• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag legt Philippe Maaskant onze nieuwe minister-president Ivar Asjes onder de loep.

Wat meldt onze Minister President Asjes allemaal? Asjes zegt nu: “In deze regeerperiode zal het plan voor een nieuw ziekenhuis vorm krijgen”. ‘Bouw nieuw ziekenhuis start in 2012’ hoorden we van de PS/MFK-regering in juni 2011. Dat maakte minister Jacinta Constancia (Gezondheid) toen bekend tijdens de persconferentie van de ministerraad. Minister Bernard Whiteman (Gezondheid) heeft nog in februari 2013 een informatieochtend georganiseerd over het nieuw te bouwen ziekenhuis. Geef toch gewoon toe dat de regering het niet aan kan en dit aan het particulier initiatief moet overlaten. Als de politiek zich er niet mee had bemoeid, was het ziekenhuis er waarschijnlijk al geweest.

Asjes praat nu over “een stabiel Curaçao, waar iedere burger gelijke kansen heeft om welvarend te zijn en om zijn of haar talenten en vaardigheden te kunnen ontwikkelen op een optimale manier”. Welvarend word je door -net als Asjes- een politiek baantje bij Selikor te ritselen en tegelijk met je Statenlidmaatschap het sector-directeurschap Publieke Dienstverlening te claimen en dubbel betaald te krijgen terwijl je er niet wilt gaan zitten. En dat gunnen we iedereen? Het goede voorbeeld, Asjes!

Als er iemand is die Curaçao heeft gedestabiliseerd en de democratie bijna om zeep heeft geholpen zijn het Asjes en de PS wel. Welke PS- en MFK-lieden waren hier actief die zorgden voor twee jaar politieke onrust?

Het was PS-minister Monk die in september 2012 nog zei dat Nederland een staatsgreep steunde en hoopte dat de MFK/PS-regering van Curaçao daarom steun zou krijgen van gelijkgestemde regeringen in de regio en Latijns-Amerika. Asjes deed er alles aan om Schotte op Forti te kunnen houden. Wie was er in de Staten verantwoordelijk voor dat het zover moest komen?

‘Interim-kabinet om tafel met gewapende machten’ lazen we (oktober 2012): “Het interim-kabinet heeft vergaderd met de procureur-generaal, de hoofdofficier van Justitie, het politiekorps, interim-hoofd van de Centrale Politie Dienst (CPD), SKS en VKC. Tijdens deze bijeenkomst zijn concrete afspraken gemaakt over de veiligheid”. Dat alles dank zij Asjes, die nu als minister-president zelf aan de macht is en dát natuurlijk stabiel wil houden. Maar we vergeten snel, behalve dan de slavernij.

Een meerderheid van +1 in de staten is zo labiel als een democratie maar zijn kan. Woorden zijn niet genoeg. Asjes, lieg ons niet voor. Zoek dan ook draagvlak in de Staten, zeker als je wil gaan voor een proces van ‘nation building’ en bewustmaking van het volk van zijn eigen identiteit.

“De premier herhaalde dat er serieus gekeken moet worden naar de consensus-Rijkswetten om daadwerkelijk tot gelijkheid in het Koninkrijk te komen en waar iedere partner daadwerkelijk invulling kan geven aan zijn eigen autonomie, conform de wensen van zijn volk.”

Steeds als machthebbers het hebben over ‘het volk’ krijg ik kippenvel, want dat is de taal van dictators. ‘Het volk’ heeft zich al vaker uitgesproken over de relatie met Nederland, maar de PS is het daar niet mee eens. Met ‘het volk’ bedoelt Asjes alleen het PS-volk?

