• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Cubanen brief Timmermans thumbWILLEMSTAD – Bijna vijftig Cubanen, die al jaren illegaal op Curaçao verblijven, mogen op het eiland blijven om een verblijfsvergunning aan te vragen. Dat is uitzonderlijk, want toegang tot Curaçao wordt normaal gesproken alleen behandeld als de aanvrager in het buitenland zit: je mag niet al op het eiland zijn.

Dat meldt Caribisch Netwerk. De Cubanen kwamen daarmee in een moeilijke positie, want terug naar Cuba kan ook niet meer. Cuba laat haar eigen burgers zonder verblijfspapieren van het nieuwe land en die lang zijn weggebleven niet meer toe. Alle Cubanen hebben ondertussen een brief van Justitie minister Nelson Navaro ontvangen met het verlossende woord. Zij mogen een verblijfsvergunning aanvragen en in afwachting daarvan op Curaçao verblijven.

Dick Drayer zocht de groep Cubanen op en maakte deze reportage.

2 reacties op “Cubanen mogen verblijfspapieren op Curaçao afwachten”

 1. In Indonesie maakten ze een copie van het paspoort bij binnenkomst en een scan van je vingerafdrukken. Dat zou het problemen van het “verloren” paspoort oplossen.

  Verder zijn er landen die weten dat ze hun asielzoekende burgers in het buitenland juist een dienst bewijzen door ze niet terug te nemen. Europa heeft dat gehad met Libye. Met de val van Ghadaffi kwamen er stromen vluchtelingen naar Europa. Die moeten terug en worden in Europa langzaam via de illegaliteit “uitgerookt” op “humane”wijze… Lybie neemt ze nu terug en als tegenprestatie heeft de EU de visum regeling voor topfiguren vereenvoudigd een handje vol geld gegeven.. dat soort zaken.

  Ook komen er regelmatig grote delegaties politici uit Afrika “praten” over het probleem. Die logeren dan op kosten van EU landen in dure hotels, krijgen “dagvergoeding” [in landen van herkomst een maandsalaris], declareren toch alle kosten en gaan na een week weer terug om het thuis te bespreken. Die melkkoe zullen ze niet gauw opgeven.

 2. >>Cuba laat haar eigen burgers zonder verblijfspapieren van het nieuwe land en die lang zijn weggebleven niet meer toe.<<

  Ja ja, dan kan de hele Cubaanse bevolking naar Curacao verkassen en daarna hun Cubaanse papieren weggooien. Dit slaat toch nergens op? En wat is ''lang?'' drie jaar?
  In Nederland worden vreemdelingen zonder documenten tegenwoordig direkt weer teruggestuurd, en met succes. Hadden ze hun documenten maar niet moeten verstoppen of weggooien.