• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlagUNACURAÇAO – Universiteit UNA heeft afgelopen vrijdag 202 studenten beloond met een bul. Daarvan waren er 176 bachelors en 26 masters. Liefst 72 procent van de graduates is vrouw. Qua leeftijd was er meer diversiteit. De jongste was 21 jaar, de alleroudste 70 jaar.

UNA1

Rector magnificus Francis de Lanoy wijdde in zijn speech ook enkele woorden aan de moeilijke financiële situatie van de universiteit, die inmiddels al enkele jaren duurt. Na de officiële ceremonie vierden de studenten samen met hun familie op het UNA-terrein. De registratie van nieuwe studenten vindt deze week plaats op donderdag, vrijdag en volgende week maandag op de UNA.

UNA2

31 reacties op “Tweehonderd buluitreikingen op UNA”

 1. Ja, Pfff, steek je kop maar weer in het zand zoals zovelen hier en ontken dat de UNA een schuld heeft van 13 miljoen gulden (!).

  En dan hebben ze nog geluk dat het gemiddelde niveau van de MFK MAVO3 is,anders zou deze partij van veel studenten het collegegeld hebben kwijt gescholden zoals ze gedaan hebben bij handonderdekin Syeldrey Osepa. De nieuwste ratvocaat op het eiland,opgeleid op kosten van het volk.

 2. trek je conclusie en zoek elders je heenkomen,maar kom niet van de voordelen genieten en vanachter je pc verontwaardigd lopen doen. Je kiest er voor om onderdeel van een maatschappij te zijn en dit betekent niet dat je het overal mee eens te zijn. Maar als je zelf geen moeite doet om er wat aan te veranderen, dan is het beter om helemaal je mond dicht te houden. Het geklaag achter gesloten deuren is echt typisch nederlands. Wat dat beteft kunnen jullie wat leren van jullie mede europeanen, zoals bv. Frankrijk.

 3. Wat een stelletje azijnpissers hier op versgeperst. In plaats van trots te zijn op degene die wel de moeite hebben genomen iets van hun leven te maken, worden zij nog meer afgezeken dan de universiteit zelf. Ik kan me niet herinneren dat toen INHOLLAND in opspraak raakte dat mensen ook zo fel reageerde op de studenten. Maar het zal wel een curacao ding zijn. Dat UNA aan alle kanten rammelt, wordt ook niet ontkent..But put your money where your mouth is ipv op je pc gal te spouwen en er verder niks aan te veranderen. Nee dankje, hou dan gewoon helemaal je mond.Ik snap uberhaupt niet waarom sommige mensen nog geinteresseerd zijn in het antilliaans nieuws als hun perceptie bij voorbaat negatief is(ongeacht of het positief of negatief nieuws betreft).

  @ harrie wolters
  als een land zoveel nadelen heeft in je perceptie

 4. Mensen, laten we elkaar niet voor de gek houden en gewoon blij zijn met een universiteit waar iedereen een diploma kan halen met een literatuurlijst van het niveau Jip en Janneke.

  Op een eiland waar je met MAVO3 premier kunt worden maakt het toch ook allemaal niet uit.

  Een prul van een bul, waarmee ik evengoed mijn zakken vul, dacht UNA afgestudeerde Henry Jourdain al toen hij bij FKP cheques aan zichzelf uitschreef.

 5. Goed zo Ruud!

 6. @Samuel, Volgens mij zijn er weinig vrouwen betrokken bij atrakos.. dus je kan zeggen 56 mannen die waarschijnlijk geen atrakos zullen plegen.. De vraag blijft wel waar zijn de andere mannen van Curacao? Die gaan liever wel atrakos plegen dan te studeren op de UNA!

 7. Tijdens de rel met Frielink en geen enkel student durfde iets te zeggen geeft wel aan dat de UNA vol met meelopers zitten.. en geen mensen die een eigen mening hebben en hier voor durven uit te komen

 8. 202 personen die hebben bewezen dat ze willen en kunnen presteren.
  202 personen die nu al of in de nabije toekomst hun broek kunnen ophouden.
  202 dropouts minder.
  waarschijnlijk ook 202 atrakos minder per jaar.

  202 personen die over een persoonlijke drijfsveer beschikken waarmee een land kan
  worden opgebouwd.

