• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – PAIS-leider Alex Rosaria wil dat alle rapporten over raffinaderij Isla openbaar zijn. Dat maakt de PAIS bekend in een persbericht. Volgens Rosaria moet de beslissing over de toekomst van de raffinaderij transparant, uitvoerig en rationeel genomen worden.

Volgens hem is de discussie over wat er met de omstreden Isla moet gebeuren, gebaseerd op eerder verschenen rapporten. Die rapporten moeten daarom voor de bevolking toegankelijk zijn. Rosaria vindt dat een uitgebalanceerde beslissing alleen uit een brede maatschappelijke discussie kan voortkomen. Vandaag waarschuwde Rosaria in een bijeenkomst in de Staten dat de beslissing er is voor het welzijn van de latere generaties, aldus het bericht. Het is niet voor het eerst dat de partij aandringt op openbaarmaking van rapporten.

9 reacties op “Rosaria: maak Isla-rapporten openbaar”

 1. Voor de mensen die zich steeds weer afvragen waarom PAIS in deze regering zit, is toch wel wat meer duidelijkheid geschapen. Goed werk van de partij om deze zaak aan te kaarten.

 2. @ Isla medewerker. Uitstekend betoog. De politiek heeft Isla en RdK volledig verziekt, omdat de politici denken, dat dit persoonlijke “cash cows” zijn. Het niet luisteren naar Da Costa Gomez en de volledig incompetentie van Quarton hebben dat weer aangetoond.
  De impact van het sluiten van de raffinaderij is gigantisch. Dat heeft Maria Liberia in 1985 ervan weerhouden om de raffinaderij te sluiten en te verhuren aan PDVSA. Maar tegelijkertijd heeft ze politieke vriendjes benoemt (Parisius, Mensche), die niet bijster competent waren op het gebied van het runnen van een raffinaderij.
  En verder: de Venezolanen waren uit uit eigen gewin, vooral persoonlijk. Dit is reden, dat een groot aantal medewerkers vertrokken is .
  De vervuiling is op te lossen, maar dan moet er wel geïnvesteerd worden.
  Ik moet wel opmerken, dat de raffinaderij zonder de hulp van PDVSA (International product marketing and Sales) niet veel bestaansrecht heeft.
  Vriendelijke groeten.

 3. @ Isla medewerker: In de bijeenkomst in de Staten vandaag werd er een presentatie gegeven door APRI.

  SESNA (Small Enterprise Stimulation Netherlands Antilles-onderdeel van de EU) heeft in 2005 een rapport gepresenteerd, gebasseerd op concrete cijfers welke impact de raffinaderij heeft op de economie van Curacao. Deze cijfers zijn verzameld en verwerkt door de EU, dus onafhankelijk. Ze berekend door de KvK in Curacao, en vervolgens in de Staten behandeld. Hierna is besloten dat deze cijfers geheim moesten blijven.

  De cijfers die jou zijn gepresenteerd door Amerikaanse bedrijven gespecialiseerd in de petro industrie, komen hiermee (bepaald) niet overeen. Ik raad je aan ook dit rapport op te vragen en je breed te laten informeren.

 4. Ja Dhr Rosaria heeft een punt. En ja zal een grote impact zijn als de raffinaderij sluit. Al die techneuten zonder werk.
  De Isla medewerker heeft gelijk op aardgas stoken in plaats van stookolie gebruiken is 1 oplossing. Een ander oplossing is als je op stookolie wil en blijf stoken MOET je een rookgasreiniging installatie hebben!!! waar je NOx en zwaveloxiden eruit haalt en je CO2 reduseert. En met een rookgasreiniging installatie kan je ook een bijprodukt maken dit is gips! die gebruik wordt on de bouw sector en of export.
  Ik ben zelf procestechnoloog en eerder hoofdoperator in de energie sector en werk tegenwoordig bij een avalverbranding centrale voor energie opwekking. Meschien ook een tip voor aqualectra en selikor om samen een afvalverbranding centrale te bouwen.

 5. @ Medewerker van de Isla.

  Het is duidelijk dat het economische verlies bij een eventuele sluiting van de raffinaderij een enorme klap zal betekenen voor het eiland.
  Aangezien er nauwelijks andere industrie is zal deze klap ook niet zomaar kunnen worden opgevangen.
  Investeren in de fabriek is goedkoper dan sluiten en bovendien kun je zulke investeringen vanuit het buitenland naar je toetrekken.

