• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Jeanne Marie FranciscaCURAÇAO – Er valt nog heel wat te verbeteren aan het migrantenbeleid en in het bijzonder aan het beleid voor kinderen die illegaal verblijven op Curacao. Zo mag een een ‘ongedocumenteerd kind’, wel naar school, maar krijgt geen diploma aan het eind van de rit. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Op dit feit stuitte het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) tijdens een onderzoek naar de situatie van migranten op Curaçao. Het onderzoek is vier jaar geleden begonnen vanuit de Nederlandse Antillen en is na 10-10-10 overgenomen door het ministerie, de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voorlopige resultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens een congres in het WTC, dat werd afgesloten met een resolutie.

Resolutie
De resolutie is een samenvatting van de wensen van de beleidsmedewerkers van SOAW. Zo willen de beleidsmedewerkers dat er een commissie komt voor migratie aangelegenheden, die gelijk aan de slag kan met de diploma-problematiek. Hiervoor moet er ook beter samengewerkt worden tussen de ministers en daarom zien de medewerkers het liefst dat er een coördinator aangewezen wordt. Ook is er tijdens het congres gesproken over een speciaal fonds voor ongedocumenteerde kinderen. Het onderzoek naar de situatie van migranten op Curaçao wordt dit jaar afgerond.

6 reacties op “Rechten illegale kinderen in het gedrang”

 1. @Hans B. Beste Hans ik weet wel de oplossing voor die stappels aanvragen voor een verblijfsvergunning. Als men een vette strip haald door die gehele stappels en alles beantwoord met afgewezen daan heb je Curacao pas een dienst bewezen. Dan hoeven die mensen in hun land niet lang te zitten wachten op een verblijfsvergunning, dan weet men dat men niet welkom is op Curacao,dan kan men verder gaan zoeken in b.v. Spanje,Venezuela,Columbia Brazilie,Engeland of Frankrijk. Op Curacao zal het geld schelen, personeel en rechtszaken. Je zal zien dat je binnen de kortste keren verlost zal zijn van heel hoop werk en geld en de deur voorlopig zo’n 10 a 20 jaar dicht houden. Wordt je illegaal opgepakt dan moet men gaan handelen net als Nederland, dan wordt je terug gestuurd naar het land waar je laatst vandaan kwam. Opgeruimd staat netjes toch.

 2. Volgens mijn informatie liggen er grote stapels aanvragen voorverblijfsvergunningen bij de immigratie die gewoon niet afgehandeld worden. Als we daar nu eerst eens wat aan doen, zijn er wellicht veel minder ongedocumenteerden.

 3. Illegalen zijn niets waard.. Ik kende een illegaal kind en bracht dit tot attentie van Jeugdzorg. Reacite was waarom ik me druk maakte om een illegaal kind en dat het kind naar het moederland terug moest (terwijl het op Curacao is geboren). Dit kindje zal wel een nieuwe generatie crimineel worden..

 4. Curacao heeft grote financiele problemen maar wil wel (gratis!) onderwijs aanbieden aan illegalen? Te gek voor woorden!

  Als illegalen hier onderwijs willen dan moeten ze zich laten legaliseren. Misschien dat dat proces verbetering behoeft, maar ga niet illegalen laten profiteren van voorzieningen waar de legalen voor betalen.

 5. De minister van onderwijs en soc. zaken moeten gewoon een besluit nemen om die kinderen een diploma te geven waar ze recht op hebben. Zijn die ouders illegaal dan moet men gaan onderhandelen met de desbetreffende ambassades en NL buitenlandse zaken om er voor te zorgen dan elke land zijn eigen onderdanen toelaat op hun geboorteplaats. Curacao moet zich ook niet gaan ontfermen over de problemen van andere landen in dit geval Illegalen,terwijl Curacao zich zijn eigen probleem zelf niet goed kan oplossen. Kunnen ze niet naar Cuba dan moeten ze maar Spanje doordat hun deze landen hebben onderdrukt en gekoloniseerd. Misschien denk ik kort uit de bocht maar zo simpel zie ik dat als Curacaonaar. Curacao moet niet alle garbage van andere landen zijn probleem maken. De afspraak was dat je een verblijf vergunning mag aan vragen in je eigen land en dat het afhankelijk van de situatie direkt afgekeurd dient te worden doordat wij genoeg werkloosheid hebben om ons eigen volk te eten te geven. Zo simpel is dat. Je kan Curacao niet vol laten lopen terwijl je van tevoren weet dat je geen werk heb voor al mensen. Waar zullen die mensen dan belanden in de criminaliteit want er is niet genoeg werk voor die mensen om een normaal bestaan te kunnen opbouwen. Op Curacao zeggen ze “Ni pa nos mes no tin.

 6. Commissie schoolzoekenden is afgeschaft.
  Commissie illegale kinderen moet er komen…

  Mij bekruipt toch het gevoel dat onze overheid geen richrting heeft.
  Ministers roepen maar wat en ambtenaren doen hun eigen ding.

  Asjes: wat is de zin van gratis onderwijs (gunstig voor welgestelden) als een groep kinderen geen school kan vinden en anderen geen examen kunnen doen en examen fraudeurtjes extra kansen krijgen?

  Wanneer komen we los van de kretologie en komt er standvastig BELEID?