CURAÇAO – De slavernij is vandaag precies 150 jaar geleden afgeschaft. Ter gelegenheid daarvan kijkt premier Ivar Aasjes terug op deze periode en gaat hij in op het belang van historisch bewustzijn voor het eiland. Asjes stelt dat door de slavernij mensen het recht onthouden werd voor zichzelf op te komen.
De afschaffing ervan was een belangrijke stap in de lange weg naar emancipatie voor het volk van Curaçao, zegt Asjes. Hij wijst erop dat daarna de strijd om algemeen kiesrecht en onafhankelijkheid begon.
Emancipatie
Asjes: “Curaçao moet vooruit en wij mensen moeten de emancipatie volgen. Het is extreem belangrijk dat meer van onze landgenoten leren over hun rechten als mens zodat ze hun rechten kunnen verdedigen, niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere leden van de gemeenschap. De regering is geëngageerd om hard te werken aan een historisch bewustzijn ten bate van ons welzijn als volk.” Met het slagen en versterken daarvan kan het zelfvertrouwen, eigenwaarde en eenheidsgevoel van het eiland groeien, laat de premier weten.
Brief van premier Asjes (Papiamentstalig)
Onnozele vogels zeggen domheden hoewel ze denken dat twee tonen een gezang is.
In dit korte stukje lees ik al een keer of 5 het woord rechten.
Dat is zo typisch Yu Korsou. Men heeft de mond vol van zijn rechten, maar als het over plichten gaat is iedereen ineens ziek, zwak of misselijk.
Als iik Asjes even op zijn uiterlijk ga beoordelen, dan denk ik dat zijn voorouders rijk zijn geworden aan het houden van slaven.
laat hem eerst maar eens zijn excuses maken namens zijn voorouders….
Nou prima werk van zijn beleidmedewerker 😉
Politiek correcte woorden komend van een man die tot nu toe heel wat anders heeft laten zien dan aandacht “voor het volk”. Bewijs je zelf eerst maar jasjes, tot nu toe was het een aaneenschakeling van zelfbevoordeling en antidemocratisch gedrag waar “het volk” dus niets aan had.
Asjes, las net het volgende in de Amigoe: “Met de kennis en de inzichten die men destijds had, beschouwde men het houden van slaven zelfs als Bijbels gelegitimeerd. Dus in die tijd was er niets verkeerds aan de slavernij net zo goed als er niets verkeerds werd gezien in lijfstraffen, die vandaag de dag nog steeds worden toegepast, zie de sharia.