• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

StatistiekenCURAÇAO – Naar aanleiding van de herdenking van 150 jaar afschaffing van slavernij aanstaande maandag, wil het CBS in het kort een beschrijving geven van de ontwikkeling van de bevolking van Curaçao gedurende deze 150 jaren (1863-2013). In het emancipatiejaar 1863 bestond de totale bevolking uit 19.144 personen.

150 jaar later is de bevolkingsomvang zesmaal zo groot en wonen er 152.760 personen op dit eiland. Vooral in de eerste 100 jaar (1960) na de afschaffing van de slavernij groeide de bevolking enorm, vooral door een hoge immigratie als gevolg van de vestiging van de Shell op het eiland in 1917. In de periode 1960 – 2013 nam de bevolking met slechts 20 procent toe.

bevolkingsgroei

16 reacties op “Ontwikkeling bevolking Curaçao gedurende 150 jaar”

 1. @ Sander, de oermoeder was een onzijdige vrouw, die zichzelf kon voortplanten en zo is de mensheid ontstaan!!!??? Wat een onzin

 2. Sjen, en Barbados dan? net zo groot maar wonen bijna 400.000 mensen.. en Singapore?

 3. De voetprint van Curacao is goed voor 15000 mensen, dat wil zeggen dat de oppervlakte van Curacao voldoende levensvatbaarheid bied aan 15.000 mensen zonder dat ze afhankelijk is van import……geeft te denken.
  Wat hier in het klein gebeurd, gebeurd op de grote continenten in XXXXL en het gaat steeds gekker worden met NOG meer mensen op aarde.

 4. Sander, je wilt toch niet beweren dat ik dan familie vanc de griezels Hendrik en Gerrit Schotte ben?

  Ay no!

 5. @LaStiwz

  ik geloof ook nie tin het verhaal van adam en eva.
  maar als iemand in het jaar 0, twee kinderen kreeg en ieder kind kreeg ook 2 kinderen.
  dat herhalend ieder e 25 jaar (1 generatie).
  en je zet dit even in een excel sheet, dan kan je berekenen dat in het jaar 875 er al 68.719.476.736
  dus meer dan 68 miljard nakomelingen rond liepen in het jaar 875 van deze persoon uit het jaar nul.
  kort om als je lang genoeg graaft: zijn we allemaal familie van elkaar…
  er is ooit een oermoeder geweest…. en in de bijbel noemen ze haar eva….
  en volgens de geleerden kwam deze oermoeder uit afrika…

 6. In 1863 waren er on 6500 slaven op Curacao.. De rest waren dus vrije zwarte, makambas, joden en wat er nog er nog hier rond liep..

  Daarna hebben we ook nog de instroom van bv surinamers en mensen van de British West Indies gehad (daarom zijn er veel ydj met Engelse achternamen). Veel ydk hebben ook latino bloed door huwelijken met Dominicanen, Venezuelanen en Colombianen.. En veel zullen ook wel nakomeling zijn van de shons..

  Waarom zou Nederland moeten betalen aan iemand die een afkomeling is van iemand van Barbados en Colombia?

 7. Wie zou meer reden hebben, trots te zijn op z’n afkomst : de nakomeling van ‘n slaaf, of die van een slavenhouder ?
  Misschien willen we allemaal liever de slaaf zijn, maar blijven doorgaan, slechts de Shonnies te eren.

 8. Ook die 19.144 inwoners waren destijds niet allemaal ex-slaven(-afstammelingen). Er waren joden, Nederlanders, gebleven Spanjaarden, en toen al halfbloeds , migranten uit omringende (ei-)landen etc. Als je dan de enorme immigratie in ogenschouw neemt gedurende de vele generaties die daarop volgden, die korter duurden dan heden ten dage,dan kun je aannemen dat er generatie op generatie vermenging heeft plaatsgevonden tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Aannemelijk lijkt mij dan ook dat nauwelijks iemand nog voor meer dan zeg 10 procent qua bloedliijn direct van de slaven afstamt. Dat zou anders namelijk betekenen dat al die slavenkinderen generaties lang met slavenkinderen hadden moeten trouwen om directe afstammeling te zijn.. Is theoretisch mogelijk maar niet aannemelijk.
  ( is de afstamming van Wiels wel eens in kaart gebracht? Hij maakte tenslotte zo’n thema van zijn slavernij-verleden en dat van het Curaçaose volk?).. Let wel, het slavernij- verleden van het eiland bagatelliseer ik geheel niet, maar ik probeer het in perspectief te plaatsen.

 9. Kijk bij 2001 hoeveel er toen naar Nederland gingen, omdat het hier niet goed ging. Vliegtuigen vol idere dag. Gaan we dit weer zien misschien/

 10. 6 reacties op “Ontwikkeling bevolking Curaçao gedurende 150 jaar”
  Sander, op 29-06-2013 om 09:17 schreef:
  ……en volgens de bijbel stammen we allemaal af van Adam en eva….
  en zijn we dus allemaal familie van elkaar….

  Volgens Darwin niet.

 11. er zijn hier waarschijnlijk net zoveel mensen die van de slavenhouders afstammen.
  Er zal ook een grote groep zijn die zowel van slaven als van slavenhouders afstammen.
  even logisch nadenken….
  en volgens de bijbel stammen we allemaal af van Adam en eva….
  en zijn we dus allemaal familie van elkaar….

 12. @Antonio “Hoeveel van de huidige ca. 150.000 inwoners zullen dan daadwerkelijk van de slaven uit die tijd afstammen”

  Als je aanneemt dat daarna migraties redelijk gelijk verdeeld zijn over de bevolkingsgroepen, dan zou ik zeggen 20 %. Dus ongeveer 30.000 mensen. Als we vervolgens aannemen dat binnen die groep de leeftijdsverdeling ook “normaal” is en het aantal stemmers ook. Dan begrijp je dat een partij die dit onderwerp hoog in het vaandel heeft, kan uitkomen op 20.000 stemmen

 13. Antonio,
  Dat hangt helemaal af van hoeveel er te halen valt:-))

 14. 150 jaar na de afschaffing van de slavernij laat het volk zich regeren door Schotte, Jamaloodin, Constantia en zowaar ene Pik Pisas.

  Je zou bijna gaan pleiten voor herinvoering van de slavernij, en dan met name voor degenen die op deze mafiosi gestemd hebben.

 15. Met de illegalen meegeteld en de voor langere tijd hier verblijvende makamba’s is het ruim 200.000

 16. In 1863 ,afschaffing slavernij ,waren er 19.144 personen op het eiland.
  Hoeveel van de huidige ca. 150.000 inwoners zullen dan daadwerkelijk van de slaven uit die tijd afstammen als je bedenkt dat de grote groei van de bevolking ,volgens het CBS, in de eerste 100 jaar voornamelijk toenam door immigratie.