StraatvraagCURAÇAO – Kunstenaar, dichter en prominent Curaçaoënaar Elis Juliana overleed dit weekeinde op 85-jarige leeftijd. Kort geleden ontving hij nog een eredoctoraat van de UNA. Bekenden toonden zich geschokt. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg: hoe kijk jij terug op Elis Juliana?

Folkert: “Deze meneer heeft veel betekend voor Curaçao, maar eerlijk gezegd weet ik er het fijne niet van. Hij was een bekend persoon die veel heeft gedaan op gebied van kunst en literatuur. Nee, ik heb nooit iets van hem gelezen. Ik begrijp uit de reacties dat hij in bepaalde kringen een belangrijke man was”. Celine (27) sluit zich erbij aan: “Nee, ik wist weinig van hem al kende ik zijn naam wel. Gek eigenlijk, maar misschien zegt dat wel iets over zijn status”.

Vergeten
Van sommige mensen is hun naam misschien bekender dan hun werk. Een voorbijganger kan zich nog herinneren dat hij hem gelezen heeft. Arthur (51): “Ik lees meestal thrillers, maar soms daag ik mezelf uit en toen ik een bundeltje van hem kreeg heb ik het gelezen. Wat ik ervan vond? Ik ben zelfs vergeten hoe het heet hahaha!”. Zijn collega Julie-Ann (53) vult aan: “Zijn poetry was toch een beetje specifiek. Ik denk dat veel van de mensen die van lezen houden geen poetry lezen, waardoor hij een beetje onderschat is.”

Populair
Veel schrijvers worden na hun dood ineens weer populair, en hun verkoopcijfers stijgen. Bij Juliana hoeven we geen hype te verwachten onder de respondenten. Folkert: “Hij hoort bij de Grote Drie op Curaçao, maar ik ga niet ineens naar de boekhandel om een dichtwerk van Juliana op de kop te tikken. Al hoop ik wel dat hij hierdoor weer populair wordt”. Celine: “Ik lees buiten mijn studie om bijna niet. Het laatste wat ik heb gelezen? Sophie Kinsella, Confessions Of A Shopaholic!”

4 reacties op “‘Ik ga niet ineens naar de boekhandel voor Elis Juliana’”

 1. Ik ben 68. Ik heb als klein kind naar Elis Juliana geluisterd. Mijn dochter van 31 heeft elke zaterdagochtend naar Elis Juliana geluisterd.mijn kleinzoon is in Nederland geboren. Ik heb een cd met 60 verhalen van Elis juliana gekocht hier op Curacao. Vanaf baby draaiden we elke dag deze cd voor mijn klienzoon. Hij is nog geen 3 en hij kent alle verhalen . Hij weet de volgorde van de verhalen op de cd. En hij imiteert Elis Juliana.

  Ik hen hier op Curacao een kompa nanzi boek nederlands/papiaments gekocht en hem voorgelezen. Hij kent kompa nanzi cha tiger etc.

  Welke radiostation komt met programma om verhalen te vertellen voor kinderen. Dit soort programmas hebben ons ouderen gevormd. Sommigen hebben het doorgegeven aan hun nazaten sommigen weer niet dit is een verarming .

  Een kind van nog geen 3 jaar in Nederland geboren en die in Nederland woont kent Elis Juliana.

 2. R.Willems, op 25-06-2013 om 08:41 schreef: in afwachting van zijn volgende opvolger, een even belachelijke “dauphin”.

  Mener Willems,

  bedoelt u niet “Canard” ? (Patu)

  Een profeet wordt in eigen land niet geëerd.
  Daarentegen heb ik genoten van de bijdragen van de heer Juliana, en met mij, ongetwijfeld vele anderen.

 3. @,

  Nominaties en verdienstelijke erkenningen op Curaçao hebben dikwijls niets te maken met echte uitzonderlijke waardevolle prestaties of zelfs met de echtheid! Men moet mensen die daarbij ook belang hebben achter zich hebben staan, dan kan van straatsteen, brood gemaakt worden met daarbij ook nog uitgebreid beleg.
  Dikwijls gelooft men zelf niet helemaal erin, maar ‘het apartje legt het op’. Men kan dan de wenkbrauwen hoog optrekken, maar daarbij zal het ook blijven met vele onbeantwoorde vragen, immers beestjes behoren ook een naam te hebben.
  Het gaat menigmaal niet eens om de persoon of een bepaalde waardevolle opvallende prestatie, maar wat het onderonsje goed had gevonden te bekokstoven, wat bij velen de haren te berge doen rijzen, ook zelfs bij de verbaasde genomineerde! Hemden zijn nog steeds nader dan de rokken, al slaat dat als een tang op een varken!
  Inmiddels blijft wel het volstrekt “het apartje” wel in de zadel zitten in afwachting van zijn volgende opvolger, een even belachelijke “dauphin”.

 4. Natural no ku awendia bosnan sorto ni sikiera un buki , di mas vcomun bosnan no ta abri. pa asina por forma bosnan mes.T 24 ora bosnan tin un mobil telefon ta cologa na bosnan orea, anto bo mes ta npuntra bo mes, DI CUAL SATELIET ESAKINAN POR A PARESE.Es sr. Elis Juliana tabata un parti di bosnan cultura, awe bosnan mes ta hablar di dia di bandera, pa bosnan informashon un pais sin cultura, ta un pais sin bandera.