• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Lodewijk AsscherCURAÇAO – Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft vandaag namens de Nederlandse regering ‘diepe spijt en berouw’ betuigd over de slavernij. Dit deed hij tijdens de jubileumherdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën in Amsterdam.

 
“Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid”, zei Asscher in een toespraak. Hij bood geen formele excuses aan voor het slavernijverleden.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat het kabinet in eigen land spijt betuigd over het slavernijverleden. Wel kwam toenmalig minister Roger van Boxtel in 2001 met een spijtbetuiging. Dit deed hij tijdens een internationale top in Durban. Hij sprak van ‘diepe spijt’ en zei dat Nederland ‘het grote onrecht uit het verleden erkent’.

150 jaar afschaffing
De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën is vandaag precies honderdvijftig jaar geleden. Op 1 juli 1863 werden 47 duizend slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Zij werkten vooral op plantages waar suiker, koffie, cacao en katoen werden geproduceerd voor de wereldmarkt. Met 21 kanonschoten werd hun vrijheid aangekondigd.

Tegemoetkoming
Bij de afschaffing kregen slaveneigenaren een tegemoetkoming voor alle slaven die konden werken. De Tweede Kamer stelde daarvoor een bedrag vast van 300 gulden per slaaf in Suriname en 200 gulden op de eilanden. In totaal bedroeg de tegemoetkoming bijna 12 miljoen gulden.

Doorwerken
De voormalige slaven mochten niet allemaal meteen stoppen met hun werk. De slaven in Suriname tussen vijftien en 60 jaar oud moesten nog tien jaar onder staatstoezicht als contractarbeider op de plantages werken van de Nederlandse regering.

© Novum

11 reacties op “Nederlandse regering betuigt spijt om slavernij”

 1. En nu is het klaar en vooruitkijken, volk verschuil je niet langer achter de slavernij en vecht voor je toekomst net als ieder ander.

 2. Mooi, laat Curacao dan nog even haar excuses aanbieden voor de eindeloze reeks criminelen die ze jaarlijks naar Nederland exporteren dan kunnen we in Nederland weer aan het werk gaan en kan men op Curacao in de zon blijven zitten.

 3. Dat is terecht en heel mooi. Nu nog even Frankrijk, Engeland en Portugal. Kunnen er nu dan over ophouden en ons bezighouden met het nu?

 4. Janchi, je bent een Makamba, die met je opmerkingen de Curaçaoënaar in diskrediet wil brengen. Houd daar toch eens eindelijk mee op! Je polariseert alleen maar. Bah.

 5. excuus
  het excuus zelfst.naamw.Uitspraak: [ɛksˈkys] Verbuigingen: ex|cuses (meerv.) 1) wat je zegt als je ergens spijt van hebt Voorbeelden: `je excuses aanbieden/maken`, `excuus vragen`

  Sander, Spijt hebben en excuses hebben dezelfde uitleg en betekenen het zelfde.. Blijkbaar kennen ze spijt hebben niet op Curacao?

 6. is er een groot verschil tussen spijt of excuses?
  voor mij is het hetzelfde…
  als iemand zegt sorry ik heb er spijt van of sorry mijn excusues hiervoor.
  is voor mij het zelfde…

  maar goed er zullen mierenn..k.rs zijn die dit niet genoeg vinden.
  en geld willen zien.
  deze mensen zijn pas echt triest, om je leven te besteden aan het najagen van een illusie.
  Geld komt er niet…..de daders en slachtoffers liggen al 100 jaar in hun graf.

 7. @ titanic er is een verschil, je bent niet verplicht een lening af te sluiten bij de bank. Een slaaf was verplicht te werken en kreeg daar niet voor terug.

  @ H.Hes Hetzelfde geld voor je pensioen, je kan voorzieningen treffen zodat je niet hoeft door te werken tot je 68ste jaar (of 70ste jaar), je kan eerder stoppen met werken. Ook dit is geen verplichting.

 8. @ HY. Hes. Had toch al veel eerder moeten gebeuren?

  Zo is geschied in het jaar onzes heren 2001. Misschien omdat we blijven zeuren over excuses doen ze het nog maar een keer. Laten we dit als excuses beschouwen.

 9. Nu zijn we slaaf van de Bank. Misschien moet er eens gekeken worden naar het verdienmodel van banken. Ik snap niet waarom iemand zijn spaargeld 0.5% op jaarbasis opleverd en de bank dit zelfde spaargeld een aantal keren kan uitlenen tegen een rentepercentage van 6.5 to 12% per MAAND! En de winst die gemaakt wordt verdwijnt naar de eigenaren, die veelal buitenlander zijn.

 10. En na spijt ook een financiel tegoedkoming. Mag ik ff vangen?

 11. De “slavernij” komt langzaam terug in NL. Het is nu al doorwerken tot je 67ste jaar. Langzaam maar zeker gaat het richting 70 jaar. Maar waarom specifiek spijt betuigen in een jubileum jaar, snap ik niet. Had toch al veel eerder moeten gebeuren?