Asjes had het ook over de introductie van een eigen begrotingskamer, waardoor Curaçao zelf toezicht op zijn begrotingsproces gaat houden. Beste Asjes, kijk toch eens naar wat je zegt. Deze en vorige regeringen gaven (en geven) zelfs geen gehoor aan rechterlijke uitspraken, kunnen niet overweg met een onafhankelijke VDC, luisteren niet naar adviezen van de Raad van Advies (over de ziektekosten bijvoorbeeld!), kunnen niet overweg met een onafhankelijke Centrale Bank, laten ministers zitten die een motie van wantrouwen aan hun broek krijgen, vragen Justitie vervolgens om ministers te onderzoeken en te vervolgen. Laten de PS-minister van Justitie buiten het OM proberen om de tegoeden van Dos Santos vrij te krijgen, en willen dat er wetgeving komt om zich verrijkende ministers aan te pakken.

Dat alles alleen maar omdat niemand het lef heeft, of omdat de Statenfracties van regeringspartijen te laf of te onbekwaam zijn om te zeggen: tot hier en niet verder. In zo’n structuur moet dan een ‘begrotingskamer’ komen waar we wel naar luisteren? En die bemand kan worden met ons goedgezinde ‘deskundigen’ die voor hoog salaris en ambtenaren ziektekosten regelingen gaan roepen wat de CFT nu gratis roept? Kom toch!

Volk, word wakker!

En PAIS vindt het allemaal normaal.

21 reacties op “Ingezonden: ‘Indrukwekkende visie van Asjes’”

 1. Het is wel makkelijk praten…

  De realiteit is gewoon anders… als er nu verkiezingen komen, dan is MFK de grootste partij en wellicht zo groot dat zij met slechts nog 1 zetel een coalitie kan vormen.

  Ik ben benieuwd of een ieder dan nog steeds zit te zeiken op een Sulvaren en PAIS… hahaha nee dan is het ineens…. toen was het zo slecht nog niet etc etc..

  Ik zou zeggen…. laat de verkiezingen maar komen, want dat is toch wat iedereen wilt??

 2. Langzaam sterven is een moeilijke zaak voor de patient en voor de familie.
  Als deze regering valt, krijgen we wat “ons Volk” wil en zijn we snel verlost van onze doodstrijd.

 3. @ jerry k. Laten we Ivar Asjes nu gewoon de kans geven.

  Je kan het volk nooit verwijten niet ruimhartig te zijn, want zelfs Schotte heeft gewoon de kans gekregen. Wees echter niet verbaasd dat de rek er door teleurstelling uit is.

 4. @ Philippe Maaskant
  Goed stuk. En waar ik het helemaal met je over eens ben en waar ik niet alleen kromme tenen, maar tegelijk uitslag van krijg, is inderdaad het vreselijke woord “volk” die politici op het eiland steeds gebruiken om de burger of de bevolking van Curacao aan te spreken. Ik erger me er rot aan. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij bestaat er in het papiamento jammergenoeg alleen het woord “pueblo”. Of weet iemand nog een vriendelijkere benaming?

 5. @Jackson. Wat er dan gebeurd? Dan komen PAIS en Sulvaran ten minste hun beloftes en zogenaamde principes na.

  Stelletje corrupte figuren allemaal, inclusief Alex ‘Schone Schijn’ Rosaria. Over vergeten gesproken. Welke voormalig minister en staatssecretaris werd na zijn ontslag gesponsord door Joel Gois da Silva, totdat hij verkozen werd in de Staten? Precies, Rosaria! Waarom? Vergoeding voor de besluiten die hij in functie destijds heeft geregeld om conform de commerciële wens van Gois parallel import mogelijk te maken.

  Of wat te zeggen van het gegeven dat ook PAIS de gemeenschap heeft bedonderd met haar verslagje over partijfinanciering? Opvoeren dat zo een laag bedrag hebt ontvangen van financierders, en tegelijk onder de pet houden voor hoeveel honderdduizenden guldens diezelfde financierders buiten de boeken van PAIS om voor PAIS campagne materiaal (t’shirts, vlaggetjes, stickers, etc.) en media zendtijd hebben ingekocht.

