marine open dagCURAÇAO – Ongeveer 12.000 bezoekers kwamen gisteren naar de open dag van Marinebasis Parera. De marine en kustwacht lieten door indrukwekkende demonstraties zien wat voor taken zij onder meer uitvoeren. Ook kon men een kijkje nemen aan boord van marineschip Zr. Ms. Pelikaan en kustwachtcutter Jaguar.

De bezoekers konden meevaren op de SuperRhib en de Boston Whalers, waar zich lange rijen voor vormden. Er werd erwtensoep en macaroni uitgedeeld en flesjes water tegen de stralende hitte en overal waren leden van de kustwacht en marine aanspreekbaar om vragen te beantwoorden. Kees Stam van het Korps Mariniers verklaarde aan het eind van de open dag tegenover Paradise FM: “Het was een laagdrempelinge en bijzonder geslaagde familiedag die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Flyby’s
Maar het spectaculairst waren de shows in het water waar het publiek zich in grote getallen omheen vormde. Dit begon met een aantal flyby’s van kustwachtvliegtuig Dash-8 en kustwachthelikopter AW-139 die nog een tijdje vlak boven het water bleef hangen. Ook de SuperRhib en Boston Whalers kwamen een aantal keer langs scheuren waarbij het publiek het niet altijd droog hield. Met gekleurde rook voeren vier Boston Whalers een aantal keren, tot op de meter synchroon, langs het publiek. Indrukwekkendst waren de demonstraties waarbij een levensechte situatie werd nagespeeld.

Demonstraties
Zo haalde de kustwachthelikopter een drenkeling, die door de Dick Braakman van CITRO daar gedropt was, uit het water en werd er een Go-Fast onderschept. Een Go-Fast is een speedboot die illegale contraband, meestal drugs, vervoert. De Go-Fast kwam op hoge snelheid de baai binnenvaren met de SuperRhib in de achtervolging. De gewapende bemanning van de SuperRhib maande de Go-Fast tot stoppen, ging aan boord en overmeesterde de bemanning. Dit allemaal onder het zoeven van de kustwachthelikopter die boven hen alles in de gaten hield. Niet veel later werd ook de overboord gegooide contraband van de Go-Fast en de bestuurders onder luid applaus aan boord gehaald.

Gijzelneming
Voor de laatste demonstraties werd er een gedeelte van de plek waar het publiek stond vrijgemaakt. Niet lang daarna snelden vier Boston Whalers en een Frisc, beide gevuld met gewapende mariniers, naar de vrijgemaakte plek. Ondertussen baande een groep van het Vrijwilligers Koprs Curaçao, beschermd met wapenschilden, zich naar de top van de stafheuvel om mogelijke onrust te voorkomen. Via het water gingen zij met wapens paraat aan land en werd er een gijzeling nagebootst. De mariniers haalden de gijzelaar van land en gingen met hem aan boord. Eenmaal op het water, kwamen ook de gijzelnemers in het oog. Er klonken geweerschoten van beide kanten en de gijzelnemers vielen op de grond. Onder luid applaus van het publiek stonden zij even later weer op en waren de demonstraties voorbij.

Sniperpistool
Op de schietbaan kon men met losse flodders een sniperpistool afschieten. Verder was er vooral voor de jeugd een hoop te beleven. Zo konden zij onder meer een hindernisbaan afleggen in het oefendorp van de Landmacht en geschminkt worden in cameo-kleuren. Er waren stands van de kustwacht en marine waar onder andere te zien was wat voor bewapening zij droegen en wat voor manieren van drugssmokkel zij af en toe ontdekken. Ook waren er stands van Greentown en Substation.

D130623RC9720

www.versgeperst.com