• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hensley KoeimanCURAÇAO – MAN-parlementarier Hensley Koeiman wil dat er een tijdslimiet gesteld wordt aan ambulances om ter plaatse van een ongeval te komen. Met name die van de post op Banda Bou. In een brief aan de minister van Gezondheid natuur en Milieu, Ben Whiteman, heeft hij hierover vragen gesteld.

Afgelopen week overleed een voetballer nadat hij in elkaar was gezakt op een voetbalveld op Banda Bou. De man heeft daar een uur gelegen voordat de ambulance arriveerde. De ambulance was namelijk in de stad ten tijde van het ongeval.

Taxi’s
Koeiman wil nu dat de minister een tijdslimiet stelt over hoe lang een ambulance erover doet om ter plaatse te komen. Ook wil hij dat Whiteman gaat uitzoeken of de ambulance in het geval van de voetballer naar de stad was om een patient weg te brengen of dat de ambulances nog steeds gebruikt worden als taxi’s voor het personeel. In het verleden gebeurde het namelijk wel eens dat de ambulances op en neer reden naar de stad om het ambulancepersoneel op te halen en weg te brengen. Hierdoor was er op Banda Bou niet altijd een ambulance of personeel aanwezig.

Hensley Koeiman in gesprek met Lisette Keus van Radio Hoyer 2:

11 reacties op “Ambulances moeten sneller ter plaatse zijn”

 1. @Earlybird Bedankt voor eerlijk en duidelijke informatie. Het is dan afwachten wat het resultaat zal zijn van een onafhankelijke onderzoek van c.q.de Inspectie Gezondheidszorg naar de oorzaak van het feit dat een voetballer is overleden, doordat de ambulance veelste laat was op bestemming. U zegt het zelf dat het probleem zich al meer dan 10 jaren afspeeld en nog steeds het geval is. Dat vindt ik wel onverantwoord van de desbetreffende minister van GGD. Maar ik zal het onderzoek wel afwachtem wat de resultaten zal zijn hierover. Sukses.

 2. @Earlybird. Bedankt voor je eerlijk en duidelijke informatie. Ik leg me daarbij neer in afwachting een onafhankelijke onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg rondom het gebeuren. Dit zal de eerste testcase zijn voor dhr. Mourillon om te kijken hoe gekwalificeerd de nieuwe deskundige is op dit terrein.

 3. @VITO & Peter
  Min. Whiteman hoeft helemaal niets uit te leggen. Sedert 2000 beschikt Curacao over een verordening Ambulancezorg(PB2000 no.81) en ik raad iedereen aan die door te lezen.
  De response limiet is wettelijk gesteld op 15 min. in geval van een spoedrit.
  Indien een onderzoek noodzakelijk is naar de omstandigheden van dit specifiek voorval is er een onafhankelijke instantie, de Inspectie Gezondheidszorg, om hierin het voortouw te nemen en rapport uit te brengen. Te stellen dat dit moord door doodslag slaat (juridisch) helemaal nergens op. De mogelijke redenen voor overschrjding van de reponselimiet dienen onderzocht te worden en structureel aangepakt te worden door de leiding en de verantwoordelijke minister.
  Ten aanzien van de ambulancezorg in het district Banda Abao kan het volgende gesteld worden. Dit probleem speelt reeds meer dan 10 jaren en er is heel veel over gediscussieerd met de inwoners van Banda Abao(Plataforma). Feit is dat het aantal ritten uit dat district een uitbreiding van het aantal daar gestationeerde ambulances(aanzienlijke meerkosten) niet rechtvaardigen en dat niemand wilt bijdragen aan de hiermee gemoeide kosten.
  Het beste is om het brandweer personeel van de post Banda Abao op te leiden tot “first responders” opdat deze de lacune’s kunnen opvangen als de ambulance op een rit is. Verder is het al jaren gebruikelijk dat er bij sportclubs en tijdens sportwedstrijden mensen getraind als first responders/EHBO aanwezig zijn en er ook een AED voorhanden is. In het specifieke voorval zou zeer waarschijnlijk slechts dit levensreddend hebben kunnen zijn voor de sporter.