 9. @harrie wolters
  Er is een verschil met kritiek leveren en afzeiken.

 10. Lucky, wij Nederlanders accepteren de kritiek op de door jou genoemde instituties en nemen actie.

  Waarom kan de Curacaoenaar dat ook niet? Waarom reageert hij altijd met ‘ja, maar bij jullie gebeurt dit en dat’?

  Is mijn vermoeden juist dat het een minderwaardigheidscomplex is? Het besef dat men op Curacao wel beter wil maar gewoon niet kan?

  Accepteer kritiek en doe er je voordeel mee, dat doe ik ook.

  Dat er bij de UNA heel veel mis is is toch wel duidelijk hoop ik.

 11. @ Ruud jammer dat ze jullie hier laten werken. Mensen met zo een laag denkniveau en minachting voor wat van ons is. V\LIJF IN JULLIE LAND. Daar kom je zkere niet aan de bak.

  Jammer dat jullie er zo over denken. IN HOLLAND is erveel gebeurd Leiden was haar acreditatie bijna kwijt….. Bij de Vu wordt alles voorgekauwd. Mensen hou op.
  Het is je prestatie op de arbeidsmarkt die telt na het behalen van je BUl.

 12. Govert de Jongh, dat zijn fikse beschuldigingen maar eerlijk gezegd verbaast het mij niets. Het past ook goed bij de indruk die ik heb van de leden van de Raad van Toezicht, incompetent en zo tevreden met hun maandelijkse vergoeding dat ze graag de andere kant opkijken als ze iets onoirbaars tegenkomen. Op die ‘kwaliteit’ zijn ze ook gekozen.

  Ik denk dat de UNA een grote beerput is die als hij open gaat het einde van de UNA betekent.

 13. Ruud van Raalte cs (wie de schoen past…), gefeliciteerd! Het staat je goed.

 14. De accreditatie door de NVAO was doorgestoken kaart. De literatuurlijsten waren gepimpt. Na de accreditatie kregen studenten van docenten te horen dat die boeken niet hoefden te worden bestudeerd; dat was alleen voor de accreditatie geweest. Er werkte NB een lid van de accreditatiecommissie mee aan de voorbereiding van de stukken voor de commissie van de NVAO. De faculteitsrapporten waren kopieën van Nederlandse faculteiten. Er zijn vlak voor de accreditatie ineens hoogleraren benoemd met 0-aanstelling.
  O ja. Waar heeft de “rector-magnificus’ zijn doctorstitel behaald en waar kan ik zijn proefschrift krijgen…..
  Voor het overige is de UNA een afvalputje voor mislukte medewerkers van Nederlandse universiteiten.
  Op kwaliteit wordt niet gelet, wel op vriendjes!!
  Wat ooit toekomst had is door (politiek) gerommel en gekonkel verpest…

 15. Ik heb van een UNA docent vernomen dat de het usance is dat studenten te laat komen, de lessen niet voorbereid hebben, werkstukken niet of niet compleet inleveren en van mening zijn dat hun aanwezigheid alleen voldoende moet zijn voor een diploma.

  En dit zou dan het toekomstig kader moeten zijn van Curacao!

 16. Waarom geven we gewoon niet toe dat de UNA misluk is? Beter er nu mee ophouden dan nog langer afgestudeerden met een fake diploma te produceren.

  Voor sommige zaken is ons eiland gewoon te klein en dan moet je die overlaten aan landen die er wel de schaal voor hebben.

  De eenvoudigste oplossing is de UNA gewoon MAVO te noemen en dat ook op de diplomas te zetten. Iedereen behoudt zijn baan en afgestudeerden krijgen een diploma op het niveau waarin ze examen gedaan hebben.

 17. Ik ben het volledig eens met Ruud, de studenten van de UNA beheersen geen Engels, geen Nederlands en OOK geen Papiamentu. Een groot drama is het om deze mensen in je organisatie te hebben. Ze kunnen geen fatsoenlijk rapport schrijven. Schande!!

 18. Gargage in = garbage out.

  Waar je in Nederland alleen met een VWO diploma op een universiteit kunt instromen, kan dat bij de UNA al met een bewijs van 3 danslessen.

  Logisch dat je dan je normen moet gaan verlagen om nog enige geslaagden te produceren.

