• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

StatistiekenCURAÇAO – De eerste voorlopige berekeningen met betrekking tot de economische ontwikkeling op Curaçao geven een lichte daling van 0,1 procent in 2012. Dit blijkt uit de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt.

Curaçao verkeert volgens de cijfers van het CBS in een economische stagnatie. Hiermee wordt bedoeld een periode met een trage economische groei, waarbij de economische ontwikkeling bijvoorbeeld rond de nul procent is. De trage ontwikkeling op Curaçao is ook sterk beïnvloedt door de inflatie van 3,2 procent in 2012.

Economische Ontwikkeling
De groei van de economische activiteiten in 2012 heeft voornamelijk plaatsgevonden in de bedrijfstakken handel (3,4 procent), horeca (4,9 procent), en transport en communicatie ( 4,2 procent). De activiteiten in de handel zijn toegenomen door een stijging van de invoer van goederen en diensten en de handelsactiviteiten van bedrijven in 2012.

Toerisme
Op het toeristisch gebied is het aantal verblijftoeristen uit Zuid-Amerika het meest gestegen met ruim 27 procent in 2012. Toeristen uit het Caribische gebied zijn gedaald met 4 procent, terwijl toeristen uit Europa met 3 procent is gestegen. Ondanks de lagere bezettingsgraad van de hotels van 70,4 procent is er een toename in de verblijftoeristen en overnachtingen op het eiland in 2012.

Luchthaven
Op het transport gebied was er vooruitgang in zowel de haven en luchthaven activiteiten. De luchttransportactiviteiten namen toe, als gevolg van een stijging in het aantal passagiers en aantal landingen. Daarnaast registreerden de haven positieve resultaten door een stijging in het aantal bezoekende schepen.

Bedrijfstak
De financiële dienstverlening is licht toegenomen met 0,5 procent, en dit is te wijten aan de winstgevendheid van lokale banken. De bedrijfstak nut vertoont een daling in 2012. In de bedrijfstak is er een volume groei waargenomen, maar vanwege hoge productie kosten en prijzen, brengt dit reëel een daling teweeg. Bij de activiteiten in de bedrijfstak bouw is er een inkrimping van ruim 6 procent. Hier blijkt dat grote aanbestedingen voor bouwprojecten verder zijn afgenomen in 2012. Ten opzichte van het jaar 2011 is de bedrijfstak sterk gedaald. De bedrijfstak zakelijke diensten is ook gedaald met bijna 4 procent. De daling heeft te maken met minder activiteiten ontwikkeling in het voorgaande jaar.

Wereld economie
Volgens de “World Economic Outlook” van het Internationaal Monetair Fonds bedraagt in 2012 de groei voor de wereld economie 3,2 procent vergeleken met 4,0 procent in 2011. De economische ontwikkeling van Latijns-Amerika en het Caribische gebied groeit met 3,0 procent in 2012. De Caribische regio toont een groei van 2,4 procent in 2012. De economische ontwikkeling in Curaçao is in vergelijking met de Caribische regio achteruit gegaan.

4 reacties op “Economie licht gekrompen in 2012”

 1. @ tuna
  Jij hebt het hele artikel niet begrepen he? Dan maar niets schrijven. Of schrijf met je echte naam kunnen mensen lachen!

 2. Met de economie in Nederland wordt je ook niet echt vrolijk van mensen denken wel 2x na voor dat ze iets uitgeven elke dag 800 a 1000 mensen die zonder werk komen te zitten. 700 a 800 bedrijven die per maand failliet gaan aan werk is heel moeillijk aan te komen.

 3. Als men de bevolking blijft uitbuiten dan zal de economie nooit groeien

 4. “De Caribische regio toont een groei van 2,4 procent in 2012. De economische ontwikkeling in Curaçao is in vergelijking met de Caribische regio achteruit gegaan”.
  Dit bovenstaande is het enige in het artikel wat ECHT waarde heeft.
  De rest is het gebruikelijke rookgordijn wat wordt toegepast om de niet doordenkende buitenwereld een niet al te slecht beeld te geven. Een wijs man zei eens: Er zijn statistieken en andere leugens.