hen zou zijn.

  Deze jongens zijn herhaald veroordeeld voor criminele activiteiten, maar John gelooft dat ze nu gaan collecteren voor de kankbestrijding en boodschappen dragen voor oude vrouwtjes.

 16. Zorro u heeft helemaal gelijk.
  Maar als u de uitspraak zou lezen van het gerecht was dat gisteren juridisch niet mogelijk deze jongen (door deze rechters) voorgoed vrij te spreken. Daar is nu eenmaal een 2de zaak voor nodig die in dit geval en veelal in alle herzieningen een formaliteit is. Ondertussen zijn de jongens vrij en bij hun gezin /ouders omdat ook deze rechters gezien hebben dat er iets vreselijk mis is gegaan. Daar mag ik helaas niet op vooruit lopen en zult u nog allemaal de komende maanden gaan lezen. Misschien even verklaring OM lezen en die van heer Knoops. Punt is de jongens zijn vrij en de rest laten we aan mr Knoops over die tot op heden al deze zaken gewonnen heeft.

 17. Met een heropening zijn ze er nog lang niet en is er nog geen sprake van vrijspraak.

 18. Jammer dat John Baselmans die ik hoog acht zich zo druk maakt om deze criminelen. Ik weet niet of ze onschuldig zijn maar wel dat ze reeds over een flink strafblad beschikken en waarschijnlijk maar voor een deel van hun criminele activiteiten veroordeeld zijn.

  Als je deze gasten vrij laat gaan ze echt niet in het kerkkoor zingen maar de samenleving verder terroriseren.

  Laat ze dus maar lekker zitten waar ze zitten, en of dat op basis van een juiste veroordeling is zou iemand die de samenleving aan het hart gaat worst moeten wezen. Dit zijn zware jongens.

 19. Eindelijk na jaren vechten gerechtigheid.
  Dank aan alle mensen die ons geloofde en zich inzette voor deze dwaling open te breken.