 4. Zelfs Mandela had pech met zijn ambulance….

 5. @ Mark. Beste Mark ik snap niet waar jij het nu over heb met die verkeersdrempel. Die drempels hebben allemaal een doel en dat is een middel om automobilisten te dwingen minder hard te rijden en het verlagen van verkeersdoden op Curacao en vooral richting Banda Abou. Dat heeft niks te maken met het niet op tijd zijn van een ambulance. Het telaat zijn van een ambulance heeft te maken met de organisatie en communicatie. Het is altijd zo geweest dat er op Banda Abou ook een abulancepost is geweest maar die is weg bezuinigd. Er was een dokterspost, politiepost, brandweer en ambulancepost geweest op Banda Abou. Die beetje uitlaatgassen is minder erg dan die co2 stoffen van de olieraffinaderij. Dus op gegeven moment is het op Curacao even het overwegen waard. Ik hoop alleen dat wanneer er besluiten genomen wordt voor een nieuwe raffinaderij dat men overgaat naar Eurogroene benzine die het milieu minder belast. Maar de ambulaces is een ander probleem die opgelost moet worden net als een nieuwe ziekenhuis op Curacao. Misschien ook een kleine rode kruispost,ziekenhuiskliniek of de helicopter als tussen oplossing, op Banda Abou of de helicopter. Het probleem is en blijft geld en financieen op Curacao. Maak je niet belachelijk met te klagen over die verkeersdrempels want die hebben ook hun positieve effect op de verkeerssituatie op Curacao.

 6. Bedoel met ambulance op Motor= ambulances personeel op motor…..

 7. Iedereen weet gewoon dat de ambulance als taxi wordt gebruikt. Bij wissel van dienst rijden ze naar het ziekenhuis om hem op te halen of terug te brengen.

  Ambulance personeel + leidinggevende is hier zeer laks en eigenlijk moet de leidinggevende op staande voet ontslagen worden omdat het gedoogd wordt. Daarnaast moeten er eigenlijk 2 ambulances in barber gestationeerd worden of een ambulance op motor erbij. Er wonen in Banda Bou 30.000 mensen!

 8. @ Rutsel. Ja ze worden als taxi gebruikt,

  De mensen van Selikor hebben pech, want de helft van de vuilniswagens rijdt niet meer en wordt het vuil 1-2 dagen later pas opgehaald. Ze hebben wel alle wagens een schoonmaakbeurt gegeven, dat volkomen zinloos is. Of zouden ze toch die paar goede wagens als taxi gebruiken?

 9. Dan moeten ze die achterlijke verkeersdrempels verwijderen zodat er weer doorstroming van het verkeer komt ipv oponthoud…is ook minder slecht voor het milieu gezien het gerem en optrekken tot meer uitstoot uitlaatgassen leidt. Uitlaatgassen hebben we al in overvloed…

 10. Pero no tabatin niun dokter na Banda Abou ku por a deal ku e situashon.Pero 1 ora si mi ta hanja ta un tiki dimas. No por a hasi uzo di e helicopter tampoko den kaso urgente. No tabatin
  niun miembro di EHBO na banda abou pa auxilia e persona. Ami no ta kompronde e asuntu. Kier men ku e asuntu aki tin ku wordu investiga profundamente pa wak ta fayo di ken, ku e personan aki a fallece. E kos aki ta hole dood door schuld. Mi ta spera ku e minister enkarga ku asuntu di salubridad/Gezonheid tin hopi kos di bin splica pueblo di Banda Abou y pueblo y ministerio en general.

  In ieder geval heeft de minister van gezondheidszorg heel wat uit te leggen aan de bevolking van Banda Abou en de OM, want dit ruikt erg naar dood door schuld en dient grondig onderzocht te worden.Laten wij de ontwikkelingen rustig afwachten.

 11. Ja ze worden als taxi gebruikt, net als de politieautos om met Mai even naar de supermarkt te gaan, hoe vaak zien we dat niet? Met de brandweerauto naar de snack om de sate batata tur kos te halen gebeurt ook. Dat ditv een vorm van diefstal is dat zien we hier niet meer, het is allmaal zo gewoon om dingen die niet van jou zijn te gebruiken. Het aantal wagens bijvoorbeeld bij aqualectra is ook zoveel, iedereen vind dat hij recht heeft op van alles. En we betalen daar allemaal voor!!