  Rosaria doet wat dat betreft niet onder aan die kabouter van MFK.

 6. @Freedom loving

  Helemaal met u eens.
  Laten we nog maar even aanmodderen met Jasjes en zijn kliek, want we kunnen en Mogen
  niet terug naar MFK/PS.
  Dus voorlopig de stekker nog even in ht stopkontakt houden, PAIS/Sulvaran.

 7. Nergens hoor ik het begrip “dualisme” . In een duaal politiek stelsel zijn de volksvertegenwoordigers en de bestuurders twee verschillende dingen, die het niet altijd eens hoeven te zijn. Dat dualisme geeft gescheiden verantwoordelijkheden aan beide partijen, zowel aan de regering als aan het parlement.
  In een volwassen democratie kan dat duaal systeem uitstekend functioneren. In Curacao is het voornamelijk het voor-wat-hoort-wat-principe wat de regering en parlement bezig houdt. Vandaar dat de kiezer zich altijd bedrogen voelt.

 8. Eens zei iemand tegen mij: de grootste humanitaire rampen worden veroorzaakt door een gedachte in een leeg hoofd en nu maar hopen dat ons niet een humanitaire ramp overkomt, stel jezelf deze vraag over, wat zullen we zeggen ? Eén jaar ?

 9. @jerry k, Er zijn toch een paar basis zaken in het gedrag van Asjes, die maken dat zijn geloofwaardigheid zwaar ter discussie staat.

  Laat hij eens wat openheid geven zoals hij heeft beloofd over de screening.
  Laat hij eens wat openheid geven over zijn benoeming (en de inkomsten) als sectordirecteur
  Laat hij eens zeggen waarom hij nu wel met partijverlaters als Sulvaran wil werken.
  Laat hij niet ontkennen dat zijn Tara vreemd aan het werk is gekomen.
  en zo nog wat van die dingen.
  Als hij dat niet duidelijk maakt blijft het aan hem kleven.
  Ben pas overtuigd als hij meer dan +1 staten ondersteuning wil.,

 10. Het volk heeft op Ali Baba gestemd hoe kan het volk controleren hoe er geregeerd wordt en of de overheidsgelden daadwerkelijk hun doel bereiken ten goede van het volk.Er moet nu ook naar voren komen of het om een pluk patroon gaat of er inderdaad ook voor het volk geld beschikbaar is . Wie gaat controleren.

 11. Laten we Ivar Asjes nu gewoon de kans geven. Dhr Wiels heeft ook op het moment suprême zijn verantwoordelijkheid genomen.

 12. Ik geloof niet in plotselinge transformaties, van dictatorschap naar “vader des vaderlands” is mij een te grote stap en dus erg onwaarschijnlijk. Mogelijk kiest Asjes eieren voor zijn geld, dat zou wel kunnen, maar dan nog steeds zit zijn hart niet in hetgeen hij nu plotsklaps allemaal beweert.

  Op het ogenblik is alles maar dan ook alles beter dan die MFK kabouter die weer op dramatische wijze alles weer naar zijn hand zou gaan zetten. Degenen die beweren dat hij niet door de screening komt, zou ik zeggen kijk eens wie er nu zit, daar is het ook gelukt.

  Het ziekenhuis zal particulier initiatief moeten zijn, helemaal mee eens, anders moeten we nog eens 100 jaar met dit gebouw doen, de politiek zal toch wel weer roet in het eten gaan gooien, want zijn we het echt wel eens over het terrein of ver / nieuwbouw?

  De staten moeten eens de lafheid van zich af schudden, en niet proberen om HUN werk bij het OM of welke commissie dan ook neer te leggen, zij zijn het die de taak hebben om alles binnen de perken te houden, niet door het uit te besteden en achteraf te zeggen dat men niets kon doen.
  We zouden behoorlijk wat opschieten indien men maar niet politiek blind de eigen partij maar blijft steunen, maar ook daar meer kritisch te zijn. We hebben meer onafhankelijke mensen nodig, die juist daarom wel beter kunnen functioneren en niet als makke kabrieten achter een dom politiek figuur blijven aanrennen, omdat het “verwacht” wordt.