  Logisch dat werkgevers daarom hun neus ophalen voor UNA afgestudeerden.

 19. Er zijn verschillen, dat is bij een hoop onderwijsinstituten en landen waar deze instituten zich bevinden zo, maar de mensen leren tenminste.
  Sommigen hebben nooit wat geleerd lijkt wel, zelfs geen manieren…. een zekere “Roberto” komt zo maar ineens op in mijn gedachte.

 20. Bedoelen we….University of Curaçao mr. dr. Moises Frumencio da Costa Gomez?

 21. Aan de reacties te lezen was het geen bul uitreiking maar een prul uitreiking.

 22. UVT is Universiteit van Tilburg

  @roberto, words cannot begin to describe your level of stupidity.

 23. Ik ken accountantskantoren die RA’s die aan de UNA zijn afgestudeerd niet aannemen, omdat je aan de UNA een 7 scoort waar je in Nederland een 4 zou krijgen.

  Ergens kan ik dat nog wel begrijpen ook, want als de internationale normen gehanteerd worden dan studeert er niemand meer af aan de UNA.

  Zoals Ruud terecht aangeeft, de UNA is MBO, meer niet.

  En ja,ik heb aan de UNA gestudeerd en kan het weten. Studenten krijgen er al punten voor aanwezigheid alleen, dat zegt toch wel genoeg.

 24. @Ruud Ik ben in 2005 afgestudeerd aan de UNA (master Antilliaans recht) en in 2006 aan de Erasmus Universiteit (master Nederlands Recht).
  Sinds 2006 ben ik werkzaam bij een advocatenkantoor hier in Nederland als advocaat Mergers & Acquisition.

  Een master diploma van de UNA wordt dus erkend.

 25. O ja, dit vergat ik te zeggen. Binnenkort zijn er 160.000 UNA afgestuurden die op Curacao rondlopen.

 26. RUUD VAN RAALTE.
  Precies zoals je zegt. Het is een “dode-mus” beloning. Geen Atheneum diploma (vroeger HBS.), wél een universiteits bul. Laag niveau onderwijs is het, maar de arme stakkers zijn er wel dolblij mee. Metselaars, kraandrijvers, en zelfs een bekend premier heeft een “UNA-bul”. Maar wat was zijn opleiding? Met zo’n diploma kun je in Nederland hooguit taxi chauffeur of licht administratieve werkzaamheden verlichten. 200 (tweehonderd) buluitreikingen voor 160.000 inwoners van een klein eilandje.Wat een giller, belachelijk. En zo willen zij de economie bevorderen, de onafhankelijkheid aanvragen voor Curacao.

 27. @Ruud van Raalte
  Ik ken mensen met een UNA diploma die vandaag in VS, Australie en Europa werken. En ook in NL. Ook zijn er studenten die feilloos in NL doorstromen. (al dan niet met een instroom programma, maar dat heb je ook met Nederlandse diploma’s als je van een HBO instelling komt en WO wil doen)
  Een aantal UNA opleidingen zijn recentelijk geaccrediteerd door NVAO. Waarover heb jij het?
  Als jou Nederlandse docenten zo veel klagen, mogen ze het veld opruimen. Ik heb vaker van die docenten gesproken die geen goed woord hebben van de UNA, maar wel gretig gebruik maken om op de loonlijnst van de UNA te staan.

 28. @ O.Cuales. If UVT is American then we know where you are coming from.

 29. @Ruud
  After reading your comment it’s clear to me that you don’t know what you’re talking about. I graduated from UNA and got accepted (and graduated) directly to the masters program at UVT. Your assertions that UNA is a mbo, mbo+ and not (even) hbo are laughable at best and ignorant at worst. Who are these dutch teachers of whom you speak of exactly?

 30. En wat doen de jonge mannen dan van Curacao???

 31. Deze studenten worden blij gemaakt met een dode mus, want het UNA diploma staat internationaal (en dan met name in Nederland) in laag aanzien en wordt daar gezien als MBO of MBO+, in ieder geval zeker geen HBO.

  Mij bekende Nederlandse docenten aan de UNA klagen steen en been over de mentaliteit van hun studenten en de erbarmelijke kwaliteit (onder andere grammaticaal) van hun werkstukken.