• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Elis JulianaCURAÇAO – De bekende Curaçaose dichter, auteur, kunstenaar en onderzoeker Elis Juliana is vanochtend overleden. Dat is door zijn familie bekendgemaakt. Hij is 85 jaar geworden. Juliana behoort met Luis Daal en Pierre Lauffer tot de ‘Grote Drie’ van de Antilliaanse dichtkunst in het Papiaments.

De kunstenaar, die niet alleen dicht maar ook tekent en beeldhouwt, staat bekend om zijn haiku’s, ritmische gedichten en zijn bevlogen voordrachten.

Eredoctoraat
Vorige week verscheen Juliana voor het laatst in het openbaar. Hij ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Tijdens die gelegenheid zei Juliana: “Mijn hele leven heb ik geprobeerd om het Curaçaose volk te verheffen. Of het mij is gelukt, is niet aan mij om te zeggen.”

Rolmodel
Het literaire werk van Elis Juliana beslaat meer dan een halve eeuw. In september 2011 verscheen een vertaling in Nederland van zijn dichtbundel ‘Hé Patu/Waggeleend’. Volgens vertaler Fred de Haas was Juliana ‘een rolmodel voor alle mensen van Curaçao’. “Elis heeft zijn werk altijd in dienst gesteld van de bewustwording van zijn volk. En uit al zijn gedichten blijkt dat hij graag wilde dat mensen zich bewust zijn van hun plek in de geschiedenis.”

Prijzen
Juliana is meerdere keren in de prijzen gevallen. In 1973 kreeg hij de Cola Debrotprijs voor bijzondere prestaties op het gebied van beeldende kunst. Verder is hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, heeft hij een Krus di Mérito en ontving hij in Cuba de Jose Maria Heredia-onderscheiding.

© Novum

8 reacties op “Dichter Elis Juliana overleden”

 1. Ompi Ellis su canticanan y kwentanan lo keda semper cerca nos unda cu nos bai y den nos curazon y lo wordu pasa pa generacion pa generacion.
  Cu dushi rekuerdo y hopi respect mi jama Ompi Ellis danki. (R.I.P.)
  Forza na tur famianan.

 2. R.I.P. Ompi Ellis,
  e patu ta janga aki ayaa aki ayaa, compa nansi ,shon arey, chatiger, y hopi mas Dios tume den Su Reino y forza na tur e famianan y konosinan.

 3. remember his words: asina fasil nos por krea.

 4. my condoleance…remember his words: ‘asina fasil nos por krea’

 5. Dushi rekuerdo mi tin di tur djadumingu mainta riba radio den anjanan 70/80, kon mi tabata tiener skuchando Ompi Elis Juliana tur siman. ” Wazu riba rondu”??. Esta un kontado di kwenta dinamiko nos a perde. Ompi Ellis ta tenebo na punta di radio, te ku bo no ke lanta pa hasi ni huiswerk, ni laba tayo ni nada. Pas i fe na e famianan di e gran Elis Juliana. Danki E.J.

 6. Respect.

 7. Dr.Ellis Juliana. Hij maakte naam in een tijd waarin men zich echt verdienstelijk moest maken om als zodanig te worden aangetekend. Curaçao werd door hem op de eerste plaats gesteld middels mensen en eigen identiteit. Evenals onze andere artiesten had hij geen kunstmiddelen nodig om groot te zijn, “Ellis Juliana” is een begrip. Het levensgordijn sluit. De ovatie houdt aan. A demain, ami!

 8. Ku hopi respect mi ta jamabu danki Ellis.
  Danki pa e manera cu bo a duna spiritu na pueblo di corsow cu bo poesia ritmiconan. E patu, suzy, morcoi, cu ta skirbi den mi mente.
  Bo cuentanan di compa nansi. Bo pinturanan cu ta atrae di un manera pa analysa.
  Cu bo spiritu por sigi inspira nos.
  Mi no ta bisa ajoo, ma te despwes.

  Un biaha mas danki pa a duna color na mi bida.