  En een coalitie van nationale eenheid op Curaçao?? Echt eenheid ??? Sorry, maar daar geloof ik niet in, dat woord komt niet in het Curaçaos woordenboek voor, net zo min als samenwerken. Triest genoeg bewijzen we dat maar al te vaak.

 13. @JASJES: ………Prohibi pa Lubida…… $$$$$$$$$hame on YU !!!!!
  Een grotere vorm van HYPOKRISIA heb ik nog NOOIT meegemaakt.
  JASJES is totaal de weg kwijt en dan zijn er nog van die ONNOZELEN die dit geloven en ondersteunen ?????? HELAAS ……..ja !!!!!!
  Wie durft eindelijk eens STEVIG steling te nemen tegen deze onvoorstelbare POPULIST(EN) of zou het toch waar zijn dat we op dit eiland met een gigagroep ONNOZELE nitwits zonder visie, eigen mening etc…. te maken hebben. POBER KÒRSOU – HOPI TRISTU !!!!!!!

 14. Autch!

 15. Visie hebben daar is niks mis mee, immers als er geen mensen zijn met een visie waren we nergens.

  Echter zoals Martin Luther King zei, I have a dream.

  Aan dromen moet worden gewerkt, waar we als volk aan moeten werken is dat misstanden, graaien, ongelijkheid en andere niet frisse zaken we als volk laten zien dat we het niet pikken.
  Uitstel van het bouwen van een ziekenhuis, laat het merken doe op je auto een vlag met een rood kruis.
  Last van de rook als het nu van de ISLA is of van Koraal Tabak en de overheid treedt niet op, draag een mondkapje.

  op 09-09-2011 zei Wiels.

  Volgens Wiels kan elke burger ongehoorzaam zijn, om zijn ongenoegen te uiten. Dat meldt Wiels in een persbericht.

  Dus laten we zien , maar ook doen en de nalatenschap van Helmin Wiels eren.

 16. @Jackson, dat zou een kans zijn om te komen tot een breed gedragen coalitie van nationale eenheid…dat is toch wat Asjes wil?

 17. Ben het helemaal eens met de stellingen vn de heer Maaskant. Echter, als PAIS/Sulvaran nu hun steun opzeggen dan is de kans groot dat bij verkiezingen PS samen met MFK toch nog weten meerderheid te halen (want MAN zal weer graag aanschuiven). PAR zit in reorganisatie, PNP nog te zwak, PAIS nog niet sterk genoegl And then? Zijn we verder van huis. Laat (J)Asjes het maar goed verbruien bij zijn “volk” en laat de onderlinge ruzies in PS maar heviger worden. Dan pas stekker eruit!

 18. @ Jackson. En als PAIS of Sulvaren hun steun opzegd… wat denk jijj dan dat er gaat gebeuren?

  Ik denk, dat Sulvaran op het PAR-nest terugkeert en Hodge MP wordt, als hij tot partijleider wordt gekozen. Cijfermatig is dat dan de beste optie. Om elk misverstand te vermijden: PAR gaat niet met MFK regeren en heeft indirecte pogingen van Schotte in het verleden al afgewezen.

 19. @Jackson, Alles is beter dan Asjes.. en als het OM haar werkt zou doen zouden we de MKF-ers gewoon in Bon futuro zitten

 20. “It’s easier to fool people than to convince them they have been fooled” -Mark Twain

  “No amount of evidence will ever persuade an idiot.” – Mark Twain

 21. Beste Phiilippe,

  En als PAIS of Sulvaren hun steun opzegd… wat denk jijj dan dat er gaat gebeuren?