• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ivo OpsteltenCURAÇAO – Nederland gaat de autonome landen binnen het koninkrijk technische bijstand verlenen in het opsporingsproces. Kennis en gebruik van forensische recherchetechnieken zoals dna-onderzoek worden gedeeld met de politieorganisaties op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Dat zegt een woordvoerder van minister van Justitie Ivo Opstelten. De minister sloot gisteren een driedaags werkbezoek af op Aruba, waar hij deelnam aan een justitieel vierpartijenoverleg. Daarin zitten behalve Opstelten ook de ministers van justitie Arthur Dowers (Aruba), Nelson Navarro (Curaçao) en Dennis Richardson (Sint Maarten).

Moderne criminelen
Delen van technische kennis en nieuwe opsporingstechnieken wordt door de vier ministers belangrijk geacht in de strijd tegen ‘moderne’ criminelen. Het plan voor de technische bijstand wordt door de gezamenlijke procureurs-generaal uitgewerkt en in november gepresenteerd.

Helmin Wiels

Tijdens het overleg op Aruba is onder meer ook gesproken over het gevangeniswezen en de kustwacht. Behalve Aruba heeft minister Opstelten ook Saba en Sint Eustatius bezocht. Nederland verleende eigenlijk al wel bijstand op dit vlak, maar bij het onderzoek in de zaak naar de moord over de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels bleek dat forensische kennis vaak niet aanwezig was. Daarom moesten bijvoorbeeld medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut worden ingevlogen.

© Novum

8 reacties op “Technische politiebijstand Curaçao, St.Maarten en Aruba”

 1. voor het Spaanstalige aanpak volgens Maaskant ben ik een beetje huiverig.
  Ik denk alleen maar aan de doods eskaders in dat soort landen.
  waar ons land de fout mee is gegaan, was de versnelde proces voor onze mensen die bepaalde funtie”s kregen waarvoor ze nog onvoldoende in waren opgeleid. Deze druk kwam van de politiek omdat eigen mensen van ons eiland een leuker beeld vormde.
  Van dit proces hebben we meer voorbeelden , in het onderwijs, bij de politie, in de politiek enz.
  Nogmaals niet alles wat uit een ander land komt is fout maar pak dan alleen het beste eruit

 2. 3 (drie!!) politiebonden zijn er op mijn kleine rots, (LOL) Ik hoor veel ijverig geschreeuw over “respect” als zij weer eens de publiciteit zoeken. Luidkeels dreigen met akties als zij hun wil niet (direct) krijgen, Dames en heren Hermandad, dienders….respect…. dat verdien je, bv. door professioneel optreden. The physical presence of law enforcement aids to the projection of public safety, promoting a sense and comfort of safety, althans zo heb ik het ooit geleerd.
  Het publiek bedreigen van advocaten, als deze mishandelde burgers bijstaan, straalt nou niet bepaald zekerheid uit. Sirbi y proteha, was het toch ?
  Ik ga er natuurlijk van uit dat in het bijstandspakket van Opstelten ook sprake is van ….ehhh,…. een korpsbreed WeightWatchers program. Boy…one look at those bulging meatflaps. No wonder crime is rampant. It’s run away from ya.
  Todo en serio, nada en broma ! 🙂

 3. Philippe Maaskant, op 23-06-2013 om 10:19 schreef: Daarom hebben we hier een Ombudsman

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ombudsman

 4. @ Philippe Maaskant. Als we ooit de weg naar zelfstandigheid willen opgaan moeten we samenwerking zoeken in de regio en deze zaken met Colombia regelen en ons meer spaanstalig opstellen.

  En als we nooit de weg naar zelfstandigheid willen opgaan en juist op het rijke Nederland willen blijven leunen? Trouwens als ik ooit de 5 miljoen in de Landsloterij zou willen winnen ga ik echt niet meteen beginnen met daarop de buit alvast te verdelen of op te schrijven waaraan ik het geld zou gaan besteden.

 5. Curacao is een onderdeel van het koninkrijk der nederlanden.
  dus lijkt me logisch dat ze hulp krijgen van het koninkrijk.
  daar hoeft toch niemand zich voor te schamen.
  wat kan Columbia bieden op korte termijn?
  We zulllen als land snel failliet gaan als er niet meer mensen hier komen wonen en belasting gaan betalen.
  terugkeer van hardwerkende antillianen zit er niet in, die hebben een goede baan in NL en blijven daar.
  dit land is voor deze mensen een te groot risisco.
  dus het enige wat overblijft te zoeken naar mensen die zich hier willen vestigen met een eigen vermogen.
  maar in deze economische wereld crisis, zullen deze mensen ook wel even een pas op de plaats maken.
  We moeten roeien met de riemen die we hebben en inderdaad het ambtenaren apparaat uitkleden.
  De politiek moet ook minder gaan kosten aan salarissen,pastechis en uitkeringen.
  na bijvoorbeeld 2 maanden ministerschap een riante uitkering trekken is een schande!!!

 6. Nederlandse technieken, NL instructuers, NL cursussen. Allemaal in het nederlands. Als we ooit de weg naar zelfstandigheid willen opgaan moeten we samenwerking zoeken in de regio en deze zaken met Colombia regelen en ons meer spaanstalig opstellen. Zo glijden we toch langzaam af naar een situatie dat de NL normen en gedachten dominant worden en blijven. Als we in alles NL blijven copieeren, zullen we NL als model blijven zien.

  Daarom hebben we hier een Ombudsman, Raad van Advies, SER, Rekenkamer, Inspecteur Generaal (!) Gezondheidszorg, AOV, een regeling medische uitzending (ge-erfd van de regeling die koloniale ambtenaren hadden), een riante regeling politieke pensioenen (Die in NL wel en hier niet wordt uitgekleed..) een milieudienst, een luchtvaartdienst en ga zo maar door..

  We zullen het nooit zelfstandig gaan redden als we zo doorgaan. Blijft kwakkelen omdat we gen duidelijke keuze voor de regio maken. Thieery Apoteker Consultants zei het al. We zijn geisoleerd in de regio omdat we steeds naar NL gaan leunen…We spreken onze talen, mar TAC zei ook dat we er geen enkele goed beheersen…Alles halfbakken.

  Zag ik niet bij de PS vergadering laatst de leus “onafhankelijkheid” groot in beeld?
  Is dat allemaal voor de vorm bij deze PS regering?

 7. Pa-stechi, op 22-06-2013 om 15:58 schreef: Nos mes por, nos mes por, Nos no mester yudansa di ningun hende.

  Volgens mij sprak de heer Opstelten over Kennis en Technieken, het Werk zal Zelf gedaan moeten worden. Mogelijk kan de heer Cova zich daar wél in vinden.
  Positief nieuws voor iedereen, toch. (misschien niet voor verkopers van pastechi ku crack)

 8. Nos mes por, nos mes por, Nos no mester yudansa di ningun hende. Dit waren de woorden van o.a. Errol Cova en nog vele anderen. Ik hoorde Dwight(radio MAS) sarcastich zoals hij alleen kan zijn, nog roepen, wat komen die gasten(politie) hier doen, Lekker in de zon liggen, etc,etc.
  Zie maar, wij zijn nog steeds bezig te dweilen met de kraan open. Gelukkig is er hoop aan de horizon voor onze cuerpo di hermandad,,,,,,,,
  ,