  Voor diegenen die voor sluiting zijn moeten inzien dat zij die hier onroerend goed hebben ook zwaar getroffen zullen worden omdat hun investeringen enorm zullen dalen in waarde of zelfs onverkoopbaar zullen worden als deze mensen zullen merken dat de levensstandaard erg zal dalen en het eiland een stuk minder aantrekkelijk zal worden en zij mogelijk ook geen heil meer zien om hier te blijven wonen.
  Het gaat dus om veel meer mensen die in de problemen zullen komen behalve de directe of indirecte medewerkers van dit bedrijf. En bedrijven die afhankelijk zijn van de ISLA.

  Dat een partij als PAIS iedere bewoner op het eiland wil laten meedenken slaat natuurlijk nergens op.
  Dit is een zeer specifiek iets waar deskundigen zich over moeten buigen.
  Met een win, win senario als uitgangspunt.

 6. In de bijeenkomst in de Staten vandaag werd er een presentatie gegeven door APRI. Dit is de bond die opkomt voor de belangen van de staff van de ISLA. In dit presentatie werd gesproken over de toekomst van de ISLA maar ook over de toekomst van Curaçao.

  Wat gepresenteerd werd waren resultaten uit onderzoeken die gevoerd zijn door Amerikaanse bedrijven gespecialiseerd in de petro industrie. Het sluiten van de ISLA zou een impact hebben van tussen 8% en 11% op de economie van Curaçao. Direct heeft dit een impact op ongeveer 1100 medewerkers en ongeveer 3000 contractors die werkzaamheden voor de ISLA uitvoeren. Ook bedrijven zoals KTK waarvan 80% van hun werkzaamheden te maken hebben met de ISLA zullen grootte schade hieraan hebben. Je zou kunnen zeggen dat ongeveer 3000 gezinnen schade hieraan zullen hebben. Als er vanuit word gegaan dat een gezien gemiddeld uit 4 personen bestat komt het op ongeveer 12000 personen neer waarvan 6000 misschien een baan buiten curaçao moet gaan zoeken.

  Er werden voorbeelden gepresenteerd over het sluiten van de raffinaderij HOVENSA in st.Croix en de impact op het eiland en de economie van het eiland. Er werden real world uitvoerbare oplossingen gepresenteerd om de raffinaderij milieu vriendelijker te maken door in plaats van asfalt, aardgas als brandstof te gebruiken, installaties en plants te vernieuwen om ook schonere producten te produceren. Aquaelectra en CRU passeerde de review en het belang en relevantie van onze raffinaderij in de internationale olie industrie en de impact die we als eiland hebben op dit industrie met onze raffinaderij.

  Het doel van de presentatie was om alle punten op tafel te brengen. Voordelen,nadelen, oplossingen. De eind vraag was wat de standpunt van de regering aangaande de ISLA is.
  Ja of Nee. Sluiten of Niet sluiten…. Er werd om duidelijkheid van de parlementariërs gevraagd over dit punt. Dit vraag werd geantwoord met omhaal van woorden en oppervlakkige herhalingen van wat er al in de presentatie verteld werd.

  Isla rapporten openbaar maken.Doen! Een brede maatschappelijke discussie / forum Doen!
  Als er maar spoedig actie ondernomen word. Het volk moet ook ongefilterd alles te horen krijgen. Open en eerlijk!

  Ik hoop alleen niet dat onze regeerders ongeïnteresseerd erbij gaan zitten en het belangrijker achten de status van een facebook page te updaten via hun ipad.

  Bijwoner van de staten bijeenkomst 26-6-2013.

  p.s: Mijn excuses voor type fouten of grammaticale fouten.(Voor de grammatica ridders onder ons!)

 7. Laten we de Gijsbertha`s er uit schoppen, en dus stoppen met liegen. Uiteindelijk is er maar één belang, en dat is het belang van de samenleving. En of dat nu werkgelegenheid is, dan wel welzijn of milieu, het blijft het belang van diezelfde samenleving en niet van enkelen daarin.
  De impact van deze raffinaderij is groot, in zowel positieve als negatieve zin voor onze gemeenschap, de geheimzinnigheid maakt het alleen maar erger vwb de negatieve kant.

 8. Beste Alex en cs,

  ik zeg maar zo wie schrijft die blijft, Als de PAIS echt wat wil doen dan nodigen ze de WHO van de UN uit en laten die een rapport schrijven.
  rapporten van andere organisaties komen niet echt overtuigend over.
  By the way ik geloof onze regering pas als ze allemaal gaan wonen onder de rook van de ISLA met hun hele familie.

 9. geheel eens met PAIS. het wordt tijd voor een objectieve discussie die gevoerd wordt zonder dat er eigenbelang en uigedeelde pastechi’sin het spel zijn.