• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Gebouw Openbaar MinisterieCURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Curaçao op internationaal niveau een belangrijke stap in de goede richting heeft gezet met het strafbaar stellen van mensenhandel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht. Dat staat in het jaarverslag over 2012 dat het OM vandaag heeft gepubliceerd.

Ook in de Verenigde Staten is de wijziging opgemerkt. In het TIP-rapport (Trafficking In Persons) van het Amerikaanse Department of State krijgt Curaçao nu de Tier 2-status. Dit houdt in dat het land nog niet aan de minimale eisen voldoet, maar van voldoende goede wil is en zich inzet om verbeteringen te treffen.

Onderzoeken
In de afgelopen twee kalenderjaren voerde het OM drie grote onderzoeken naar mensenhandel uit. De eerste heette Remix en ging om het vervalsen van papieren waarmee mensen naar het eiland gesmokkeld konden worden. De overige twee onderzoeken heten Flamingo en Totolica. Hierin bleek Curaçao een doorvoerhaven voor Haitianen op weg naar Suriname.

Uitbuiting
In januari 2012 rondde het OM ook het onderzoek ‘Manager gezocht!’ af. Onderwerp daarvan is de uitbuiting van Indiase arbeidsmigranten op Curaçao. In het grootschalige onderzoek Victoria, dat deels in 2012 liep, sloot het net rond de daders zich in dit jaar. De zaak moet daarom nog voor de rechter komen.

Extra aandacht
Het OM voegt eraan toe dat er rekening mee moet worden gehouden dat het gaat om een ‘redelijk onbekend fenomeen’, waardoor extra aandacht voor mensenhandel nodig is voor een goede bestrijding ervan. In oktober vorig jaar heeft een OM-lid daarom deelgenomen aan een workshop van Interpol over mensenhandel.

www.versgeperst.com